Stasys Žvinys: Patrauklus dirbti ir gyventi kraštas

Strateginis rajono savivaldybės tikslas – didinti Molėtų, kaip rekreacinio turizmo centro, patrauklumą kuriant ir medicininį turizmą, krašto patrauklumą išnaudojant gausų gamtos resursų potencialą.
Molėtų meras Statys Žvinys
Molėtų meras Statys Žvinys / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Taip pat siekiame skatinti investicijų pritraukimą, sudarydami investuotojams palankią investicinę aplinką, skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą, toliau plėtoti socialinę, kultūrinę aplinką, aplinkotvarką, inžinerinę, turizmo infrastruktūrą.

Molėtų kraštą matau kaip žalią, natūralų, turintį gausių rekreacinių išteklių, patrauklią turizmo vietovę, kurioje teikiamos pažintinio ar aktyvaus turizmo paslaugos. Esu įsitikinęs, kad čia saugu ir gera gyventi, investuoti, dirbti, kurti ir ilsėtis.

Netoli Vilniaus esantys Molėtai jau dabar patrauklūs gyventi jaunimui: išgrynintos miesto mokyklos, jokių problemų norint vaikus leisti į darželį, gerai išplėtota sportinė, socialinė, kultūrinė, turizmo infrastruktūra. Palankios sąlygos sukurtos ir kaimo plėtrai: laisvai galima įsigyti žemės, ją konsoliduoti, yra parengti planiniai rajono plėtros dokumentai. Yra galimybė aktyviai veikti bendruomenėms: netrūksta patalpų, sporto aikščių, daugybė visiems prieinamų socialinių paslaugų.

Esame viena iš savivaldybių, turinčių mažiausią vidaus skolą, ir tai teikia didesnių galimybių būti aktyviems įgyvendinant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus. Beje, mums pavyko išlaikyti ir vieną iš mažiausių šalyje viešųjų paslaugų (šildymo, atliekų tvarkymo) kainą.

Naudojant ES ir valstybės investicijas, į rajono plėtrą pritraukta daugiau nei 11 mln. eurų, tad mūsų seniūnijos tampa išskirtinės, aktyviai veikia bendruomenių centrai. Rajonas tampa vis patrauklesnis ir jame nuolat gyventi, ir investuoti. Per pastaruosius penkerius metus savivaldybės teritorijoje investuota daugiau kaip 8 mln. eurų privačių lėšų.

Pastebimai keičiasi ir pats Molėtų miestas. Pagaliau išjudintas daugiabučių namų modernizavimo procesas – žmonės patikėjo renovacijos nauda, ir jau turime 43 renovuotus daugiabučius namus. Toliau gerėja viešųjų paslaugų kokybė bei jų prieinamumas. Miesto stadiono, daugiafunkcio Molėtų kultūros centro, Molėtų ligoninės rekonstrukcija ir miesto vaikų darželių renovacija – tai darbai, sukuriantys patogias veiklos bei gyvenimo sąlygas. Visame rajone tereikia plėtoti socialinių paslaugų įvairovę, kad jos būtų prieinamos krašto žmonėms, ir jie jaustųsi saugūs.

Molėtuose nuosekliai kuriama turizmo infrastruktūra. Sėkmingiausias ir priimtiniausias mūsų krašto žmonėms įgyvendintas projektas yra Molėtų miesto paežerių sutvarkymas įrengtiant paplūdimius, pėsčiųjų takus, skulptūrų parką, vasaros estradą, taip pat miesto ežerų išvalymas.

Stiprėja saviti mūsų krašto traukos centrai: Dubingiai, Mindūnai, Balninkai, Joniškis ir kiti. Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovybę pavyko įtikinti, kad Lietuvoje būtų tolygiai plėtojama saugomų vietovių infrastruktūra, todėl Mindūnų kempinge pastatytas modernios architektūros beveik 40 metrų aukščio apžvalgos bokštas.

Naujų galimybių atveria ir „Žvejybos rojaus“ projektas. Mindūnuose įkurtas Ežerų žvejybos muziejus, jame vykdomos edukacinės programos, taip pat unikalus A.Truskausko medžioklės ir gamtos muziejus ir analogų ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje neturintis Etnokosmologijos muziejus tik didina Molėtų krašto patrauklumą.

Nuosekliai kuriama užimtumo ir laisvalaikio bazė. Teritoriniu principu Inturkėje, Balninkuose, Videniškiuose, Giedraičiuose, Joniškyje, Suginčiuose, Bekupėje įrengti stadionai, baigta rekonstruoti sporto salė Molėtų mieste, joje įrengtos atletizmo bei treniruoklių erdvės. Ateities tikslas – sukurti sveikatingumo kompleksą, t. y. prie naujosios sporto arenos įrengti mini SPA su plaukimo baseinu, treniruoklių salėmis, o senąjį moksleivių bendrabutį paversti apgyvendinimo namais. Pokyčiai laukia ir buvusių vaikų globos namų bei teismo pastatai.

Vis dėlto mažėjant gyventojų skaičiui kaimiškos vietovės ima tuštėti. Tad ir vietos politikai neišvengiamai turi spręsti šias problemas, turi būti orientuoti į žmonių lūkesčius, kad, pasitikėdami jais, pačią gyventojų bendruomenę įtrauktų į sprendimų paieškas.

Kita vertus, šalia sostinės esantis Molėtų rajonas turi aktyviau išnaudoti šią aplinkybę ir verslo plėtrai, ir užimtumui didinti, ir demografijai atnaujinti bei jauniems specialistams pritraukti.

Neišvengiamai privalome ieškoti būdų „įdarbinti“ turtingą rajono rekreacinį potencialą, panaudoti rajono plėtrai turtingą gamtos ir kultūros paveldą. Šiems darbams jau padėti tvirti pamatai, ir aiškiai suprantame, koks svarbus tęstinumas bei nuosekli rajono raidos strategija, nesiblaškant į nereikšmingus šalutinius darbus.

Stasys Žvinys yra Molėtų rajono meras, TS-LKD narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas