Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šarūnas Vaitkus: Palanga nuolat keičiasi

Artėjantis atostogų sezonas vis dažniau priverčia susimąstyti, kur ir kokį poilsį pasirinkti, kad prie darbų grįžtume kupini naujų jėgų ir įkvėpimo. Tie, kas Palangoje nesilankė kone dešimtmetį, atvykę į pajūrį būna gerokai nustebinti, nes miestas iš esmės pasikeitęs: atnaujinti parkai, viešosios erdvės, didesnis pramogų pasirinkimas.
Šarūnas Vaitkus
Šarūnas Vaitkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Siekdama didinti turistų srautus, Palanga yra pasirinkusi keletą kurorto plėtros krypčių. Viena jų – uždarų kultūros ir sporto objektų, kuriuose laisvalaikį galima leisti bet kuriuo metų laiku, statyba. Per keletą pastarųjų metų kurorte jų atsirado nemažai, ir tai suteikė galimybę praturtinti Palangos kultūrinį gyvenimą.

Kita prioritetinė miesto plėtros kryptis – sanatorinis gydymas, gydymo ir sveikatinimo paslaugų plėtra. Didžiules pastangas šioje srityje deda verslininkai. Tačiau jau ir dabar yra kuo pasidžiaugti – be smulkesnių privačių investicijų, Palangoje pradėtas įgyvendinti modernaus sanatorinio komplekso, teiksiančio sveikatinimo paslaugas, projektas. Buvusių purvo gydyklų pastatų vietoje netrukus bus atidaryta moderniausia šalyje „Eglės“ sanatorija. Pirmieji du korpusai duris atvers jau 2018-aisiais.

Itin džiugi žinia Palangai – didžiausio pasaulyje viešbučių tinklo „Marriott“ atėjimas į kurortą. Planuojama, kad šio tinklo viešbutis, kuriame daug dėmesio bus skiriama ir sveikatinimui, Palangoje pirmuosius svečius priims jau 2018 metais. Šie du objektai, kurių bendra vertė – apie 80 mln. eurų, gerokai pakeis Palangos kurorto veidą ir dar labiau padidins miesto žinomumą už Lietuvos ribų.

Itin džiugi žinia Palangai – didžiausio pasaulyje viešbučių tinklo „Marriott“ atėjimas į kurortą. Planuojama, kad šio tinklo viešbutis, kuriame daug dėmesio bus skiriama ir sveikatinimui, Palangoje pirmuosius svečius priims jau 2018 metais.

Per pastaruosius keletą metų Palanga nemažai pasistūmėjo į priekį. Statomi ir restauruojami kultūros bei sporto objektai: į kultūros renginius kviečia restauruotas kurhauzas, moderni naujoji koncertų salė, kurioje telpa 2200 žiūrovų, pritaikyta įvairiems muzikiniams renginiams bei televizijos projektams, atnaujintas ir šiuolaikinių turistų poreikiams visiškai pritaikytas Gintaro muziejus. Sporto renginiai aistruolius nuolat kviečia į naują universalų sporto kompleksą, prieš metus rekonstruotą ir dabar tarptautinius lengvosios atletikos standartus atitinkantį lengvosios atletikos stadioną.

Tvarkomi ir miesto parkai, dviračių, sveikatingumo takai, viešosios erdvės. Per keletą metų restauruotas vienas gražiausių Europoje Birutės parkas – sutvarkyti jo želdiniai, mažoji architektūra, įrengtas naktinis parko apšvietimas, atnaujintas didžiojo parterio fontanas, įrengtas mažasis parteris. Populiarumo nestokoja ir pušynų apsuptyje, visai šalia jūros įrengtas Vaikų parkas, modernus muzikinis fontanas ir kiti objektai.

Beje, per pastaruosius keletą metų labai pagerinta susisiekimo infrastruktūra – duris atvėrė nauja autobusų stotis, įrengtas Palangos aplinkkelis, rekonstruojamos kurorto gatvės. Labai daug dėmesio skiriama susisiekimui su kurortu gerinti, ir tai duoda akivaizdžių rezultatų – artėjant kurortiniam sezonui suintensyvėjo ir lėktuvų eismas virš Palangos.

Oro keliu Palanga jau daugelį metų sujungta su Kopenhaga (Danija), Oslu (Norvegija), Ryga (Latvija), o šį pavasarį veiklą kurorte pradėjo trys oro bendrovės: į Londono Stanstedo oro uostą du kartus per savaitę keleivius skraidina „Ryanair“, į kitą Londono oro uostą – Lutoną – triskart per savaitę skraido „Wizz Air“, o Lenkijos sostinę Varšuvą bei platų iš jos atsiveriančių krypčių tinklą lengviau pasiekti kviečia skrydžių bendrovė LOT, besileidžianti pajūryje tris kartus per savaitę. Birželį skrydžius į Minską pradės didžiausia Baltarusijos aviakompanija „Belavia“.

Ne mažiau reikšminga, be abejo, ir paplūdimių priežiūra, taip pat svarbu užtikrinti poilsiautojų saugumą vandenyje. Atsižvelgiant į poreikį, jau keletą metų daugėja gelbėjimo postų Palangos pajūryje (šią vasarą, palyginti su praėjusiais metais, gelbėjimo postų bus trimis daugiau), ilginamas gelbėtojų budėjimo paplūdimiuose laikas.

Netrukus bus atnaujintas ir kurorto centras – nuolat plečiama automobilių stovėjimo vietų, baigiami rengti Kretingos gatvės rekonstrukcijos, aikštės prie senosios autobusų stoties, Grafų Tiškevičių alėjos, jungiančios kurorto kultūrinį centrą (kurhauzą, koncertų salę su Kęstučio gatve), techniniai projektai. Dalis išvardytų rekonstrukcijos darbų bus pradėta pasibaigus vasarai.

Šiais metais bus pradėta ir miesto baseino su pramogų bei pirčių zonomis statyba, o rudenį duris po restauracijos atvers garsioji grafų Tiškevičių vila „Anapilis“, kurioje įsikurs Kurorto muziejus.

Gražėja ir Šventoji. Baigiamas rengti centrinės Šventosios aikštės rekonstrukcijos techninis projektas, tad atnaujinta aikštė jau netrukus taps ne tik renginių bei susibūrimų vieta, bet ir tikra Šventosios puošmena.

Šiais metais bus baigta ir vienos pagrindinių Šventosios arterijų – Jūros gatvės – rekonstrukcija. Itin svarbi žinia – gautas leidimas Šventosios uosto statybai, laukiama Vyriausybės sprendimo dėl Šventosios uosto statymo. Kurortas svečius vilioja ne tik tvarkoma infrastruktūra, bet ir įvairiam skoniui pritaikytais renginiais: sporto, pirčių festivaliais, kūrybiniais projektais, istorija dvelkiančiomis teatro akcijomis, tradiciniais pučiamųjų orkestro muzikos vakarais, klasikinės, sakralinės bei estradinės muzikos koncertais, azartiškomis automobilių lenktynėmis ir kitais.

Viena populiariausių švenčių, į kurią Palanga pakvies jau netrukus – gegužės 20–22 dienomis vyksianti Kurorto šventė.

Šarūnas Vaitkus yra Palangos miesto meras, TS-LKD narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas