Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Patackas nuteistas kalėti lygtinai dėl labdaros lėšų iššvaistymo

Šiaulių apygardos teismas nuteisė lygtine laisvės atėmimo bausme buvusį viešosios įstaigos „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovą Algimantą Patacką dėl labdaros lėšų pasisavinimo ir iššvaistymo.
Šiaulių apygardos teismas
Šiaulių apygardos teismas / BNS nuotr.
Temos: 2 Šiauliai Labdara

Baudžiamojoje byloje dėl turto pasisavinimo, turto iššvaistymo, apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo bei organizavimo 42 metų A.Patacką teismas trečiadienį pranešė pripažinęs kaltu ir jam paskyręs dvejų metų keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, vykdymą atidedant dvejiems metams.

Civiliniam ieškovui iš šiauliečio priteisti 244,8 tūkst. eurai turtinei žalai atlyginti, iš nuteistojo konfiskuoti 174,1 tūkst. eurų. Pasisavintos ir iššvaistytos lėšos buvo skirtos labdarai.

Teismas nustatė, kad A.Patackas savinosi ir švaistė savo vadovaujamos organizacijos lėšas 2015 – 2022 metais.

Piniginės lėšos į šio šiauliečio viešosios įstaigos sąskaitą buvo surenkamos bankiniais pavedimais ir grynaisiais – aukos buvo gaunamos iš fizinių ir juridinių asmenų.

A.Patacko vadovaujama įstaiga veikė visoje Lietuvoje. Ji rinkdavo lėšas, pavyzdžiui, onkologinėmis ligomis sergantiems asmenims, neįgaliems vaikams.

Surinkęs pinigus, A.Patackas žmonėms meluodavo, kad paramos nesurinko arba surinko jos gerokai mažiau.

Bylos duomenimis, iš šios viešosios įstaigos banko sąskaitų bankomatuose būdavo išgrynintos dešimtis tūkstančių eurų siekiančios sumos, kurių didžioji dalis neįnešta į įstaigos kasą. Šiaulietis nepagrindė šių pinigų panaudojimo apskaitos dokumentais – žinodamas, kad lėšos gautos kaip parama ir auka, jas naudojo savo pragyvenimui ir asmeniniams poreikiams tenkinti.

Vyras dalį pinigų įnešė į asmeninę banko sąskaitą ir mokėjo mokesčius už paslaugas, padengė asmeninius kreditorinius įsipareigojimus, pirko dvi poilsines keliones.

A.Patackas per septynerių metų laikotarpį pasisavino 174,1 tūkst. eurų įstaigos lėšų.

Jis taip pat naudojo įstaigos lėšas mokėti lizingo įmokoms už automobilius, apmokėjo transporto priemonių remonto darbus, šimtus kartų pylėsi kuro bei naudojo jį savo reikmėms ar perdavė jį kitiems asmenims.

Viešosios įstaigos direktorius mokėjo pinigus maisto pristatymo į namus ir taksi paslaugas teikiančioms platformoms, o vienai Šiaulių rajone esančiai maitinimo įstaigai sumokėjo 93 kartus. Piniginės lėšos buvo pervedamos kitiems fiziniams, juridiniams asmenims, Šiaulių mieste esančiam vienam lopšeliui-darželiui.

A.Patacko atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinta tai, kad nuteistasis kritiškai vertina savo elgesį visiškai pripažindamas kaltę. Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė ir į sunkią A.Patacko sveikatos būklę.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas