Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paulė Kuzmickienė: Tautos namai Vilniuje – ar verslo interesai neužgoš šimtmečio senumo pareigos?

Praėjo jau daugiau kaip šimtas metų nuo tada, kai šviesiausios XX a. pradžios lietuvių tautos asmenybės Vilniuje išrinko vietą, kurioje turėjo iškilti nacionalinis kultūros židinys. Šios kilnios misijos ant Pamėnkalnio (dabartinio Tauro kalno) įkurti Tautos namus ėmėsi Jonas Basanavičius, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir kiti žymūs intelektualai bei kultūros atstovai, dar prieš valstybingumo atkūrimą.
Paulė Kuzmickienė
Paulė Kuzmickienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Tautos namų projektas – išties neeilinės svarbos. Žemės sklypas buvo įsigytas 1911 m. už visos Lietuvos žmonių paaukotus pinigus. To įrodymu iki šiol yra išlikę notariniai dokumentai, primenantys simbolinę visos tautos nuosavybės teisę į šį sklypą.

Nors pirmosios Lietuvos Respublikos gyvavimo metu ir nebuvo suspėta šios idėjos įgyvendinti, tačiau iškart po Nepriklausomybės atgavimo šio projekto įgyvendinimui buvo suteiktas naujas impulsas. Jau 1992 m. įsikūrė visuomeninė organizacija „Tautos namų santara“, prasidėjo viešos diskusijos, kaip kuo greičiau būtų galima realizuoti šią idėją. Nepriklausomybės aušroje buvo visuotinai sutarta – Tautos namai turi iškilti, ir tai yra bekompromisė visos valstybės užduotis, kaip tai buvo sumanę tautos patriarchai.

Tauro kalne privalo atsirasti nacionalinis kultūros židinys ir jokie verslininkai, jų projektai ir kreivi jų įgyvendinimo būdai tam nesukliudys.

Tačiau jau beveik dešimtmetį žemės sklypas, kuriame turėtų atsirasti Tautos namai, yra patekęs į įtakingų verslininkų rankas. Profesinės sąjungos, siekdamos pralobti, perleido buvusius profsąjungų rūmus verslininkams, o kartu su pastatu buvo perleista ir valstybinės žemės nuomos sutartis. Patraukli lokacinė vieta naujuosius savininkus ypač masino bet kokiais būdais komercializuoti šią vietą. Deja, bet neseniai pačios Vilniaus miesto savivaldybės paviešinta žinia verčia itin sunerimti – atrodo, kad galiausiai verslininkams pradėjo sektis.

Iki pat 2015 m. Vilniaus miesto savivaldybė ne kartą atmetė verslininkų prašymus pakeisti žemės sklypo naudojimo būdą iš visuomeninio į rekreacinį. Argumentas aiškus ir vienareikšmiškas – šioje vietoje bus Tautos namai ir jokios komercijos čia negali būti.

Tačiau būtent 2015 m. rudenį paslapčia, sostinės politikams nežinant, Vilniaus savivaldybės architektai patenkino eilinį verslininkų prašymą ir pakeitė šio sklypo naudojimo būdą iš visuomeninio į rekreacinį. Įdomiausia tai, jog dar 2015 m. balandį, t.y. mažiau nei pusė metų iki šio sprendimo, tie patys valstybės tarnautojai, svarstydami šį klausimą, laikėsi visiškai priešingos nuomonės.

Tokio nuomonės pokyčio motyvai – absoliučiai neaiškūs. Būtent visuomeninė sklypo paskirtis, nustatyta dar 1994 metais, ilgą laiką saugojo šią svarbią vietą nuo visų bandymų ją kaip nors sukomercinti, nes tai būtų apsunkinę galimybes pastatyti Tautos namus.

Sostinės savivaldybės administracijos vadovybė ėmėsi aiškintis, kodėl taip staiga ir be jokių argumentų savivaldybės architektai pradėjo pataikauti verslininkams, grubiausiu būdu pažeidžiant viešąjį interesą. Neatmestina, kad ši istorija gali būti susijusi ir su tiesmukišku noru pasipelnyti, todėl visas aplinkybes dar gali tekti aiškintis ir teisėsaugai.

Šiandien, net ir patyrus šį netikėtą smūgį iš savivaldybės valdininkų, galima dar kartą patvirtinti – Tautos namų idėja yra gyva ir reikšminga. Tauro kalne privalo atsirasti nacionalinis kultūros židinys ir jokie verslininkai, jų projektai ir kreivi jų įgyvendinimo būdai tam nesukliudys.

Paulė Kuzmickienė yra Vilniaus miesto tarybos narė, TS-LKD narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas