Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aivaro Kilkaus dingimas priminė senas kruvinas istorijas, į kurias įsivėlė baikeriai

Išskirtinės, dažnai rūstokos išvaizdos asmenybė, kuri paiso tam tikrų principų ir pasižymi savitu gyvenimo būdu, o viduje tai – taikus, draugiškas, patriotiškas, išprusęs žmogus. Tokia charakteristika daugeliu atveju tinka žmogui, tiesiog einančiam iš proto dėl motociklų ir neabejingam kelionėms, linksmybėms, nuotykiams ir savo Tėvynei. Tačiau baikerių gretose esama ir išimčių – ne vienas motociklų gerbėjas yra įsivėlęs į nuožmias, netgi kruvinas istorijas.
Motociklininkų sezono uždarymas
Asociatyvi iliustracija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kol dar neišblėso viltis rasti gyvą jau dvi savaites ieškomą Aivarą Kilkų (o laimingos baigties atveju į laisvę tikriausiai būtų paleistas ir jokios kaltės nepripažįstantis baikerių klubo „MC vorai“ prezidentas Laurynas Baltrūnas), 15min primena keletą senesnių istorijų.

Kriminalinės kronikos tarsi byloja, kad baikeriai dažniau už kitų sveikų pomėgių atstovus įsivelia į sunkiai paaiškinamus, regis, beprasmius, bet labai aršius konfliktus su tragiškomis pasekmėmis.

Suprasti akimirksniu

  • Spalio 15 dieną apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 dieną įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „MC Vorai“ jis vadovauja nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais atlikėją Ruslaną Kirilkiną.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio „MC vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, reikšmingas aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.

Klubo „Vidurnakčio varnai“ prezidento nužudymas

15min.lt nuotr./Olegas Diatlovas
15min.lt nuotr./Olegas Diatlovas

2013 m. balandį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje dėl 2005 m. Vilniuje įvykdyto baikerio nužudymo kaltu pripažintas Olegas Diatlovas. Bausmė šį vilnietį pasivijo tik po 8 metų.

Bylos duomenimis, 2005 m. vasario 22-osios vakarą Vilniuje, Naugarduko gatvėje, prie parduotuvės „Saulutė“, mažareikšmio konflikto metu buvo nužudytas Lukas Žilys, dirbęs Lietuvos kino studijoje bei Oskaro Koršunovo teatre ir ėjęs sostinės baikerių klubo „Vidurnakčio varnai“ prezidento pareigas.

Kaip teisme po nuospredžio paskelbimo pasakojo L.Žilio brolis dvynys Linas, nukentėjusysis atvyko prie parduotuvės juodos spalvos automobiliu „Chrysler Voyager“. Didelė transporto priemonė galbūt sutrukdė O.Diatlovui praeiti šaligatviu.

Pėsčiasis plūdosi, spyrė į mašinos ratą. L.Žilys išlipo iš mašinos ir, kaip teigiama, pavadino O.Diatlovą „koziolu“.

Pastarasis išsitraukė kovinį ginklą ir šovė į žmogų. L.Žilio gyvybės medikams išgelbėti nepavyko.

Mirtinas baikerio ir advokato ginčas autobuse

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./S.Nakutis teisme
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./S.Nakutis teisme

„Jeigu jis dar kažką pasakys prieš Lietuvą, aš išlipsiu ir dar jam dadėsiu!“ – šiuos žodžius Vilniaus apygardos teisme pakartojo patrulis Slavomiras Krašinskis. Teismui liudijęs policijos pareigūnas sakė šį grasinimą iš baikerio 35 metų Sauliaus Nakučio lūpų išgirdęs tuomet, kai šis sėdėjo sulaikytas policijos automobilyje.

Baikeris daužė autobuso duris ir šaukė, kad advokatą V.Žukovskį reikia išlaipinti.

Policininko pacituota replika gali paaiškinti, dėl kokios priežasties 2009 metų lapkričio 20 dieną maršrutiniame autobuse kilo nuožmus konfliktas, po kurio advokatas 51 metų Vladimiras Žukovskis atgulė amžinojo poilsio, o baikeris S.Nakutis su bičiuliu 26 metų Mariumi Kriūnu sėdo į teisiamųjų suolą žmogžudystės byloje.

Lemtingą vėlų vakarą visi trys vyrai susitiko sostinės 26-ojo maršruto autobuse. Bylos duomenimis, ir auka tapęs V.Žukovskis, ir abu kaltinamieji buvo smarkiai išgėrę (ekspertai po mirties nustatė, kad advokato kraujyje buvo 1,93 promilės, šlapime – 2,53 promilės alkoholio, o pagrindiniam kaltinamajam S.Nakučiui nustatytas 2,15, M.Kriūnui – 1,62 promilės alkoholio girtumas). Teigiama, kad iš pradžių V.Žukovskis prisikabino prie S.Nakučio dėl baikeriškos išvaizdos – esą jam užkliuvo jauno vyro ilga kasa, įmantrūs drabužiai, kerziniai batai. Tačiau netrukus V.Žukovskis esą pastebėjo prie S.Nakučio liemenės prisiūtą Lietuvos vėliavėlę ir netgi pabandė ją nuplėšti.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Kaltinamųjų palaikyti į teismą kaskart atvykdavo būrelis baikerių.
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Kaltinamųjų palaikyti į teismą kaskart atvykdavo būrelis baikerių.

Autobusui sustojus „Pušyno“ stotelėje, S.Nakutis iššoko pro vidurines duris ir nubėgo prie priekinių, už kurių stovėjo advokatas. Baikeris daužė duris ir šaukė, kad V.Žukovskį reikia išlaipinti. Teisme posėdyje liudijęs autobuso vairuotojas minėjo pabijojęs, kad chuliganas neišdaužtų stiklo, todėl duris atidaręs. S.Nakutis ištempė V.Žukovskį į lauką, pastarasis pagalbos nesišaukė ir pernelyg nesispyriojo.

Stotelėje vyrai kibo vienas kitam į atlapus. Vairuotojas nematė prasmės toliau domėtis konfliktu ir skubiai uždaręs duris nuvažiavo.

S.Nakučio ir V.Žukovskio susirėmimas baigėsi, kai baikeris lenktiniu peiliuku 4 sykius smogė varžovui. S.Nakučiui susidarė įspūdis, kad jo priešininkas moka labai skausmingų kovos veiksmų. Esą kai V.Žukovskis čiupo jį už ilgų plaukų ir ėmė laužti sprandą, S.Nakutis baiminosi dėl savo gyvybės, todėl ir gynėsi metaliniu ginklu.

Pabaltijo baikerių šventėje nužudė „Strangers MC“ narį

Aukščiausiasis Teismas 2016 m. gruodį padėjo tašką daugiau nei prieš šešerius metus nužudyto Elektrėnų baikerio 36 metų Mariaus Rimkaus, vadinto Gražuoliu, byloje. Kaltais dėl jo mirties lieka pripažinti Arvydas ir Virgilijus Kutko. A.Kutko, pravarde Kreivas, kalės 12 metų, o V.Kutko (Kelbas) – 10 metų.

Nužudytasis motociklininkas ir nuteistieji – Elektrėnų gyventojai. Paskutinį 2011 metų liepos savaitgalį netoli Pastrėvio, Elektrėnų marių pakrantėje, vyko tradicinė Pabaltijo baikerių paplūdimio tinklinio šventė. Per ją ir įvyko tragedija.

Liepos 30-osios naktį Elektrėnų „Klajoklių“ baikerių klubo organizuotoje sąskrydžio vietoje, prie Elektrėnų marių tarp V.Kutko ir M.Rimkaus kilo konfliktas.

Mato Dauginio/15min. nuotr./Virgi;ijus Kutko
Mato Dauginio/15min. nuotr./Virgi;ijus Kutko

Jo metu V.Kutko buvo nežymiai sužalotas. Ryte stovykloje V.Kutko pasirodė su broliu. Įvykio liudytojai teigė, kad atvykėlių niekas nepuolė. Marius prie brolių priėjo tik jų kviečiamas. Baikeriui priėjus, pirmas jam smūgį sudavė V.Kutko. Nuo smūgio vyras susvirduliavo, bet nenukrito. Po to A.Kutko paleido du šūvius Mariui R. į nugarą.

V.Kutko rodė žaizdą savo galvoje ir sakydamas: „pažiūrėk, ką man padarė, atsiskaitėme, važiuojam.“ Tuo metu M.Rimkus mirė nespėjus jo nuvežti į ligoninę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas