Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rūta Globytė: Pandemija ir premijos: kaip nesuklysti ir išlaikyti balansą

Įprastai metų pradžia yra tas laikas, kai verslai peržiūri praėjusių metų pajamas, įsipareigojimus darbuotojams ir skaičiuoja bei galvoja kokią „pyrago“ dalį atriekti darbuotojams. Kada premijos privalomos, o kada ne? Kaip premijų išmokėjimo planus perdėlioja pandemija? Ir ką daryti, kad nebūtų suklysta?
Rūta Globytė
Rūta Globytė / ILaw nuotr.
Temos: 1 Darbo kodeksas

LR darbo kodeksas numato keletą rūšių priedų/premijų mokamų darbuotojams. Iš praktikos matyti, kad populiariausios jų yra dvi: priedai už pasiektus rezultatus ir premijos, išmokamos darbdavio diskrecijos teise, t.y. skatinamosios.

Priedai už pasiektus rezultatus

Priedai už pasiektus rezultatus paprastai mokami kas mėnesį, kas ketvirtį, pusmetį, o neretai ir pasibaigus metams. Paprastai tokiai premijai išmokėti darbuotojams nustatomi tam tikri rodikliai metų pradžioje (ar įdarbinant) ir formulė be kita ko skaičiuojama pagal bendras įmonės, įmonių grupės pajamas.

Jei darbuotojams numatėte konkrečius rodiklius, kuriuos jie pasiekę pretenduoja į premiją, tokia premija privalo būti išmokėta, nes yra laikoma kintamąja darbo užmokesčio dalimi, įtraukiama į darbuotojo vidutinį darbo užmokestį ir pan. Darbuotojas žino jam iškeltus tikslus, užduotis ir turi lūkestį šiuos rodiklius įvykdžius gauti priedą prie darbo užmokesčio. Net ir pandemija bei kiti faktoriai, neatleidžia darbdavio nuo pareigos tokį priedą išmokėti.

Tikėtina, kad sunkmetis gali koreguoti tokių priedų mokėjimą, tačiau rekomenduojame persižiūrėti darbdavio įsipareigojimus darbuotojams ir jei negalite išmokėti dalies ar visos premijos, darbuotojo sukauptos įvykdžius rezultatus, bene vienintelis būdas yra komunikuoti su darbuotojais atskirai, pasirašyti atskirus susitarimus, pvz., dėl premijos išmokėjimo atidėjimo. Tačiau čia svarbu paminėti, kad sprendimas turėtų būti vieningas ir vieni darbuotojai nebūtų išskiriami iš kitų, t.y. vieniems sudaromos sąlygos gauti priedą, o kitiems ne. Priešingu atveju yra rizika kilti individualiems darbo ginčams.

Neišmokėjus dalies ar visos premijos vienašališku darbdavio sprendimu, kyla rizika, kad darbuotojas kreipsis į darbo ginčus nagrinėjančius organus, prašydamas įpareigoti darbdavį išmokėti premiją, o nuo dienos kada ji nebuvo, bet turėjo būti išmokėta, skaičiuosis netesybos. Tad šiuo atveju, svarbiausia persižiūrėti tvarkas, darbo apmokėjimo sistemas, darbo sutartis ir atskirus susitarimus bei komunikuoti su darbuotojais.

Skatinamosios premijos

Kita rūšis – yra skatinamosios premijos. Tokios premijos dažniausiai būna vienkartinės, darbuotojui skiriamos ne už pasiektus rezultatus, o siekiant darbuotoją motyvuoti/paskatinti. Darbdavys neprivalo tokių premijų mokėti, darbuotojui nėra suformuotas lūkestis tokią premiją gauti, ji neįsitraukia į darbuotojo vidutinį darbo užmokestį. Tačiau mokant tokias premijas, priimant sprendimą dėl tokių premijų mokėjimo yra rekomenduojama atidžiai nurodyti, kad tokia premija yra tik skatinamoji, skiriama, pvz., už puikų darbą ar motyvuoti darbuotoją. Tokios premijos dydis bei skyrimas yra darbdavio diskrecija.

Taigi, darbdaviams rekomenduojama:

  • Persižiūrėti turimas tvarkas, susijusias su darbo užmokesčio/priedų mokėjimu (darbo sutartis, papildomus susitarimus, KPI‘s rodiklius, darbo apmokėjimo sistemas, kt.);
  • Atidžiai susitikslinti kokiais atvejais ir kada priedai mokami, kokiu dažnumu, kokios yra sąlygos;
  • Jei aukščiau nurodytų tvarkų neturite, bet priedus mokate, pagalvoti apie tvarkų pasirengimą;
  • Rengiant dokumentus (tvarkas, susitarimus, įsakymus) užsitikrinti, kad jie atitinka teisės aktų reikalavimus;
  • Komunikuoti su darbuotojais.

Priedų/premijų apskaičiavimo ir mokėjimo atvejais taip pat svarbu yra iki šiol įmonėje galiojančios tvarkos ir faktinė situacija, svarbu yra net ir nerašytos priedų ir premijų mokėjimo tradicijos bei konkretaus darbuotojo funkcijos bei lūkestis.

Rūta Globytė yra advokatų kontoros „ILAW LEXTAL“ advokatė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas