Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Vaišvilaitė-Vasilionokė. Metas baigti demonizuoti tatuiruotes

Dešimtmečiais visuomenė buvo nusistačiusi prieš tatuiruotes bei jų turėtojus. Tačiau laikmečiams keičiantis, vis daugiau įvairaus amžiaus žmonių atranda piešinius ant kūno ir juos vertina kaip saviraiškos priemonę.
Milda Vaišvilaitė-Vasilionokė
Milda Vaišvilaitė-Vasilionokė / Asmeninio archyvo nuotr.

Populiarėjant tatuiruotėms tobulėja ir jų dažų sudėtis, higienos užtikrinimas, medicinos priemonės, tad nebėra tokios rizikos sveikatai kaip prieš kelis dešimtmečius. Dėl šios priežasties šiandien nebėra medicininio pagrindo kategoriškai demonizuoti tatuiruočių.

Tatuiruočių pigmentai jau nekelia rizikos

Tatuiruotės pasaulyje plačiai paplitusi kūno dekoravimo forma, kurios istorija siekia tūkstančius metų. Tačiau jų kritikai vis garsiau kelia klausimus dėl tatuiruočių ir medicininių procedūrų, tokių kaip magnetinio rezonanso tomografija (toliau – MRT), suderinamumo. MRT yra neinvazinis diagnostinis metodas, kurio metu naudojamas stiprus magnetinis laukas ir radijo bangos, siekiant sukurti aukštos kokybės žmogaus kūno, audinių bei organų vaizdus. Tatuiruočių ir MRT santykis buvo tiriamas ilgus metus, tačiau šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad dabartinės tatuiruočių medžiagos ir technologijos paprastai nesukelia problemų atliekant MRT.

Būtina pabrėžti ir tai, kad naujausi tatuiruočių dažų pigmentai gaminami iš organinių junginių, kurie nesąveikauja su magnetiniu lauku taip kaip anksčiau naudoti metalai. Organiniai pigmentai, pavyzdžiui, anglies pagrindu pagaminti dažai, organiniai dažai arba dažai iš augalinių šaltinių, yra dažniausiai naudojami šiuolaikinėje tatuiravimo praktikoje. Kadangi jie nėra laidūs ir neturi magnetinių savybių, šie pigmentai praktiškai nekelia pavojaus MRT procedūroms.

Atlikti ir moksliniai tyrimai

Anksčiau tatuiruočių pigmentai buvo gaminami iš įvairių natūralių ir metalinių komponentų. Metalai, tokie kaip gyvsidabris, geležies oksidai ir cinko oksidas, buvo plačiai naudojami pigmentuose dėl jų spalvos savybių. Kai kurios iš šių medžiagų buvo sąveikaujančios su magnetiniu lauku arba elektrai laidžios, todėl MRT aplinkoje galėjo kilti tam tikrų komplikacijų. Anksčiau atliktuose tyrimuose buvo pastebėta, kad seniau naudoti tatuiruočių pigmentai galėjo sukelti nepageidaujamą poveikį, tokį kaip odos šildymas, dirginimas ar net lengvas deginimo pojūtis MRT tyrimo metu, dėl sąveikos su magnetiniu lauku.

Visgi, šiuolaikinių mokslinių tyrimų išvadose teigiama, jog dabartinės tatuiruotės neturi jokios esminės įtakos MRT tyrimams. Šiais laikais tatuiruočių dažų pigmentai yra pagaminti iš nemagnetinių ir elektrai nelaidžių medžiagų, tad MRT gali būti atliekamas saugiai, net jei pacientas turi vieną didelę arba daug tatuiruočių. Privalu pabrėžti ir tai, kad šiuo metu prieš MRT tyrimus yra surenkama reikalinga informacija apie paciento būklę, todėl radiologijos technologai gali reguliuoti magnetinį lauką keičiant jį į normalų ar žemą.

Daugelio klinikinių tyrimų metu buvo patvirtinta, kad pacientams su šiuolaikinėmis tatuiruotėmis MRT yra saugus. Viename tokių tyrimų, atliktame Vokietijoje, buvo ištirti pacientai su įvairių tipų tatuiruotėmis, o tyrėjai nustatė, kad jokie rimti incidentai nebuvo užfiksuoti. Tačiau būtina pabrėžti, kad kaip ir atliekant visus tyrimus, specialistas turėtų imtis deramo atsargumo. Pavyzdžiui, prieš darant MRT tyrimą po neseniai atliktos tatuiruotės, rekomenduojama palaukti, kol oda visiškai sugis, kad būtų išvengta galimų komplikacijų.

Šiuolaikiniai tatuiruočių dažai ES – griežtai reglamentuoti

Tatuiruočių dažų reguliavimas nėra griežtai kontroliuojamas daugelyje šalių, tačiau ES šalys ir kai kurios kitos pasaulio valstybės pastaruoju metu griežtina reikalavimus. Pavyzdžiui, nuo 2022 metų ES draudžia naudoti tam tikras chemines medžiagas tatuiruočių dažuose, įskaitant sunkiuosius metalus ir kancerogenines medžiagas, siekiant užtikrinti didesnį saugumą. Be to, gamintojai turi užtikrinti, kad naudojami pigmentai būtų biologiškai saugūs ir nesukeltų sąveikos su medicinine įranga, tokia kaip MRT. ES tatuiruočių dažų ir ilgalaikio makiažo ingredientai yra griežtai reguliuojami pagal ECMA (Europos cheminių medžiagų agentūros) reglamentą.

Šie apribojimai, neleidžiantys naudoti pavojingų cheminių medžiagų, siekia užtikrinti, kad tatuiruočių dažai būtų saugūs ir nesukeltų ilgalaikės žalos sveikatai. Be to, šiomis taisyklėmis siekiama sumažinti alerginių reakcijų ir kitų odos uždegiminių reakcijų riziką. Apribojimai taip pat numato ženklinimo reikalavimus produktams, skirtiems tatuiravimui, siekiant užtikrinti, kad vartotojai būtų informuoti apie sudėtį ir galimus pavojus. Šį dokumentą galima rasti čia.

Taigi, apibendrinant galima drąsiai teigti, kad šiuolaikinės tatuiruotės neturi esminės įtakos MRT ar kitoms medicininėms procedūroms, o skenuojant pacientus su senesnėmis tatuiruotėmis, radiologijos skyriaus personalas turi galimybę keisti magnetinį lauką į pacientui saugų.

Nors anksčiau naudoti metaliniai pigmentai galėjo sukelti tam tikrų nepageidaujamų reakcijų, šiuolaikiniai organiniai dažai yra saugūs ir nereaguoja su magnetiniais laukais, todėl pacientams su tatuiruotėmis nereikėtų jaudintis. Vis dėlto, kaip ir bet kokio medicininio tyrimo metu, prieš pradedant gydymą rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi