Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saulius Čaplinskas. Kritiškas žvilgsnis į „Go Vilnius“ iniciatyvą pasipuošti tatuiruote

Vilnius – miestas, garsėjantis savo kultūra, istorija ir unikaliu charakteriu, nuolat ieško būdų, kaip dar labiau įtvirtinti savo pozicijas tiek Lietuvos, tiek pasaulio turistų žemėlapyje. Viena naujausių Vilniaus miesto verslo ir turizmo plėtros agentūros „Go Vilnius“ iniciatyvų kviečia gyventojus ir miesto svečius „įrodyti savo meilę miestui“ įsiamžinant tatuiruote.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Už simbolinį mokestį profesionalūs tatuiruočių meistrai Vilniuje siūlo pasidaryti miesto simboliką ar kitus su Vilniumi susijusius dizainus, taip paversdami kūno meną būdu išreikšti lojalumą sostinei. Tačiau kyla klausimas: ar tai tinkamas būdas skatinti meilę miestui, atsižvelgiant į galimas tatuiruočių pasekmes sveikatai?

„Go Vilnius“ vėl pristato dar vieną dviprasmiškai vertinamą idėją. Nors ši iniciatyva gali nustebinti, tačiau atsižvelgiant į ankstesnes „Go Vilnius“ veiklas, tai neturėtų kelti didelės nuostabos. Ši organizacija jau spėjo įgyti reputaciją kaip kūrybingų, bet ne visada visuomenei ar miestui naudingų idėjų skleidėja. Vis dėlto šįkart kyla rimtesnis klausimas: ar tikrai savivaldybė ar jos pavaldžios institucijos turėtų skatinti žmones darytis tatuiruotes?

„Devynis kartus pamatuok, dešimtą kirpk“ – taip skamba gerai žinoma lietuvių liaudies patarlė, kuri puikiai tinka šiai situacijai. Aš tikrai myliu Vilnių, bet dar labiau rūpinuosi Vilniaus gyventojais ir tais, kurie jaučia šiltus jausmus sostinei. Kaip medikas ir Vilniaus miesto tarybos narys, privalau kelti klausimą: ar tatuiruotė tikrai prisidės prie miestiečių sveikatos ir gerovės? Tatuiruotės turi savo žavesio, jos gali būti estetiškos ir išraiškingos, tačiau ar valstybė turėtų jas propaguoti, ypač atsižvelgiant į su jomis susijusias sveikatos rizikas?

Tatuiruočių pasekmės sveikatai gali būti kur kas rimtesnės, nei daugelis žmonių įsivaizduoja. Vienas svarbiausių pavyzdžių – magnetinio rezonanso tomografija (MRT), gyvybiškai svarbi diagnostikos priemonė, padedanti nustatyti įvairias sveikatos problemas – nuo sudėtingų kaulų lūžių iki vidaus organų ir smegenų patologijų. Tatuiruotės gali trukdyti atlikti šį tyrimą, sukelti deginimo pojūtį, skausmą ar net padaryti tyrimą neįmanomu. Taip atsitinka dėl tatuiruočių rašaluose esančių metalų dalelių, kurios gali reaguoti į stiprų MRT aparato magnetinį lauką. Tai ne tik sukelia diskomfortą pacientams, bet ir kelia pavojų sveikatai.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį į autoimuninių reakcijų riziką. Nors daugeliui žmonių tatuiruotės nesukelia akivaizdžių problemų, kai kuriems gali išsivystyti rimtos imunologinės reakcijos. Tatuiruočių rašaluose yra įvairių cheminių medžiagų, kurios gali būti toksiškos arba alergeninės, sukeldamos odos uždegimą, patinimą, bėrimus ar net lėtines ligas, tokias kaip dermatitas ar egzema. Kai kuriais atvejais organizmas gali pradėti atakuoti pats save, sukeldamas ilgalaikes sveikatos problemas.

Infekcijų rizika taip pat yra labai svarbus aspektas. Tatuiruotės – tai invazinė procedūra, kurios metu adata į odą įvedama dažų. Net ir laikantis visų higienos reikalavimų, visada išlieka pavojus užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Pamelos Anderson atvejis, kai ji buvo užkrėsta virusiniu hepatitu C tatuiruočių salone, yra tik vienas iš daugelio pavyzdžių. Hepatitas B, ŽIV ir kitos infekcijos gali būti perduodamos, jei salonai nesilaiko griežtų higienos standartų arba jei tatuiruočių meistrai neturi pakankamos patirties. Infekcijų rizika taip pat gali padidėti, jei oda po tatuiruočių procedūros nėra tinkamai prižiūrima.

Kaip medikas, matau, kad šios rizikos nėra vien teorinės. Kiekvieną kartą, kai atliekama tatuiravimo procedūra, žmogus rizikuoja savo sveikata, todėl tokios praktikos skatinimas per savivaldybę ar jai pavaldžias institucijas kelia rimtų etinių klausimų. Tatuiruotės turėtų būti asmeninis pasirinkimas, priimtas po rimtų apmąstymų ir konsultacijų su specialistais. Tačiau jų propagavimas kaip miesto meilės išraiška, ypač kai tai skatina savivaldybės institucijos, yra abejotinas sprendimas.

Savivaldybė ir jai pavaldžios institucijos, tokios kaip „Go Vilnius“, turėtų skatinti iniciatyvas, kurios prisideda prie sveikesnės ir saugesnės visuomenės kūrimo, o ne propaguoti veiklas, kurios gali sukelti ilgalaikių sveikatos problemų. Kiekvienas žmogus turi teisę pasirinkti, kaip išreikšti savo meilę miestui, tačiau tai neturėtų būti daroma rizikuojant savo sveikata.

Aš myliu Vilnių ir didžiuojuosi šiuo miestu, tačiau dar labiau noriu pasirūpinti vilniečių sveikata bei tais, kurie jaučia šiltus jausmus sostinei. Tatuiruotės turi savo vietą ir prasmę, tačiau jos neturėtų būti propaguojamos valstybės ar jai pavaldžių institucijų kaip būdas parodyti meilę miestui. Svarbu devynis kartus pagalvoti prieš priimant tokį sprendimą, o dešimtą nuspręsti – ar tai tikrai geriausias būdas išreikšti savo prieraišumą Vilniui?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi