Zigmantas Balčytis: Rožinio populizmo kaina: galingasis Londono Sitis – be ES „paso“

Pirma buvo žodis: Jungtinė Karalystė ištarė „ne“ Europos Sąjungai. Londono Sičiui, didžiausiam euro zonos finansų centrui ir vienam didžiausių tarptautinių finansų centrų, tai reiškia ir turi reikšti galios praradimą. Galios, kurią Londono Sitis įgijo tik Didžiajai Britanijai tapus ES nare.
Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laikas, kai Londono Sityje įsikūrę šimtai užsienio bankų dėl Didžiosios Britanijos priklausymo Europos Sąjungai turi laisvą priėjimą prie euro zonos finansų rinkos, baigiasi.

Todėl Londone įsikūrusiems užsienio bankams, investiciniams fondams ir turto valdytojams žinia trumpa: norite dirbti ES rinkoje, prašome į ES – iš Londono Sičio atimamas ES „pasas“ (leidimas veikti ES rinkoje). ES pasirengusi kurti savo finansų centrą – Frankfurte, Paryžiuje ar Dubline. Neabejoju, kad atsiras ir daugiau ES miestų kandidatų.

Realybė po referendumo – gąsdinanti. Ir tai – tik pradžia. Dar „laukia“ kaina už nebaigtus, už ES paramą vykdomus aplinkosaugos, infrastruktūros (keliai, tiltai, energetika) projektus.

Dalis Londono Sičio bankų ir investicinių fondų jau pareiškė perkelsiantys savo būstines į ES. Procesas pajudėjo.

Klausimo, ar Londono Sičiui palikti ES „pasą“, neturėtų būti būsimų derybų tarp ES ir Didžios Britanijos darbotvarkėje. Nors beveik nėra abejonių, kad Didžioji Britanija sieks išskirtinių lengvatų Londono Sičiui. Vis dėlto sunku įsivaizduoti, kad ne ES valstybėje įsikūręs finansų centras valdytų (kaip iki šiol) ES finansų srautus ir visą finansų informaciją apie ES rinką, toliau darytų įtaką ES sprendimams. Tai būtų tolygu patikėti valdyti šeimos biudžetą, bankų sąskaitas nelabai draugiškai nusiteikusiai kaimynei.

Penktoji pasaulio ekonomika pajus skaudžias referendumo pasekmes. Vien dėl sumenkusios Londono Sičio galios: finansų paslaugų sektorius sudaro apie 11-12 procentų Didžiosios Britanijos bendrojo vidaus produkto. Visa Didžiosios Britanijos pramonė sukuria mažiau. Be to, šios pramonės laukia ne mažesni išbandymai nei Londono Sičiui.

Automobilių gamintojai neveltui pradeda svarstyti galimybę perkelti gamyklas į ES. Nes realybė skaudi (priešingai, nei rožinis populizmas pradinėje stadijoje): norint patekti į ES rinką, reikės mokėti muitus. Arba moki muitus, prarandi konkurencingumą, arba perkeli į Europą gamyklas. Prašome į ES. Išstoji iš ES – privilegijos baigiasi.

Realybė po referendumo – gąsdinanti. Ir tai – tik pradžia. Dar „laukia“ kaina už nebaigtus, už ES paramą vykdomus aplinkosaugos, infrastruktūros (keliai, tiltai, energetika) projektus. Reikės savarankiškai remti žemės ūkį ir kt. Didžioji Britanija, tai yra jos piliečiai, pradeda mokėti už neatsakingų politikų sukeltą rožinio populizmo virusą.

Zigmantas Balčytis yra socialdemokratas, Europos Parlamento narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas