Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kęstutis Pakalnis: Statėme, statėme ir pagaliau pastatėme. Už kiek?

Labai džiaugiuosi už tuos žmones, kurie netrukus švęs įkurtuves naujai pastatytame socialiniame būste. Butų raktai jau jų rankose. Tikiu, kad šeimos labai laukė šios dienos. Nuoširdžiai kiekvienai šeimai linkiu visokeriopos sėkmės ir gražaus gyvenimo naujuose namuose.
Kęstutis Pakalnis
Kęstutis Pakalnis / Krastonaujienos.lt nuotr.

Tačiau būdamas Tarybos nariu privalau galvoti ir apie tuos rajono gyventojus, kurie vis dar liko laukti jiems paskirto būsto. O ūkiškai skaičiuojant galima buvo gerokai daugiau šeimų aprūpinti socialiniu būstu.

Užpraėjusio Savivaldybės tarybos posėdžio metu papildytas Savivaldybės socialinio būsto fondo sąrašas butais, esančiais naujame pastate, P.Cvirkos g. 15A. Po to, kai Valstybės kontrolė patikrino, kaip Lietuvos savivaldybėse panaudojami socialiniam būstui skiriami Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigai, statybų užbaigimas Širvintose užstrigo ne vienam mėnesiui. Valstybės kontrolės išvadas galite paskaityti čia (26, 27 psl. ir 7 ataskaitos priedas).

Lietuvos Respublikos finansų ministerija, reaguodama į Valstybės kontrolės pateiktą socialinio būsto sistemos vertinimo ataskaitą bei gavusi iš Vidaus reikalų ministerijos visų socialinio būsto plėtros projektų investicinių projektų pervertinimo duomenis, nutarė sustabdyti finansavimą ir dar kartą pervertinti 8 savivaldybių projektus, tame tarpe ir Širvintų rajono.

Lietuvos savivaldybės plėsdamos savo socialinio būsto fondą turėjo 3 galimybes: statyti naują pastatą, rekonstruoti/remontuoti esamą ir pirkti butus savivaldybės teritorijoje. Reikalavimai perkamiems ar statomiems butams tie patys: butai turi būti su patogumais, atskiromis virtuvėmis ir sanitariniais mazgais. Savivaldybėse daugiausia perkama/statoma 1–2 kambarių butų.

Kad pasirinkimas būtų kuo efektyvesnis, savivaldybės turėjo parengti investicijų projektą, kuriame, išnagrinėjus galimas alternatyvas, būtų pasirinkta geriausia investicija. Bet Širvintose kaip visada sava tvarka ir jokių alternatyvų – pirmiausia valdžia nusprendžia statyti, o po to pagal valdžios norus rengiamas investicijų projektas, todėl ir rezultatai, lyginant su Vilniaus apskrities savivaldybėmis, tokie:

Savivaldybė

Projekto vertė eurais

Pasirinkta alternatyva

Numatomas butų skaičius

Vilniaus r.

1 512 935,00

Butų pirkimas

41

Švenčionių

1 299 842,00

Nauja statyba

25

Trakų

1 277 137,00

Butų pirkimas

28

Ukmergės

1 229 525,00

Pastato dalies kapitalinis remontas

35

Šalčininkų

1 226 818,00

Butų pirkimas

50

Širvintų

1 143 958,00

Nauja statyba

18

Elektrėnų

1 106 346,00

Pastato remontas įrengiant 36 butus ir perkama 14 butų.

50

Iš lentelėje pateiktų duomenų matosi, kad už panašią pinigų sumą daugiausiai socialinio būsto fondą pagausins Elektrėnų savivaldybė – 50 butų ir čia vidutinė buto kaina – 22 127,00 eurų, mažiausiai Širvintų rajono savivaldybė – 18 butų, vidutinė kaina – 63 553.00 eurai.

Galime palyginti Širvintų ir Švenčionių rajonų savivaldybes, kurios pasirinko tą pačią alternatyvą – pastato statybas. Ir čia skirtumas bado akis. Statybos sąlygos tos pačios, įranga ta pati – po viryklę butui. Pastato Pabradėje, Žalioji g. 21, vieno kvadratinio metro kaina apie 1170 eurų (vidutinė buto kaina 51 994,00 eurų), Širvintose apie 1400,00 eurų (vidutinė buto kaina 63 553,00 eurų). Be to, šiluminę trasą – 113 metrų, paklojo UAB „Širvintų šiluma“, kad už tai susimokėtų Širvintų savivaldybė man neteko girdėti. Projektų vertės skiriasi nedaug, bet Švenčionių savivaldybė įrengė 25 butus, Širvintų tik 18. Beje, švenčioniškiai, pasirinkę naujo pastato statybą, pagal statybos kainą taip pat nėra geriausi, lyginant su kitomis Lietuvos savivaldybėmis. Planuojamus valstybės (regionų) projektų sąrašus galima pažiūrėti čia ir savivaldybių internetiniuose puslapiuose.

Šioje, socialinio būsto plėtros priemonėje, kaip didžiausia švaistūnė Lietuvoje, nepralenkiama Širvintų rajono savivaldybė. Pastatytas paprastas, ekonominės klasės pastatas už VIP kainą. Pasklaidę viešai prieinamą informaciją spaudoje, verslo apžvalgose, galime sužinoti, kad šiais metais baigti statyti A energetinės klasės biurų pastatai su kokybiška apdaila, liftais, kita įranga, mašinų stovėjimo aikštelėmis, kurių 1 kv. m. kaina nesiekė ir 1200 eurų, pavyzdžiui apie vieną iš jų galima paskaityti čia. Bet tokius objektus stato šeimininkai, o pas mus stato samdiniai (anksčiau vietinių vadinami dvariokais), tai tokia jų atsakomybė ir požiūris į patikėtą darbą ir mūsų visų pinigus.

Kęstutis Pakalnis yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas