Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristina Miškinienė: Socialinės atskirties tarp mokinių mažinimui – nemokamas maitinimas

Šiuo metu galiojančiame Socialinės paramos mokiniams įstatyme numatyta, kad nemokamas maitinimas mokyklose gali būti skiriamas tik mokiniams iš mažas pajamas gaunančių šeimų. Tenka neretai išgirsti, kad nemokamą maitinimą gaunantys vaikai mokyklose sulaukia neigiamos bendraklasių reakcijos, jaučia diskomfortą, patiria patyčias, psichologinę įtampą, dėl ko kai kurie moksleiviai apskritai atsisako nemokamų pietų mokyklos valgykloje.
Kristina Miškinienė
Kristina Miškinienė / Asmeninio albumo nuotr.

Ne paslaptis, kad mūsų šalyje demografine padėtimi pasididžiuoti tikrai negalime. Remdami ir palaikydami tik sunkiai besiverčiančias ir mažas pajamas gaunančias, mes išskiriame visas kitas vaikus auginančias šeimas.

Atsigaunant šalies ekonomikai, 10 proc. padidėjus Lietuvos gyventojų vidutiniam darbo užmokesčiui, mažėjant nedarbui bei socialiai remtinų žmonių skaičiui, parengėme įstatymo projekto pataisas, kuriomis pasiūlėme nuo 2016 metų rugsėjo 1 dienos suteikti teisę į nemokamą maitinimą visiems ikimokyklinukams ir pradinukams.

Šis siekis yra įtvirtintas ir 2012-2016 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybės veiklos programoje, kurioje norima atkurti „sugriautą mokinių, kurie mokosi pagal pradinio ugdymo programas, nemokamo maitinimo sistemą, kaip rimtą pagalbą tėvams, kurie dienos metu dėl darbo pareigų negali pasirūpinti vaikais bei užtikrinti, kad nemokamas maitinimas nevirstų skurdesnėmis sąlygomis gyvenančių mokinių pažeminimu, patyčiomis.“

Džiugu, kad Seimas pataisoms po pateikimo pritarė, tad toliau jos bus svarstomos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete. Išties, padirbėti dar turime kur. Pirmiausia, siekiame mažinti socialinę atskirtį tarp mokinių. Besimokantiems pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal pradinio ugdymo programas, nemokamas maitinimas būtų skiriamas be atskiro prašymo. Jei tėvai tokios paramos nepageidautų, raštu turėtų informuoti mokyklos administraciją.

Besimokantiems pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal pradinio ugdymo programas, nemokamas maitinimas būtų skiriamas be atskiro prašymo.

2014 – 2015 mokslo metais pagal priešmokyklinio ugdymo ir pradinio ugdymo programas mokosi apie 134,8 tūkst. moksleivių, iš kurių pagal priešmokyklinio ugdymo programą – 27,2 tūkst. moksleivių, pagal pradinio ugdymo programą – 107,6 tūkst. moksleivių.

2014 m. vidutiniškai per mėnesį nemokamą maitinimą mokykloje gavo apie 90,5 tūkst. mokinių, iš kurių apie 40 proc. – mokinių, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programas. Įvertinus šiuos skaičius, apskaičiuota, jog maksimaliai visų minėtų mokinių nemokamam maitinimui reikėtų apie 30 mln. eurų per metus, tačiau realiai ši suma turėtų būti mažesnė, nes daugelis savivaldybių kiekvienas metais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai grąžina nemažai nepanaudotų lėšų.

Ne mažiau svarbu sudaryti palankias sąlygas tėvams derinti darbą su įsipareigojimais šeimai. Nesunku įvertinti, kokį palengvėjimą pajustų šeimos, žinodamos, kad jų vaikai po pamokų bus sveikai pamaitinti. Ypač pradinukai, kurie mieliau tėvų pinigus, skirtus pietums, išleidžia „čipsams“, „hamburgeriams“ nei sveikam ir kokybiškam maistui.

Jei šį įstatymą įgyvendinti pavyks, esu tvirtai įsitikinusi, ne tik sumažės atskirtis tarp mokinių grupių, bet ir pagerės vaikų mitybos įpročiai bei su tuo susijusi bendra jų sveikatos būklė. Taip pat padėsime tėvams derinti darbą su jų įsipareigojimais šeimai. O tai padės sutaupyti ir brangų tėvelių laiką, ir pinigus.

Kristina Miškinienė yra Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito