Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virginijus Lepeška: Norinčiųjų tapti teisėjais kelias – ilgas ir sunkus

Siaučiant bauginančioms pučo Turkijoje ir teroristinių išpuolių atgarsių audroms, žiniasklaidoje nuvilnijo diskusijų apie atlygį už teisėjo darbą banga. Būta įvairių balsų ir nuomonių. Galbūt įspūdį apie tai, ko vertas teisėjo darbas, geriau susidaryti padės pažintis su laiko, jėgų, pastangų ir ryžto reikalaujančia teisėjų atranka?
Virginijus Lepeška
Virginijus Lepeška / Nuotr. iš asmeninio archyvo
Temos: 1 Teismas

Yra tekę girdėti su teisėjų atranka nesusidūrusių balsų, teigiančių, kad teisėjais tampa tik turtingieji, įtakingieji ir jų draugai bei giminės.

Susipažinę su teisėjų atrankos procesu skeptikai sužino, kad norintis tapti teisėju asmuo turi nueiti ilgą kelią: įgyti teisės mokslų magistro diplomą ir laikyti atrankos į teisėjus egzaminą arba tapti teisės mokslų daktaru, būti įvertintas medicininės komisijos, tuomet įveikti vieną sudėtingiausių etapų – būti vertinamam Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos.

Šią mano pirmininkaujamą komisiją sudaro ne tik 3 teisėjai, bet ir 4 visuomenės atstovai (komisijoje dirba 2 žurnalistai, mokslininkas, psichologas ir 3 teisėjai).

Komisijos barjerą kasmet įveikia apie 80 proc. kandidatų, didžiajai jų daliai tam prireikia net kelių ar keliolikos bandymų.

Dar prieš kviesdami pretendentus į savo posėdžius, mes, komisijos nariai, atidžiai įvertiname surinktą išsamią medžiagą, kurioje atsispindi įvairūs kandidatų į teisėjus biografijų faktai. Daugiausia dėmesio skiriame žmonių darbinei patirčiai, išlaikyto Pretendentų į teisėjus egzamino balui, kalbų mokėjimui, žiūrime, ar žmogus naudojasi savo kvalifikacijos kėlimo galimybėmis, ar prisideda prie visuomeninės veiklos, vertiname ir jo asmenines savybes.

Įvertinę visus išvardytus aspektus, kviečiame kandidatus pabendrauti į mūsų komisijos posėdžius. Paprastai vienas pretendentas su mumis kalbasi 20–30 minučių, per kurias atsako į įvairiausius mūsų užduodamus klausimus.

Po pokalbio vertindami kandidatus daugiausia dėmesio skiriame teisinio darbo patirčiai, žiūrime, ar žmogus yra dirbęs teisės aktų rengimo srityje, ar yra susidūręs su pedagogine veikla, o lemiamu vertinimo kriterijumi tampa motyvacija dirbti teisėju, t. y., kaip žmogus pokalbio metu geba ją atskleisti.

Galima sakyti, kad esame griežti, bet teisingi ir šalies Prezidentei patariame teisėjais skirti tik pačius tinkamiausius pretendentus. Štai 2015 m. atrankose dalyvavo 230 pretendentų į teisėjų ir teismų vadovų pareigas (2013 – 234, 2014 – 230), o teisėjais pirmą kartą paskirti 38 asmenys (2014 – 12, 2013 – 25). Komisijos barjerą kasmet įveikia apie 80 proc. kandidatų, didžiajai jų daliai tam prireikia net kelių ar keliolikos bandymų, o paskutinį žingsnį į teisėjo pareigas pretendentai žengia tik tada, kai juos teisėjauti paskiria šalies Prezidentė.

Beje, šį žingsnį taip pat neretai pavyksta žengti ne iš pirmo karto: kartais visą čia aprašytą kelią įveikusiems kandidatams tenka dalyvauti į skirtingus teismus skelbiamose atrankose ne vienerius metus, kol pagaliau būna paskiriami teisėjais.

Virginijus Lepeška yra Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininkas, psichologas, vadybos konsultantas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas