Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paulius Saudargas: Premjeras meluoja ar eilinį kartą yra suklaidintas?

Vyriausybės valandos metu ministrui pirmininkui A.Butkevičiui buvo pateiktas klausimas dėl savivaldos, greičiau – savivalės, kuri vyksta Druskininkų savivaldybėje.
Paulius Saudargas (130)
Paulius Saudargas / BFL nuotr.

Premjero buvo pasiteirauta, ar jam žinoma, kad Druskininkų savivaldybė, biudžetinė įstaiga, su meru R.Malinausku priešakyje, leidžia spalvotą savaitraštį „Mano Druskininkai“, kuris dalijamas „nemokamai“ vietos gyventojams. Jame talpinami propagandiniai, savireklaminiai straipsniai, dedami komerciniai skelbimai, kita reklama. Be to, leidinyje pagal autorinę sutartį dirba savivaldybės viešųjų ryšių specialistė. Šiam leidiniui švaistomos savivaldybės biudžeto lėšos, tuo tarpu savivaldybė skendi skolose.

Taip pat premjero pasiteirauta, ar jis nemano, kad Druskininkų savivaldybės meras, A. Butkevičiaus pavaduotojas partijoje R.Malinauskas pažeidžia garbingos konkurencijos principus, peržengia savivaldos kompetencijos ribas, gniuždo laisvą ir nepriklausomą regioninę spaudą bei kokių veiksmų jis imsis šiai situacijai pakeisti?

A.Butkevičius atsakė, kad pagal jo turimą informaciją Druskininkų savivaldybės tarybos nariai priėmė sprendimą rajono gyventojus informuoti leidžiant informacinį biuletenį. Taip pat premjeras pabrėžė, kad turi informacijos, jog nėra pažeisti jokie įstatymai.

Patvirtindamas šį faktą, socialdemokratų lyderis, norėdamas to, ar ne, išdavė saviškius Druskininkuose, vis dar mėginančius mėtyti pėdas ir aiškinti, neva Druskininkų valdžia yra lyg ir „ne prie ko“.

Iš esmės ministras pirmininkas patvirtino, kad savo propagandinį laikraštį biudžeto lėšomis leidžia būtent Druskininkų valdžia, ir šis mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomas leidinys (manytina, apie 40 tūkst. litų lėšų iš biudžeto per mėnesį) atsirado būtent Druskininkų valdžios iniciatyva.

Tačiau patvirtindamas šį faktą, socialdemokratų lyderis, norėdamas to, ar ne, išdavė saviškius Druskininkuose, vis dar mėginančius mėtyti pėdas ir aiškinti, neva Druskininkų valdžia yra lyg ir „ne prie ko“: laikraštį „Mano Druskininkai“, kuris yra akivaizdus vietos valdžios propagandinis ruporas, leidžia jai priklausanti biudžetinė įstaiga – Druskininkų švietimo centras.

Iš tokio premjero atsakymo apie Druskininkų savivaldybės leidžiamą laikraštį „Mano Druskininkai“ kyla klausimas, ar A.Butkevičius Vyriausybės valandos metu melavo, ar jam sąmoningai buvo pateikta klaidinanti informacija, ir kas tokią informaciją pateikė?

Pirmiausia, mano žiniomis, nėra tokio Druskininkų savivaldybės tarybos sprendimo, kuriuo būtų nuspręsta leisti informacinį biuletenį savivaldybės gyventojams. Tarybos nariai tokio sprendimo nėra priėmę. Druskininkų valdžia savo propagandinį laikraštį leidžia, kaip jau minėta, dangstydamasi jai pavaldžia biudžetine įstaiga – Druskininkų švietimo centru, kuris yra išlaikomas Druskininkų rajono savivaldybės biudžeto lėšomis.

Antra – Ar premjeras neskiria savivaldybės informacinio biuletenio nuo periodinio laikraščio? Druskininkų savivaldybės leidinys „Mano Druskininkai“ specialiai leidžiamas tokiu pačiu periodiškumu, kaip ir du Druskininkų nepriklausomi laikraščiai „Druskonis“ ir „Druskininkų naujienos“, t.y. kartą per savaitę. Platinamas gerokai didesniu tiražu nei abu Druskininkų laikraščiai kartu sudėjus, platinamas nemokamai, kai du nepriklausomi Druskininkų laikraščiai yra mokami ir turi išgyventi iš pardavimo pajamų.

Savivaldybės laikraštyje „Mano Druskininkai“ be vietos valdžios savigyros straipsnių, socialdemokratų politinės propagandos ir valdžios kritikus niekinančių publikacijų taip pat spausdinama televizijos programa, gyvenimo būdo straipsniai, nemokamai spausdinami asmeniniai skelbimai ir pusvelčiui – komercinė reklama.

Trečia – kuo remdamasis A.Butkevičius teigia, jog „turim tokią informaciją, kad nėra pažeisti jokie įstatymai“? Šiuo metu tyrimą dėl Druskininkų savivaldybės leidinio „Mano Druskininkai“ atlieka Lietuvos žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, Konkurencijos taryba. Ar premjeras nori pasakyti, kad viskas jau iš anksto nuspręsta?

Jei pasisakydamas apie Druskininkų savivaldybės leidinio „Mano Druskininkai“ leidimą premjeras ne pats sąmoningai interpretavo jam pateiktą klausimą, o tik naudojosi jam pateikta klaidinančia informacija, kas konkrečiai iš Druskininkų savivaldybės administracijos apie tai jį informavo?

Paulius Saudargas yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas