Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Lopata. Kaip Lietuva ruošiasi spausdinti baltarusiškus pasus

Kaip jums tokia istorija – apie tai, kaip Lietuva ruošiasi spausdinti baltarusiškus pasus. Buvęs Baltarusijos MVD darbuotojas, daręs verslą iš Astravo statybos, šiuo metu gyvenantis Lietuvoje, dabar ir opozicijos „heraldikos“ komisijos narys, pasiūlo Baltarusijos emigracijai Vilniuje atsispausdinti pasus su Vyčiu ir Baltarusijos teritorijos žemėlapiu su dalimi Lietuvos teritorijos. Vėliau teritorijos padidinimas pavadintas technine klaida.
Raimundas Lopata
Raimundas Lopata / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Čia gal bandoma prisilyginti vadinamam Lozoraičio pasui, kuris buvo naudojamas išeivijoje Lietuvos okupacijos metais. Tačiau yra skirtumas.

Baltarusija nėra pripažinta okupuota valstybe, o ir pati Baltarusijos opozicija tokia jos nelaiko ir dar agituoja, kad valstybės, kariaujančios su Ukraina, piliečiai galėtų laisvai važinėti į Lietuvą.

Akivaizdu, kad vargu ar kokia ES valstybė tokį pasą pripažintų kaip kelionės dokumentą. Tačiau svarbu ir simbolika – Vytis. Patį paso dizainą galima traktuoti kaip provokaciją prieš Lietuvos identitetą, istoriją.

Sutartis dėl „baltarusiškų“ pasų spausdinimo pasirašoma su „Garsų pasaulio“ įmone, kuri palaiko verslo ryšius su asmeniu, artimu Baltarusijos režimui, ir kurios buvęs savininkas nuteistas už neteisėtą veiklą, vadovaujant „Garsų pasauliui“ – įmonei, kuriai Lietuvos VSD neišdavė leidimo spausdinti Lietuvos pasus, o tuo pagrindu Lietuvos institucijos nutraukė bendradarbiavimą su šia įmone.

15min.lt skelbia, kad „Garsų pasaulis“ dėl naujo baltarusiško dokumento spausdinimo kreipėsi į šios vyriausybės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją. Ši prašymą svarstys artimiausiu metu.

Visa ši veikla labai panaši į nuosekliai vykdomą įtakos agentūros operaciją, kad litvinistų judėjimą dar apdovanoti ir „pasais“ su Vyčiais, kuriuos mes patys ir atspausdinsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas