Sportas gyvai

Saulius Džiautas: Ugniagesių gelbėtojų profsąjungos pirmininko atsakymas ministrui

Vakar dauguma iš mūsų turbūt pastebėjo vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno pasiųstą žinią, jog ugniagesių darbo užmokesčio didinimui jis papildomai reikalaus skirti 5 mln. eurų. Kaip didžiausios ugniagesiams atstovaujančios profesinės sąjungos vadovas, visų pirma, turiu padėkoti gerbiamam ministrui už pastangas. Smagu, jog esame VRM prioritetas ir mumis rūpinamasi. Visgi kartu privalau ir nuliūdinti ministrą: bendruomenės netenkins eilinio ugniagesio 700 eurų uždarbis į rankas 2020-ais metais.
Saulius Džiautas
Saulius Džiautas / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirma. Šiuo metu eilinis ugniagesys, turintis iki 5 metų darbo stažą, vidutiniškai uždirba 630 eurų į rankas (net ir su viršvalandžiais). Jau pernai paskaičiavome (ministras tai viešai patvirtino), kad norint visiems PAGD pareigūnams darbo užmokestį pakelti bent 100 eurų, reikia rasti 6–7 mln. eurų. Gavus tik 5 mln. eurų papildomą finansavimą PAGD pajėgs padidinti algas visiems pareigūnams vidutiniškai tik po 50 eurų.

Ugniagesiais Lietuvos visuomenė pasitiki labiausiai iš visų profesinių grupių. Ši tendencija nekinta jau labai seniai.

Antra. Valstybės įsipareigojimai iki 2020 m. pabaigos maksimaliai priartinti pareigūnų gaunamas pajamas į rankas prie 1000 eurų (atitinkamai viduriniosios grandies pareigūnų iki 1300, o aukštesniosios – iki 1600 eurų) privalo būti įgyvendinti. Vyriausybė turi UGPS ir NPPSS pateiktus paskaičiavimus, susijusius su papildomų lėšų poreikiu PAGD iki 2020 m. („Programos 1000” įgyvendinimui). Ir tai yra maždaug 14,5 mln. eurų. Taip, skaičiai galbūt nemaži, tačiau kartu tai galėtų būti labai rimta dabartinės Vyriausybės ambicija užbaigti pokyčius statutinėje priešgaisrinėje tarnyboje.

Trečia. Ugniagesiais Lietuvos visuomenė pasitiki labiausiai iš visų profesinių grupių. Ši tendencija nekinta jau labai seniai. Per paskutinius 2 metus PAGD reorganizavo ir optimizavo tarnybą, atsisakė perteklinių funkcijų ir prisiėmė naujų iššūkių. VPGT nuolat tobulėja ir stengiasi dar labiau gerinti paslaugų kokybę. Gelbėdami žmones, gyvūnus, išsaugodami turtą, Lietuvos miškus (pavyzdžiui, per šiuos metus urėdijos uždirbo virš 50 mln. eurų ir pervedė į šalies biudžetą 22 mln. eurų), ugniagesiai ženkliai prisideda prie valstybės BVP augimo. Tai reiškia ir pilnesnį valstybės iždą, vadinasi, ir naujas galimybes didinti darbo užmokestį kitiems biudžetininkams: mokytojams, gydytojams, kultūros darbuotojams. Todėl ir toliau būtina stiprinti Valstybinę priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, skiriant jai adekvatų dėmesį ir finansavimą. Vien jau tam, kad tarnyba pagaliau taptų patrauklia darbo vieta.

Saulius Džiautas yra Ugniagesių gelbėtojų profsąjungos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius