Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stasys Buškevičius. Lietuva neturi prabangos skęsti rietenose tarp partijų

Pirmasis Seimo rinkimų turas dar kartą įrodė, kad švytuoklės dėsnis yra nepajudinama Lietuvos politinio lauko konstanta. Ketverius metus valdančiąją daugumą sudariusius dešiniojo sparno politikus išstūmė, nors ir nedidele persvara, politinės kairės atstovai.
Stasys Buškevičius
Stasys Buškevičius / Asm. arch.

Antrasis turas dar gali šiek tiek pakoreguoti laimėjusiųjų ir pralaimėjusiųjų proporcijas, tačiau, tikėtina, situacija reikšmingai nesikeis: socialdemokratai imsis iniciatyvos formuoti centro kairės koaliciją.

Vis tik rimčiausias iššūkis šiam uždaviniui yra didelė politinės kairės fragmentacija: priešingai nei dešiniųjų stovykloje, čia yra gerokai daugiau žaidėjų su skirtingais požiūriais, tikslais, asmeninėmis ambicijomis ir sudėtinga tarpasmeninių santykių istorija. Ir nors dabar, kol dar neįvyko antrasis turas ir nėra aiškūs galutiniai rinkimų rezultatai, viešojoje erdvėje nuskamba skirtingų partijų lyderių pareiškimai, brėžiantys tikras ar tariamas raudonas linijas su kuo bus galima draugauti, o su kuo „jau tikrai ne“, tačiau neabejoju, kad jau kitą savaitę daugumai teks pamiršti visas asmenines nuoskaudas ir išankstinius nusistatymus – reikės formuoti dirbančią ir stabilią Vyriausybę.

Mūsų valstybė neturi prabangos ilgai kęsti politinius žaidimus ar skęsti rietenose tarp partijų.

Ir čia jau nebeliks vietos emocijoms, nori nenori – privalės nugalėti sveikas protas. Nes mūsų valstybė neturi prabangos ilgai kęsti politinius žaidimus ar skęsti rietenose tarp partijų. Lietuvos laukia sudėtingas, kupinas iššūkių laikotarpis.

Pirmiausia, niekur nedingo Rusijos grėsmė. Režimas, kuriam karas – vienintelė galimybė išlaikyti valdžią, nesiliaus grasinęs ir nesiliaus kėlęs pavojų kaimynams. Nors tiesioginio Rusijos karo tikimybė su NATO šalimis yra labai menka, tačiau agonijoje esantis diktatorius darys viską, kad destabilizuotų mūsų visuomenę: turime būti pasiruošę atremti pačias klastingiausias diversijas ir provokacijas.

Rusija jau yra ant ekonominio kracho slenksčio ir, nors jos žlugimas ir priartintų karo pabaigą, tačiau reikia būti pasirengusiems ir tokiam scenarijui, kada minios tikrų ar tariamų ekonominių pabėgėlių mėgins veržtis pro išorines ES sienas.

Kita grėsmė – ekonominė. Ekspertai jau dabar perspėja apie tikėtiną šalies ekonomikos augimo stojimą, kurį gali nulemti tolydžio mažėjantis produktyvumas. Ir tai dar ne viskas. Lietuvos pozicijos kitąmet prasidėsiančiose derybose dėl būsimos septynmetės 2028-2034 m. ES finansinės perspektyvos yra pakankamai silpnos: jeigu Vilniaus ir Vidurio Vakarų regionas pakils virš 75 proc. ES vidurkio, skaičiuojant regiono BVP tenkantį vienam gyventojui, mūsų laukia ryškus ES finansavimo sumažėjimas.

Tai bus gražios pasakos pabaiga: Vyriausybei ir šalies regionų merams teks sukti galvą, kaip vietoje parodomųjų infrastruktūros tvarkymo už europinius pinigus projektų vykdymo, pradėti kurti inovatyvią ekonomiką, kuri galėtų užtikrinti valstybės funkcionavimą ateityje.

Ir galiausiai, demografinė krizė. Nors jei tiksliau – katastrofa. Tai pati didžiausia grėsmė šiuolaikinei Lietuvai. Mirštanti valstybė praranda ne tik ateities ekonominį potencialą, bet ir galimus gynybinius pajėgumus, jau nekalbant apie pavojų lietuviškai kultūrai.

Situacija yra pernelyg rimta, kad galėtume leisti įsivyrauti nestabilumui šalies valdžioje.

Situacija yra pernelyg rimta, kad galėtume leisti įsivyrauti nestabilumui šalies valdžioje. Lietuvai reikia ne tik efektyviai veikiančios Vyriausybės ir bendro politinių jėgų sutarimo gyvybiškai svarbiais šaliai klausimais, bet ir konstruktyvios opozicijos, kuri užsiimtų sveika kritika ir valstybės interesų gynimu, o ne destrukcija ar intrigomis.

Nes jeigu nebus rasta valios pradėti spręsti tikrų problemų čia ir dabar, ateityje už mus jų gali imtis kiti.

Stasys Buškevičius – partijos "Jaunoji Lietuva" valdybos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento