Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Landsbergis: Nejūdis

Jau bene šeštasis gabalas iš bene serialo, kuris pagal kažkieno sumanymą turėjo byloti apie Lietuvos Sąjūdį. Produkcija, kurią matome TV ekranuose teisingiau vadintina „Nejūdis“. Mat Sąjūdis buvo itin judri ilgamečių laisvės kovų ir pastangų kulminacija. Per jų transformaciją į masinę nesmurtinę politinę kovą už laisvę ir demokratiją, Sąjūdžio sukilimas ir Lietuvos pergalė, kurios trisdešimtmetį netrukus galbūt švęsime. Gal.
Profesorius Vytautas Landsbergis
Profesorius Vytautas Landsbergis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Filme, deja, nė kvapo tos dvasios, kuri buvo bemaž visuotinė brolystė, džiaugsmas ir tikėjimas. Didelis aktyvumas visame krašte, apie milijoną ryžtingai važiavusių ir stojusių į „Baltijos kelią“. Tikrų piliečių! O dar Maskva, Čikaga, Gotlandas.

Ką gi, „Nejūdis“ parodo kelias kronikines žmonių grandines ir mitingus su vėliavomis, tačiau tarsi kitoje planetoje, kažkokiame sapne, – nejau iš tikrųjų tai buvo? Ir čia pat tariamai realūs veikiantieji filmo asmenys – keistokai besiblaškantys praeiviai be motyvuojančios ideologijos ir organizacinės taktikos, be karštai ir dideliuose susirinkimuose diskutuojamų programų, sumanytų ir apsvarstytų akcijų. Šių kelių vargšų, sunerimusių ir besidairančių „Nejūdyje“, laikas mįslingas, tik Sąjūdžio dvasios nė su žiburiu nerasi.

Tad kam reikėjo švaistyti pinigus konstruojant iš esmės „Sąjūdžio“ fikciją? Neįtikinančią istorijėlę su apgaulingu pavadinimu.

Nebent, kad neatsirastų tikras filmas apie tikrą dalyką. Dabar skylė lyg užkišta, „niekas nepasakys“, kad filmininkai užmiršo sukaktį ir nieko nepadarė. Nenorėčiau galvoti, jog zadanija tokia ir tebuvo – kad būtų, bet nebūtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas