Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liudovika Pakalkaitė: Tūkstančių vaikų vardu: ačiū jums, Prezidente!

Tyliai ir daugelio nė nepastebėtas Lietuvoje šį pavasarį įvyko stebuklas: Seimas, jau ne vienerius metus ragintas Prezidentės, padovanojo tūkstančiams vaikų galimybę turėti jaukius namus ir mylinčią šeimą.
Liudovika Pakalkaitė
Liudovika Pakalkaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Vaikų globa Seimas

Kovo pabaigoje priimtas nutarimas, kuriuo mūsų šalyje įteisinta profesionali globa (oficialiuose dokumentuose profesionalūs globėjai vadinami budinčiais globotojais). Ką tai reiškia?

Vaikams, kurie neteko tėvų, nes šie nepajėgė jais pasirūpinti, tai reiškia saugumą ir ramybę: užuot patekę į vaikų globos instituciją, jie apsigyvens tikroje, mylinčioje ir dėmesingoje šeimoje.

Ką šis nutarimas reiškia mums, „SOS vaikų kaimams“? Nuo 2018-ųjų, kai jis įsigalios, mes galėsime nuolat rengti vis naujus profesionalius globėjus – tol, kol jų turėsime tiek, kad visi tikrųjų tėvų netekę vaikai gyventų šeimose. Mes tapsime oficialiu globos centru.

Jau pernai, kai profesionali globa dar nebuvo įteisinta, parengėme 11 globėjų. Jie jau padėjo 29-iems sudėtingoje situacijoje atsidūrusiems vaikams. Per šį laiką, bendraudama su globėjais, matydama jų namuose ramybę randančius vaikus, turėjau galybę progų vėl ir vėl įsitikinti, kokia svarbi ir reikalinga mūsų šalyje buvo tokia nauja globos forma.

Tik profesionali globėja, į savo namus priėmusi siaubingus skausmus kenčiantį alkoholį nėštumo metu vartojusios ir ligoninėje jį palikusios motinos kūdikį, gali tiek dieną, tiek naktį nešioti jį ant rankų, maudyti šiltose vonelėse ir kitaip malšinti vaikelio kančias. Ligoninėje tam niekas paprasčiausiai neturi laiko.

Tik profesionalių globėjų šeima, besirūpinanti tikrųjų tėvų apleistu antroku, kamuojamu nerimo ir nesaugumo, nepajėgiančiu susikaupti mokykloje, turi galimybę kasdien su juo apie tai kalbėtis, kartu ruošti namų darbų užduotis ir išmokyti jį vėl pasitikėti savimi bei aplinkiniais. Vaikų, kurie šiandien jau gyvena laimingai, nes pateko į profesionalių globėjų šeimas – vos keliasdešimt, tuo tarpu tų, kuriems vis dar trūksta meilės, šilumos ir dėmesio – tūkstančiai.

Tad ačiū jums, Prezidente, ir jums, Seimo nariai, už tai, kad suteikėte visiems jiems galimybę užaugti saugiai ir ramiai. Profesionali globa – tai laikinas tėvų priežiūros netekusio vaiko gyvenimas specialius kursus baigusių žmonių namuose, kol globos centro specialistai dirba, kad grąžintų jį į šeimą, ar ieško jam nuolatinių globėjų, įtėvių. Priešaky – ilgas kelias iki kol visi Lietuvos vaikai gyvens šeimose, tačiau dabar juo eiti tapo daug lengviau.

Liudovika Pakalkaitė yra nevyriausybinės tarptautinės organizacijos „SOS vaikų kaimai“ vadovė Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas