Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Justas Pankauskas: Ar apsivalys konservatoriai nuo korupcijos?

Konservatorių partija su pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu priešakyje pakilo į lemiamą kovą prieš korupciją. Tikslai kilnūs, problemos egzistuoja – žodžiu, karas laiku ir vietoje. Vis tik, nori nenori susidaro įspūdis apie ketinimų nuoširdumą.
Justas Pankauskas
Justas Pankauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Tiesiog ignoruojama liaudies išmintis, sakanti, kad pirmiausia tikslinga apsivalyti savame kieme. Juk partijos vadovybė turi visus svertus demonstruoti principingumą, nuoseklumą, vienodų standartų taikymą. Ne tik politiniams oponentams, pirmiausia, sau. Tik rinkiminius lozungus primena šūkiai išgelbėti Lietuvą ir pasaulį, kai savos problemos yra tiesiog nepastebimos, o visuomenės iškelti klausimai lieka be atsako.

Kad ir dėl partijos pirmininko šeimos verslo. Nejaugi partiečiams nėra svarbu, kodėl valstybės turtas yra nuomojamas be konkurso? Kodėl Vilniaus centre patalpų kaina nustatoma ekspertų – 3 eurai už kv.m? Juk niekam nekyla abejonių, jog tik atviras, skaidrus konkursas leidžia įvardinti tikrąją rinkos kainą.

Tai, kad bent jau pirmas Lietuvos energijos bandymas parduoti pastatus, išnuomotus Karalienės Mortos mokyklai nepavyko, tik patvirtina abejones, dėl sandorio naudos valstybei. Kas trukdo konservatoriams atlikti visų aplinkybių tyrimą ir taip pademonstruoti principingumą – ne selektyvų, rinkiminį. Puiki galimybė žengti realų žingsnį skaidresnės valstybės link.

Tokie atvejai įrodo, jog piktnaudžiavimo, nepotizmo, korupcijos atvejai konservatorių partijoje yra absoliučiai toleruojami, svarbu būti „teisingoje“, „skaidrioje“, „vakarietiškoje“ partijoje.

Tokių neišnaudotų progų konservatorių partijoje apstu ir be G.Landsbergio šeimyninio verslo. Štai buvęs Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vaidas Pakalka – konservatorių partijos Fabijoniškių skyriaus narys.

Nors byla jau teisme, o galima žala valstybei skaičiuojama milijonais, Fabijoniškių skyriaus pirmininkas Dainius Kreivys dar tik planuoja stabdyti V.Pakalkos narystę partijoje. Nors iš politinių oponentų nuožmiai reikalaujama atsistatydinti vos šie tampa liudytojais, iš savų nereikalaujama padėti partinio bilieto net ir atsisėdus į teisiamųjų suolą už itin stambią aferą. Kodėl tyli G.Landsbergis, kodėl nieko nereikalauja A.Bilotaitė, kur „baltosios pirštinės“? Kur principai ir padorumas?

O ar girdėjome politinį Lazdijų mero Artūro Margelio įvertinimą? Gal jo narystė Tėvynės sąjungoje jau sustabdyta? Nors vienas po kito ritasi skandalingi faktai apie savivaldybės brangiai pirktą televizorių, užsakomuosius straipsnius ir net popierių iš mero ar tai mero šeimos UAB, partija viso labo kažką aiškinsis. Nors oponentai „nuteisiami“ be aiškinimų ir pasiaiškinimų. Lazdijų meras vis dar konservatorius, o juk būtų skaidru stabdyti politiko narystę bent jau tol, kol vyks partijos vidinis tyrimas.

Partijoje tyliai sutikta ir žinia apie buvusio Panevėžio mero konservatoriaus Vitalijaus Satkevičiaus „nuopelnus“ rezonansinėje byloje dėl pasirengimo Europos krepšinio čempionatui. Prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje tarp kaltinamųjų ir Panevėžio politikas.

O kur dar Radviliškio meras konservatorius Antanas Čepononis – įtariamas ne tik piktnaudžiavęs tarnyba, bet ir sukurstęs kitus asmenis tai padaryti. Didelės apimties byla nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme.

Tik teismas nustatytas, kaltas ar ne A.Čepononis. Bet konservatoriai nuolat pabrėžia, kad politikams taikomi visai kiti, daug griežtesni standartai. Ne tik pagal baudžiamąją teisę, bet ir pagal vakarietišką politinės atsakomybės sampratą. Ar įvertino partiečiai savą merą? Įvertino – A.Čepononis vadovauja konservatorių partijos Radviliškio skyriui. Neįtikėtini vakarietiški standartai, akinančiai baltos baltosios pirštinės.

Tokie atvejai įrodo, jog piktnaudžiavimo, nepotizmo, korupcijos atvejai konservatorių partijoje yra absoliučiai toleruojami, svarbu būti „teisingoje“, „skaidrioje“, „vakarietiškoje“ partijoje. Tik tuomet, kai skandalingi veikėjai nebus dangstomi, o sulauks objektyvių tyrimų ir griežto politinio įvertinimo su visa atsakomybe, visuomenė patikės Tėvynės sąjungos nuoširdumu. O kol kas – tebūnie rinkimai!

Justas Pankauskas yra Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas