Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marijus Velička: Koks skirtumas, ką sako ekspertai – A.Kubilius žino geriau

Kai siekdamas įspėti visuomenę apie galimas grėsmes, prabilau apie tai, ką išmanau ir su kuo esu gerai susipažinęs – pabėgėlių krizę ir su ja susijusius saugumo iššūkius, opozicijos lyderis Andrius Kubilius nusprendė, kad keliu visuomenėje paniką ir pasiūlė atsistatydinti.
Marijus Velička
Marijus Velička / Alfredo Pliadžio/KAM nuotr.

O aš gerbiamam A.Kubiliui primygtinai siūlau pradėti galvoti prieš kalbant, o dar geriau, patylėti, kai neišmanai, ką sakai. O tas neišmanymas akivaizdus, juolab, kai mano išdėstytas mintis, kurios tąkart taip papiktino A.Kubilių, patvirtina ir kitų valstybių aukšti pareigūnai bei specialistai.

Kita vertus, nereikėtų stebėtis tokia buvusio premjero pozicija – iš jo pasisakymų viešojoje erdvėje galima susidaryti įspūdį, kad jam geriau nutylėti, negu informuoti visuomenę apie svarbias problemas. Užtenka prisiminti 2008 m. A.Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės „naktinę mokesčių reformą“, kai nesitarus ir nediskutavus su visuomene, vienašališkai buvo nurėžtos pensijas, pašalpos, atlyginimai.

Vokietija, kuri priėmė bene didžiausią pabėgėlių skaičių – beveik pusę milijono, pripažįsta, kad saugumo iššūkių esama.

Mano manymu, apie problemas reikia diskutuoti šiandien, kol jų dar nėra. Visuomenė turi būti informuota apie galimas grėsmes, kurios tikrai nėra iš piršto laužtos.

Vokietija, kuri priėmė bene didžiausią pabėgėlių skaičių – beveik pusę milijono, pripažįsta, kad saugumo iššūkių esama.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as pareiškė, jog Vokietijos vyriausybė reguliariai gauna informacijos apie tai, kad tarp atvykstančių pabėgėlių iš Artimųjų Rytų gali būti ir teroristų.

Ką tai reiškia? Kad Vokietijos politikai į šias problemas žiūri rimtai ir siekia informuoti savo piliečius, o ne nutylėti ir ignoruoti akivaizdžius faktus, todėl duomenis apie kartu su pabėgėliais atvykstančius galimus teroristus Vokietijos specialiosios tarnybos tikrina pastoviai.

Apie tai, kad su pabėgėliais atkeliauja ir teroristai, jau įspėta ir Didžioji Britanija – Libano švietimo ministras Elias Bou Saabas ir Libano saugumo patarėjas Abdulas Basitas Harounas, pats kurį laiką gyvenęs Britanijoje, įspėjo Davidą Cameroną kad 1 iš 50 Sirijos pabėgėlių, atvykusių į Europą, gali būti ISIS teroristas. Kad reikia būti itin atidiems ir sekti bei tikrinti atvykstančius pabėgėlius, siekiant apsisaugoti teroristų, akcentavo ir NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas kylančių grėsmių reikalams Jamie'is Shea.

Pabrėžiu, kad valstybė, suteikianti prieglobstį pabėgėliams, turi informuoti savo žmones apie galimus pavojus. Mes kalbame tik apie galimybę, bet į šią galimybę turi būti žiūrima rimtai.

Net ir mūsų Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD) neatmeta galimybės, kad teroristų pavojus įmanomas. Tačiau ką ten tie ekspertai ir saugumo užtikrinimu besirūpinantys pareigūnai – A.Kubilius žino geriau.

Aš nesistengiu įbauginti ar gąsdinti visuomenės, kad su pabėgėlių atvykimu Lietuvoje prasidės nenutrūkstantys teroristiniai išpuoliai, drumsčiantys mūsų gyventojų ramybę.

Tik pabrėžiu, kad valstybė, suteikianti prieglobstį pabėgėliams, turi informuoti savo žmones apie galimus pavojus. Mes kalbame tik apie galimybę, bet į šią galimybę turi būti žiūrima rimtai. Štai VSD yra pasiryžusi patikrinti kiekvieną pabėgėlį, atvykstantį į Lietuvą, tokiu būdu išvengiant kylančių grėsmių valstybės saugumui. O ar VSD imtųsi to, jei nematytų realios grėsmės? Manau ne, ir džiaugiuosi, kad į šią problemą pro pirštus nežiūrima.

Tikiu, kad tik reaguodami, suprasdami problemos esmę ir būdami pasiruošę visiems iššūkiams, su tuo susidorosime ir prisidėsime prie pabėgėlių krizės išsprendimo.

O kol savo darbą dirba jį išmanantys žmonės, A.Kubiliui linkiu tyliai ramiai stebėti viską iš šalies ir vadovautis Abraomo Linkolno išmintimi: „Geriau patylėti ir būti palaikytam kvailiu, negu prabilti ir išsklaidyti visas abejones“.

Marijus Velička yra krašto apsaugos viceministras, Darbo partijos atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito