Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Morgana Danielė. Leiskime ne tik „samagono“, bet ir kanapių degustavimą

„Visi puikiai žinome, kad gamyba vyksta, žmonės vartoja, o gamintojai slapstosi ir gali būti nubausti”. Ši citata yra apie naminės degtinės legalizavimą. Seimas pritarė projektui – „samagono“ degustacijos kaimo sodybose bus!
Morgana Danielė
Morgana Danielė / Asmeninio archyvo nuotr.

Ištraukti iš šešėlio, sureguliuoti gamybą, apmokestinti, užtikrinti produkto kontrolę – visiems šiems principams ir aš, ir kolegos iš Laisvės partijos pritariame. Naminė degtinė turi būti sureguliuota, nes jos gamyba ir vartojimas šešėlyje yra ne tik finansinis praradimas valstybei nesumokamų mokesčių forma, bet ir didelė rizika žmogaus sveikatai ir gyvybei – netinkamai išvirtas alkoholis yra nuodingas ir sukelia mirtį. Sukelia mirtį!

Tačiau naujai legalizuotos naminės degtinės kokybės nereikės nei tikrinti, nei užtikrinti – jokių licencijų, jokios prievolės vežti į laboratorijas ir testuoti, ar ne nuodus išvirėte. Lietuva prekiaus laisvai iki pirmų nelaimingųjų.

Užauginti kanapę, kurios parūkęs žmogus mirtų, nėra įmanoma. Taigi, parengsiu įstatymo projektą, kuris leis kanapę degustuoti kaimo turizmo sodybose. Kaimo turizmo atstovai, jūsų lauks žmonių antplūdis! Tačiau ar tiks analogiškas projektas Seimo nariams? Jame, kaip ir „samagono“ legalizavime, nebus numatytas kontrolės mechanizmas tam, kad žinotume, kokie kiekiai yra iš tiesų pagaminami, ar tikrai vyksta tik degustavimas, o ne prekyba? Ar tiks projektas, kuriame nebus numatyta prievolė laboratorijoje patikrinti kanapės stiprumo (na, ji, žinoma, nenuodinga, kaip „samagonas“, bet bent jau, kad žinotume, ar jos „stiprumas“ atitinka įstatyme numatytą laipsnį).

Šalims legalizuojant kanapes, atidžiai sureguliuojama viskas – nuo reklamos iki gaminio kokybės tikrinimo, iki pakuotės, neprieinamos vaikams. Taip yra todėl, kad Vakarų šalyse buvo išmoktos prasto tabako ir alkoholio reguliavimo istorijos pamokos – žmonija padarė daug klaidų, nesužiūrėjusi šių medžiagų vartojimo taisyklių. Kaip manote, ar „samagono“ projekte numatyti mažus vaikus apsaugantys butelių dangteliai? Žinoma, ne. Kokie dar buteliai, kai net pagaminto produkto saugumo užtikrinti neprivaloma.

Apsinuodiję alkoholiu kasmet pasaulyje miršta pustrečio milijono žmonių. Bet štai, ką reiškia „tradicija“ narkotikų politikoje – už „samagono“ legalizavimą pasirašė 20 seimo vyrų, už projektą be kontrolės mechanizmų balsavo 68.

Ne pats legalizavimas, o jo įgyvendinimo standartas yra šio Seimo vinis. Seimo nariai sako – nes „samagoną“ ir taip vartoja, nes „dabar gamintojai slapstosi ir gali būti nubausti“, dėl to duokime laisvę ir neribokime pertekliniais (visokių tikrinimų laboratorijose) reikalavimais! Kol visa tai kalbama Seime, Lietuvos jaunimas su nemirtina medžiaga kišenėje keliauja į teisiamųjų suolą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi