Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viktorija Čmilytė-Nielsen: Milijonai švietimui – be diskriminacijos

Praėjusią savaitę socialdemokratai šovė šūvį, kurį turėjo lydėti valstiečių ovacijos. Užsimota iš dalies šeimų atimti tai, kas jiems priklauso pagal įstatymą – moksleivio krepšelį. Ši kairiųjų idėja atimti iš vienų ir padalinti kitiems taip susuko galvas, kad viešojoje erdvėje nebegirdėjome jokių kitų švietimo temų. Štai, kokia tikroji pasiūlymo vertė. Kaip citramonas valstiečių galvos skausmui, mėginančiam lopyti į visas puses pabirusį kitų metų biudžetą.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kokia tokio triukšmo kaina? Dabar jau aiškėja, kad niekinė. Iš pradžių socdemai aiškino, kad nebeduodant mokinio krepšelio vaikams, kurie lanko privačias mokyklas, švietimo kraitelė papilnės apie 20 milijonų eurų. Greitai paaiškėjo, kad tiek negresia, nes taikomasi tik į 13 privačių mokyklų iš beveik 80. Triukšmo „kaina“ susitraukė iki 2,2 milijono eurų.

Daug? Kaip pažiūrėti. Visas švietimo biudžetas viršija 930 milijonų eurų.

Tačiau visuomenėje buvo įkaltas dar vienas pigus supriešinimo pleištas. Kodėl pigus? Todėl, kad jeigu atimtume mokinio krepšelį iš dalies vaikų, tie pinigai greitai būtų išmėtyti neefektyviai valdomose mokyklose.

Štai, nuo ko turėtų pradėti norintys efektyvinti švietimo sistemą. O ne nuo dar vienos iniciatyvos iš serijos „atimti ir padalinti“.

Tuo pačiu metu, kai socdemai šoko revoliucinius padalinimo šokius, liberalų valdomoje Tauragėje priimtas kitas sprendimas. Nutarta, kad Tauragės rajono mokyklos, kuriose yra mačiau kaip 130 vaikų, taps kitų, didesnių mokyklų skyriais. Taip mažinami administraciniai kaštai – reikės mažiau direktorių, pavaduotojų ir kitų pareigybių. Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas skaičiuoja, kad kitais metais šis sprendimas leis sutaupyti daugiau kaip 200 tūkstančių eurų.

O tai – tik viena iš 60 savivaldybių Lietuvoje! Ir tikrai ne pati didžiausia. Tad nesunku paskaičiuoti, kad vien tokia lokali reforma šalies mastu padėtų sutaupyti apie 10-12 milijonų eurų. Nesupriešinant visuomenės. Tauragės meras pateikė skaičius, kad mažiausiose mokyklose vienam vaikui per metus tenka apie 4000 eurų finansavimo. Didžiausiose – apie 1500. Matote skirtumą? Šis skirtumas ir suvalgytų tuos kelis milijonus, kuriuos norima atimti iš dalies šeimų.

Štai, nuo ko turėtų pradėti norintys efektyvinti švietimo sistemą. O ne nuo dar vienos iniciatyvos iš serijos „atimti ir padalinti“.

Viktorija Čmilytė-Nielsen yra Liberalų sąjūdžio pirmininkė, Frakcijos Seime seniūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas