Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Fiodorovas: Įrodykime, kad valdiški interneto portalai gali būti geresni ir pigesni

Seimo internetinio puslapio ir sistemos paleidimas kainavo daugiau nei 4 mln. eurų. Tačiau iš naujo puslapio vis dar jokios naudos. Pinigų išleista begalė, o rezultato jokio. Į Seimo internetinės svetainės neatliktų ar nevykusiai atliktų darbų taisymą jau dabar investuojama dar 100 tūkst. eurų.
Viktoras Fiodorovas
Viktoras Fiodorovas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kaip ir rašiau ankščiau, negaliu sutikti su tokiomis Seimo ar kitų valstybės, savivaldybių ir jų įstaigų interneto sprendimų kainomis. Esu įsitikinęs, kad visa tai galima padaryti žymiai greičiau ir kur kas pigiau – nepakenkiant saugumui ir kokybei. Todėl skelbiu konkursą.

Tam, kuris sukurs geriausią Seimo internetinio puslapio www.seimas.lt dizainą – padovanosiu planšetinį kompiuterį „Ipad Pro“.

Idėja konkursui gimė ne veltui, mat po paskutinio pasisakymo apie Seimo internetinės svetainės kokybę gavau daugybę laiškų.

Idėja konkursui gimė ne veltui, mat po paskutinio pasisakymo apie Seimo internetinės svetainės kokybę gavau daugybę laiškų. Žmonės piktinosi švaistomais milijonais – juk projektas galėjo būti įgyvendintas žymiai greičiau ir pigiau. Daugelis iš jų vardino idėjas, kaip pašalinti trūkumus ir kaip svetainės kūrimą atlikti kokybiškiau.

Tikiu, kad Lietuvos žmonės yra teisūs – tad raginu siūlyti naujausias tendencijas atitinkančias Seimo puslapio dizaino idėjas ir laimėti planšetę.

Vienintelė konkurso sąlyga: siūlomas Seimo puslapio dizainas turi atitikti Informacinės plėtros komisijos patvirtintas taisykles ir atvaizduoti šiuo metu Seimo svetainėje pateikiamą informaciją.

Jeigu Jūsų idėjos neatitinka Informacinės plėtros komisijos taisyklių – nieko tokio. Tai dar vienas darbas, kurį Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos pamiršo padaryti. Pasiūlykite, kaip jas pakoreguoti ir pasirūpinsiu, kad Jūsų pasiūlymai atsirastų darbotvarkėje. Nuoroda į taisyklės ČIA.

Darbus ir pasiūlymus prašau siųsti nuo vasario 22 d. iki kovo 25 d. elektroninio pašto adresu viktoras.fiodorovas@lrs.lt. Kartu su dizaino pasiūlymu prašau įvardinti ir pageidaujamą kainą už dizaino darbus. Toks ir konkurso tikslas – įrodyti, kad Seimo bei kitų valstybės bei savivaldybių ar jų įstaigų internetiniai puslapiai bei paslaugos gali būti geresni ir pigesni.

Visų dalyvių darbus paskelbsiu viešai (jeigu pageidausit – anonimiškumą garantuosiu), nugalėtoją išrinksime balsavimo ir ekspertų nuomonės būdu.

Problema – ilgai užtrunkantis procesas

Viena didžiausių problemų, kad kažkodėl valstybinių internetinių puslapių projektų kūrimas ir paleidimas užtrunka labai ilgai. Pavyzdžiui, Seimo internetinė svetainė buvo paleista tik po penkerių metų nuo jos kūrimo pradžios. Tad nesuklysiu teigdamas, kad ką tik atnaujintas Seimo internetinis puslapis yra penkerių metų senumo, o jei dar manysime, kad projektuojant idėjų semtasi iš kitų jau veikiančių puslapių – 10 metų senumo.

Sakote penkeri – dešimt metai nedaug? Tik ne informacinių technologijų pasaulyje, kur kasmet daroma milžiniška pažanga. Todėl Seimo internetinės svetainė neatitinka šiuolaikinių tendencijų ir yra nepritaikyta mobiliesiems įrenginiams. Puslapio dizainas taip pat mažai pakitęs, paieškos sistema sudėtinga ir nepatogi. Kažkodėl viskas, kas daroma už valstybės pinigus – atliekama atsainiai, aplaidžiai ir paviršutiniškai.

Kai nesugebame atlikti tokių iš pažiūros paprastų projektų, visai nekeista, kad visuomenė nepasitiki ir elektroniniu balsavimu. Esu įsitikinęs ir ne kartą sakiau, kad jis palengvintų balsavimo procesą, žmonėms nereikėtų stovėti ilgose eilėse, taip į rinkimus pritrauktume daugiau jaunimo, nepamiršti būtų ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Tačiau padarę klaidų viename projekte, žmonėms rodome nesugebėjimą tinkamai dirbti ir keliame nepasitikėjimą. Tad nenuostabu, kai tenka išgirsti žmonių nuogąstavimų, jog elektroniniu balsavimu nepavyks užtikrinti saugumo, slaptumo ir patikimumo.

Privalome suburti gerą specialistų komandą, kuri Lietuvos IT strategiją plėtotų aukščiausiu lygmeniu. O kol kas noriu ne tik teigti, tačiau ir įrodyti, kad Seimo internetinį puslapį buvo galima atnaujinti greičiau, moderniau ir pigiau, o šiandien prie jau išleistų 4 mln. eurų nereikėtų papildomų šimto. Tad laukiu Jūsų idėjų ir pasiūlymų bei kviečiu sukaupus kantrybę pasižvalgyti po Seimo, Vyriausybės, ministerijų ar savivaldybių puslapius. 

Viktoras Fiodorovas yra Seimo Darbo partijos frakcijos narys, Seimo informacinės plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas