Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valentinas Mazuronis: Pabėgėlių kvotos – Lietuva parėmė klaidingą sprendimą

Europos sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrai susitarė dėl dar papildomų 120 tūkst. į Europą atvykusių pabėgėlių perskirstymo. Lietuvos įsipareigojimas siekia 1105 ir jau šiandien aišku, kad šis skaičius smarkiai didės. Kelias kurį pasirinko ES – klaidingas ir žada sudraskyti visą Europą, jeigu skubiai nebus pakeistas kursas. Deja tokiam klaidingam žingsniui pritarė ir Lietuva.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Luko Balandžio nuotr.

Pirmą kartą ES istorijoje buvo pasirinktas prievartos kelias – finansinėmis ar kitomis priemonės šalys, kurios nenori ar net negali priimti pabėgėlių, bus priverstos vis tiek tai padaryti.

Pirmą kartą ES istorijoje buvo pasirinktas prievartos kelias – finansinėmis ar kitomis priemonės šalys, kurios nenori ar net negali priimti pabėgėlių, bus priverstos vis tiek tai padaryti. Iškilo milžiniškas pavojus šalims prarasti savo suverenumą, tarp jų ir Lietuvai, kuri eilinį sykį nepaisydama savo piliečių ir valstybės interesų automatiškai balsuoja už bet ką, kas pasiūloma.

Juokinga ir graudu, kai klausimas, kuris liečia tautos nacionalinį suverenumą, buvo sprendžiamas daugumos balsu, o ne vieningu sprendimu. Ir Lietuva nesusimąsčiusi balsuoja UŽ.

Graudu kai Lietuvos deleguoti Europos Parlamento nariai taip pat palaiko tokį prievartos mechanizmą: socialdemokratų, konservatorių ir liberalų deleguoti EP nariai praeitą savaitę pritarė, kad šalims, kurios nepriims pabėgėlių bus galima taikyti milžiniško dydžio baudas. Kitaip sakant, visi bus verčiami paklusti. Norėčiau tikėti, kad tiek politikai Briuselyje, tiek Lietuvoje supranta politinę atsakomybę kuri tenka už tokius sprendimus.

Problema šiandien tapo ne tik pabėgėlių skaičius, o pats principas, kaip su šia problema ES nusprendė tvarkytis. ES valstybių premjerai ir ministrai turėjo dieną naktį sėdėti prie derybų stalo kol būtų radę bendrą visiems priimtiną  sprendimą. Vietoj to, kad įvestų kuo griežčiausiai išorinių sienų kontrolę, kuo skubiau už ES lėšas įrengtų pabėgėlių stovyklas, kuo skubiau pradėtų ekonominių ir karo pabėgėlių atranką, kuo skubiau deportuotų visus nelegalius migrantus, kuriems nereikia pagalbos, užsiimtų informacijos sklaida pabėgėlių stovyklose, pradėtų aktyvią kovą su nelegaliais žmonių gabentojais ir aktyviai įsitrauktų į Sirijos konflikto suvaldymą ima ir nusprendžia visiškai priešingai, pamindami visas ES vertybes.

Privalomų kvotų sistema yra labai blogas sprendimas – tai tapo aišku vos pasidalinus naują pabėgėlių srautą: Latvijoje prasidėjo protestai, Slovakija pareiškė, kad jai nė motais toks susitarimas ir pabėgėlių ji nepriims, Čekija kreipsis į Europos Teisingumo Teismą, netylės ir Vengrija su Slovakija.

Ukrainos ir Graikijos krizės buvo sprendžiamos derybų ir bendro sutarimo keliu, tuo tarpu ties pabėgėlių krize vienu rankos mostu buvo nubraukti visi ES diplomatiniai tarpusavio valstybių bendravimo ir problemų sprendimo pasiekimai.

Ukrainos ir Graikijos krizės buvo sprendžiamos derybų ir bendro sutarimo keliu, tuo tarpu ties pabėgėlių krize vienu rankos mostu buvo nubraukti visi ES diplomatiniai tarpusavio valstybių bendravimo ir problemų sprendimo pasiekimai.

Pasirinktas prievartos kelias – geriausia dovana visiems Europos priešams, Vladimiras Putinas tikriausiai šoka iš laimės – visi jo išleisti milijardai propagandai, dezinformacijai ir įvairiems ES priešiškiems judėjimams finansuoti nepasiekė tokio rezultato, kokį pasiekė pati Europa.

ES ir Lietuva turi tai suvokti ir kuo greičiau stabdyti šitą ardantį privalomų kvotų procesą, kad ir kiek jis būtų patogus Briuselio biurokratams, privaloma kvotų sistema yra nereikalinga, galima lengvai apsieti be jos.

Jau prieš mėnesį buvo akivaizdu, kad pabėgėliai Lietuvą vis tiek pasieks, jau prieš mėnesį galima buvo priimti principingus sprendimus, bet Vyriausybė vis dar trypčioja vietoje ir problemos dėl pabėgėlių nemato.

Darbo partija vienintelė matė kylančią problemą, todėl ir priešinomės Seimo Europos reikalų komitete pritarti kvotų sistemai, priešinomės ir Vyriausybėje, bet tuo pačiu siūlėme nedelsiant imtis visų priemonių pasiruošti artėjančiam pabėgėlių perkėlimui. Jau prieš mėnesį buvo akivaizdu, kad pabėgėliai Lietuvą vis tiek pasieks, jau prieš mėnesį galima buvo priimti principingus sprendimus, bet Vyriausybė vis dar trypčioja vietoje ir problemos dėl pabėgėlių nemato.

Priešinausi ir priešinsiuosi privalomai kvotos sistemai, bet aktyviai palaikysiu visus siekius surasti bendrą sprendimą. Nelaukiant kol tai įvyks, Darbo partija kels naujus pasiūlymus kaip kuo geriau tvarkytis su kylančia problema Lietuvoje.

Lygiai kaip neteisingai nusprendė ES – negalime nuspręsti ir mes ir per prievartą išdalinti savivaldybėms pabėgėlių.

Lygiai kaip neteisingai nusprendė ES – negalime nuspręsti ir mes ir per prievartą išdalinti savivaldybėms pabėgėlių: čia būtina atrasti sutarimą, savanoriškumo ir solidarumo principus, o ne buldozeriu stumti viską į priekį. Kol kas Vyriausybės planas yra nekonkretus ir neaiškus, o į konstruktyvius pasiūlymus nenorima įsiklausyti, toliau žaidžiami politiniai žaidimai. Belieka tikėtis, kad naujoji specialiai įsteigta komisija su R. Vaitkum ir A. Butkevičium priešakyje pasiūlys kažką konstruktyvesnio.

Šiandien ES atsidūrė didžiulėje kryžkelėje ir nepabijosiu pasakyti, kad joje sprendžiasi Bendrijos likimas. Pirmą kartą istorijoje tarp šalių mūsų pačių rankomis buvo įkaltas nepasitikėjimo ir priešiškumo pleištas. Reikia sakyti STOP prievartos sistemai. Savo tvirtą žodį privalo tarti ir Lietuva – privalom siekti solidarumo, bet solidarumas ir vienybė niekada nebuvo pasiekti prievartos būdu.  

Valentinas Mazuronis - Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ (ALDE) narys.

Logo-ADLE
 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito