Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristina Miškinienė: Darbo stabdžiai socialinio modelio finišo tiesiojoje

Socialinio modelio svarstymas – finišo tiesiojoje. Jo paketą sudaro naujas Darbo kodeksas ir lydimieji projektai, Užimtumo įstatymas bei „Sodros“ pertvarką numatantys įstatymų pakeitimai.
Kristina Miškinienė
Kristina Miškinienė / Asmeninio albumo nuotr.

SRDK pateikė Seimui savo išvadas dėl Darbo kodekso, Užimtumo įstatymo bei Nedarbo draudimo įstatymų projektų, kurie jau apsvarstyti Seimo plenariniame posėdyje. Tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete procesas sulėtėjo ir vyksta ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi.

Šiuo metu svarstome paskutinę socialinio modelio dalį – socialinio draudimo projektus. Buvo jau 6 komiteto posėdžiai, kuriuose bandėme įvertinti visus pasiūlymus ir priimti geriausius sprendimus. Įvertinę demografinės situacijos prognozes, daug dėmesio skyrėme Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektui.

Daug diskusijų komitete sukėlė mokslininkų ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės pateiktas pasiūlymas įvesti „lubas“ socialinio draudimo įmokoms. Po gausybės išklausytų argumentų ir skaičiavimų, komitetas „lubų“ pasiūlymui nepritarė.

Įdomiausi dalykai komitete vyksta su mūsų koalicijos partneriais iš Darbo partijos. Jie jau ne pirmą kartą bando apsimesti opozicija ir kelia keistų nesusipratimų bangas.

Demografinės tendencijos (dirbančiųjų mažės, o gaunančiųjų pensijas skaičius didės) daro įtaką ir mūsų sprendimams dėl socialinio draudimo, ieškant optimalių sprendimų jo tvarumui užtikrinti. Įstatymo projekto iniciatorių pasiūlymas (bendrosios (pagrindinės) pensijų dalies mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą) nėra toks lengvas.

Juk reikia laikytis fiskalinės drausmės, kartu apsisprendžiant dėl socialinio draudimo įmokų tarifo mažinimo darbdaviams 12 procentų, kai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškaus algoritmo nepateikė, o siūlomas perkėlimas ir socialinio draudimo įmokų tarifo mažinimas pareikalaus 1,3 mlrd. eurų valstybės biudžeto lėšų. Komitete diskutuojama ir dėl socialinio draudimo rezervinio fondo sudarymo, pasiūlyto pensijų indeksavimo mechanizmo.

Tačiau įdomiausi dalykai komitete vyksta su mūsų koalicijos partneriais iš Darbo partijos. Jie jau ne pirmą kartą bando apsimesti opozicija ir kelia keistų nesusipratimų bangas. Susidaro įspūdis, kad kolegos gavo užduotį stabdyti arba vilkinti visą Socialinio modelio paketo priėmimą.

Toną tam nubrėžė Seimo pirmininkės vadovaujama Seimo valdyba, nusprendusi rengti plenarinius posėdžius dar ir penktadieniais, kurie anksčiau buvo skirti Seimo komitetų veiklai. Seimo valdyba savo sprendimą motyvavo neva tuo, kad esą taip bus užtikrintas sklandesnis „Socialinio modelio“ įstatymų projektų svarstymas. Nors Seimo plenariniuose posėdžiuose visi SRDK pateikti projektai jau apsvarstyti.

Tačiau ir toliau penktadieniais renkamės į didžiąją parlamento salę, o komitete laukia likę nesvarstyti svarbūs socialinio draudimo projektai. Į gegužės 20 d. (penktadienio) plenarinio posėdžio darbotvarkę vėl įtraukti visi socialinio draudimo įstatymo projektai, nors SRDK išvadų dėl jų nėra įregistravęs.

Mūsų darbas užsitęsė ir todėl, kad bazinį – Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektą – tenka tobulinti pagal Darbo partijos kuruojamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymus. Seimui socialinio draudimo įstatymų pakeitimo projektai buvo pateikti skubotai, todėl ir silpnai paruošti. SRDK svarstymo stadijoje turi juos įvertinti ir persvarstyti. Vien baziniam įstatymo projektui tokių pasiūlymų jau turime virš pusšimčio.

Kai komitete lieka tik keletas neapsvarstytų įstatymo straipsnių, kone paskutinę dieną registruojamos dar kelios dešimtys pataisų. Jas įregistruoja Darbo partijos narys, kuris prieš tai pats agitavo už bendra sutarimą ir kompromisą.

Kolega, būdamas išvadų rengėju, dažniausiai registruoja tuos pačius savo siūlymus, dėl kurių SRDK jau yra apsisprendęs, arba labai pretenzingai atlieka redaktoriaus vaidmenį. Daug kam toks elgesys atrodo įtartinas ir primina politinį spektaklį ar net sabotažą.

Kita vertus, puikiai žinome ir esame ne kartą girdėję, kaip už socialinį modelį ypač entuziastingai pasisako Socialinės apsaugos ir darbo ministrė. Tačiau matydami tai, kas vyksta SRDK, Darbo partijos atstovus galime įtarti žaidžiant dvigubus žaidimus. Bet tikime, kad toks pareiškimų ir darbų disonansas tėra rinkimų karštinės pasekmė. Gal ministrė A.Pabedinskienė galėtų savo frakcijos nariams paaiškinti, kad be socialinio draudimo įstatymų bus neįmanoma priimti nei Darbo kodekso, nei kitų įstatymų, kuriuos Seimas jau apsvarstė.

Socialinio modelio projektų svarstymas SRDK jau galėjo būti baigtas, tačiau susidūrėme su naujomis koalicijos partnerių kuriamomis kliūtimis. Esu optimistė ir viliuosi, kad Socialinio modelio priėmimo procesas bus sėkmingas ir jį baigsime iki liepos. Darbo partijos kolegas kviečiu būti konstruktyvesniems ir nuosekliems bendrame mūsų darbe, kurio taip reikia Lietuvai ir mūsų piliečiams.

Kristina Miškinienė yra Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, socialdemokratė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas