Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liudovika Pakalkaitė: Žengėme teisingą žingsnį – nesustokime pusiaukelėje

Vakar Lietuva šventė pergalę – nuo šiol vaikų mušti nebeleisime. Tačiau šiandien – nauja diena, metas šventinius balionus dėti į šalį ir nelėtinant tempo toliau eiti šia kryptimi. Turime daug ką nuveikti: pavyzdžiui, aiškiai susitarti, kokiais atvejais vaikas iš šeimos turi būti paimamas ir perkeliamas į jam saugią vietą.
Liudovika Pakalkaitė
Liudovika Pakalkaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

O ir kur toji saugi vieta? Įteisinkime profesionalią globą, kuri leistų tėvų priežiūros netekusius vaikus apgyvendinti ne institucijose, o jaukiuose namuose, pas jais pasirūpinti norinčius ir galinčius globėjus.

Vakarykštis balsavimas nuteikė viltingai – už draudimą skriausti vaikus vienbalsiai pasisakė visi 116 posėdyje dalyvavusių Seimo narių. Prie tokio rezultato reikšmingai prisidėjo ir po tragiškos mažojo Matuko netekties kilęs milžiniškas visuomenės bei žiniasklaidos domėjimasis ir spaudimas. Nenustokime domėtis!

Pasiekus pirmąją pergalę kiekvienam iš mūsų gali kilti natūralus, tačiau apgaulingas ramybės jausmas. Labai svarbu nesustoti pusiaukelėje.

Artimiausia mūsų užduotis – dar kovo mėnesį, prasidėjus Seimo pavasario sesijai, įteisinti profesionalią globą. Vakaruose tėvų priežiūros netekę vaikai jau daugybę metų apsistoja jaukiuose jais pasirūpinti, apgaubti šeimos šiluma ir ramybe norinčių globėjų namuose. Tokią galimybę užtikrinti vaikams Lietuvoje siūlo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tai padėtų išspręsti daugybę problemų, su kuriomis šiandien susiduriame.

Šiandien Lietuvoje yra 17 profesionalių globėjų. Su 11 iš jų dirbame mes, „SOS vaikų kaimas“. Per beveik metus jie savo gerumu jau spėjo pasidalinti su 24 tėvų neprižiūrėtais ar skriaustais vaikais. Šie žmonės – tai intensyvius kursus baigę, specialistų nuolat prižiūrimi ir konsultuojami žmonės, galintys į savo namus laikinai priimti vaiką, užtikrinti jam ramybę, saugumą ir šeimos šilumą.

Saugiai ir laimingai pagyvenęs pas profesionalius globėjus, vaikas gali sugrįžti namo, pas tikruosius savo mamą ir tėtį – svarbu, jog per tą laiką tėvai būtų įrodę, jog nori ir gali sukurti vaikui saugią ir laimingą aplinką namuose. Daugeliui „SOS vaikų kaimo“ profesionalių globėjų šeimose gyvenusių mažylių būtent taip ir nutiko – šiandien jie jau gyvena namuose.

Seimo komitetuose šiuo metu vyksta diskusijos dėl teisingų formuluočių ir apibrėžimų – komitetams susitarus, Seimo nariai dėl profesionalios globos įteisinimo balsuoti galėtų jau kovą. Nepamirškime vaikų globos ir apsaugos klausimų, diskutuokime apie tai, domėkimės – tik taip galime paskatinti procesus vykti greičiau.

Nepalikime vaikų likimo valiai – sugrąžinkime jiems šeimą ir vaikystę drauge.

Liudovika Pakalkaitė yra nevyriausybinės tarptautinės organizacijos „SOS vaikų kaimai“ vadovė Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas