Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Marijampolės mediko laiškas: Chaosą kelia ne virusas, o politiniai veikėjai

Į naujienų portalą 15min kreipėsi Marijampolės ligoninėje dirbantis medikas, tiesiogiai susiduriantis su infekuotais ligoniais ir koronaviruso grėsme. Ligoninė neseniai tapo viruso židiniu, nors skelbiama, kad padėtis jau kontroliuojama. Medikas nenorėdamas sau pakenkti laišku dalijasi su anonimiškumo sąlyga, tačiau portalui 15min jo pavardė ir skyrius, kuriame jis dirba, yra žinomi. Pateikiame visą mediko laišką.
Marijampolės ligoninė
Marijampolės ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pastarosiomis dienomis susiklosčiusioje situacijoje Marijampolės ligoninėje sklinda per daug neetiškų paskalų, neteisingos informacijos, todėl norėčiau, kaip šiuo metu dirbantis gydytojas, pareikšti savo asmeninę nuomonę.

Prasidėjus SARS CoVid protrūkiui Lietuvoje, vieni ministro įsakymai keitė kitus kas dieną. Remiantis įsakymais, ligoninės darbas buvo reorganizuotas pagal visas SAM rekomendacijas.

Visi ligoninės darbuotojai dėjo pastangas, kad tinkamai būtų suorganizuota ir pasiruošta blogiausiam scenarijui. Tai ir buvo daroma, nes tokios situacijos Lietuvoje dar nėra buvę.

Ne visi kolegos, pirmieji susidūrus su infekuotu pacientu, galėjo tinkamai emociškai reaguoti. Tai labai liūdina, bet visi mes žmonės. Emocinis stresas juos galbūt ir pastūmėjo imtis neaiškios veiklos, ieškoti palaikymo politinėse jėgose, galbūt pelnyti politikų palankumą. Bet tik dėl tokių žmonių ir kyla chaosas.

Tegul tie neprofesionalai nesako, kad nebuvo priemonių. Buvo ir pakankamai. Tegul nesako, kad nebuvo organizuojamas darbas. Buvo organizuojamas. Tegul neteigia, kad kažkas kažką vertė dirbti. Niekas nieko nevertė. Savo noru gydytojai dirba darbą, kuris jiems nepriklauso, ir tik dėl to, kad būtų kuo greičiau suvaldyta situacija.

Ir dirba tyliai, kruopščiai, nes visi geri darbai daromi tyliai. Ištyrimai dėl infekcijos buvo organizuojami laiku, pagal galimybes ir žmogiškuosius išteklius. Administracijos ir savivaldybės pastangomis buvo suorganizuotos apgyvendinimo vietos tiems gydytojams ir visiems norintiems, kurie norėjo ar turėjo dirbti šiuos pandemijos metu taip apsaugant savo artimuosius.

Aš ir mano kolegos tinkamai naudojome visas turimas apsaugos priemones, saugojome save ir pacientus, todėl šiai dienai esami visi sveiki, taip užtikrinam nenutrūkstamą ligoninės darbą ir pagalbą kiekvienam sergančiam.

Bet kai kurie politiniai veikėjai dar labiau sukelia chaosą dėl noro padidinti savo politinius dividendus. Esant sudėtingai situacijai sveikatos apsaugos sistemoje, visuomenėje esame spaudžiami į kampą politikų, verčiami patvirtinti „emocinių neprofesionalų“ sakomas tiesas, taip tapdami jų politine reklama ir įrankiu prieš Seimo rinkimus.

Jie niekina savo socialiniuose paskyrose ligoninę, jos darbuotojus, jų sunkų darbą taip didinant nepasitikėjimą visuomenėje medicinos darbuotojais šiuo visiems mums sunkiu metu.

Savo ir savo kolegų vardu, prašau leisti dirbti savo darbą, mes nenorime tapti tramplinu į Jūsų politines aukštumas. Galiu patikinti visus, kad situacija ligoninėje yra kontroliuojama.

Kaip sakė Seneka, gausybė mirties bausmių nemažiau žemina valstybės galvą, nei gydytoją žemina ligonių mirtingumas. Ne laikas valstybei nusižeminti, o mums nuleisti rankas. Kiekvieną dieną matau savo kolegų sunkų ir pasiaukojantį darbą, vardan to ,kad nebūtume žeminami. Labai gaila, kad žeminami esame interesų grupių.

Politikų noras ieškoti kaltų ir aukoti žmones neturi nieko bendro nei su gydytojais, nei su administracija, nei su viruso plitimu. Nuo to labiausiai nukenčia tik pacientai.

Stiprybės visiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas