Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdas Benkunskas: Kas, po velnių, vyksta su aplinkos apsauga?

„Grigeo Klaipėda“ ekologinis skandalas buvo tragiška žinia visai Lietuvai. Tačiau yra vienas teigiamas šios istorijos aspektas – Kuršių marių teršimas stipriai supurtė problematišką, neskaidrią ir apleistą aplinkos apsaugos sistemą. Vienas po kito pradėjo lauk lįsti ilgus metus, atrodo, nepastebėti (o gal ignoruoti?) pažeidimai. Pradėjome matyti tai, ką ankščiau palydėdavome abejingu žvilgsniu.
Valdas Benkunskas
Valdas Benkunskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žmonės pradėjo pranešinėti apie teršalus vandens telkiniuose, Neryje ir Vilniaus vandenų nuotekų valymo sistemoje, pradėjo plūsti žmonių žinutės apie savavališkus sąvartynus, žalą gamtai, pastebėtus įtartinus veiksmus.

Vilniuje prasidėjo desperatiškas verslų bandymas atsikratyti atliekomis. Su Vilniaus vandenų specialistų pagalba operatyviai radome bent du galimus Neries teršėjus, į nuotekų kanalizaciją pilančius plastiko atliekas. Savo iniciatyva surinkome teršalų Neryje mėginius, su antstoliais paėmėme mėginius iš siurblinių ir šulinių (esančių šalia su plastiku užsiimančių įmonių). Viską atidavėme laboratoriniams tyrimams, o surinktą informaciją perdavėme prokuratūrai.

Paskutinis dar šios savaitės įvykis – dešimtys tonų plastiko atliekų apleistoje fermoje. Plastiką fermoje radome po anoniminės žinutės. Iš apibūdinimo buvo aišku, kad plastiko atliekos labai primena išrūšiuotą plastiką mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiuose (MBA). Kitaip tariant, tą, kurį gyventojai meta ne į rūšiavimui skirtus konteinerius, o į mišrias atliekas. Po kiek laiko iškviesti aplinkosaugininkai patvirtino, kad tai dar vienas pažeidimas.

Dar įdomiau pasidarė, kai apie rastą plastiką pasisakė Aplinkos ministras. Kalta, anot ministro, čia yra savivaldybė, nes ji yra MBA formali savininkė. Nieko apie taršos leidimų išdavimą, kontrolė, apie pažymų už sutvarkytas antrines žaliavas išrašymą. Tik pigus bandymas rodyti pirštu į kitus. Susidarė įspūdis, kad antrinių atliekų tvarkymo sektorius, nuo leidimų veiklai išdavimo iki perdirbimo kontrolės ir, galiausiai, pažymų apie sutvarkymą išdavimo yra visiškai nekontroliuojamas. O aplinkos ministras nesiorientuoja atliekų tvarkymo sistemoje ir nelabai žino, ką veikia jo priežiūroje esančios institucijos.

Pradėję nagrinėti šiuo gamtos teršimo atvejus, man atrodo, užkabinome kažką stambaus ir kažkam labai pelningo. Atsiskleidė dalis schemos, kuri generuoja didelius pinigus, apeinant teisės aktų reikalavimus, apžaidžiant priežiūros sistemą ir spjaunant į gamtos saugojimą. Nors už to stovi didelės įtakos ir pinigai, su kolegomis padarysime viską, kad šiuo voratinklius išnarplioti. Net jei tai darbas, kurį turėtų daryti aplinkos ministras.

Valdas Benkunskas yra Vilniaus miesto mero pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas