Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijoje įkliuvo lietuvis, kuris vertėsi prekyba žmonėmis: laivu gabeno migrantus

Anglijoje sulaikytas organizuotai nusikaltėlių gaujai priklausęs lietuvis, vertęsis žmonių kontrabanda. Jis su kitais gaujos nariais bandė į Angliją nelegaliai atgabenti 69 albanus. Apie tai rašo Anglijos uostamiesčio Greit Jarmuto naujienų portalas „Great Yarmouth Mercury“.
Laivas „Svanic“
Laivas „Svanic“ / Nacionalinės nusikaltimų agentūros nuotr.

Portalas rašo, kad praėjusių metų lapkričio 17 d. Nacionalinė nusikaltimų agentūra (Jungtinės Karalystės policijos įstaiga, kovojanti su itin sunkiais, organizuotais nusikaltimais) jūroje prie Greit Jarmuto sulaikė žvejybinį tralerį „Svanic“, kuriame rado 69 albanus, nelegaliai gabenamus į Angliją.

„Svanic“ buvo sulaikytas vykdant didelę prieš prekybą žmonėmis nukreiptą operaciją. „Svanic“ gabeno 69 albanų migrantus – 67 vyrus ir dvi nėščias moteris – ir turėjo juos išlaipinti Greit Jarmute. Čia jie turėjo būti pasiimti automobiliais ir išvežioti po Jungtinę Karalystę.

Daugelis albanų buvo ekonominiai migrantai. Keli jų, kaip manoma, turėjo ryšių su nusikalstamomis gaujomis ir Jungtinėje Karalystėje būtų jų užsakymu vykdę įvairias smulkias nusikalstamas veiklas.

Vykdant tyrimą paaiškėjo, kad prekybą žmonėmis organizavo trys vyrai, vienas jų – 35 metų lietuvis Artūras Jusas. Jie nusipirko laivą „Svanic“ ir perdirbo jį taip, kad tiktų žmonių kontrabandai.

Gauja tikėjosi, kad „Svanic“ laivu į Angliją pavyks atplukdyti po 50 migrantų per savaitę. Tačiau jų planai žlugo, kai jau pirmosios kelionės metu Anglijos pareigūnai sulaikė laivą.

Gaujos planus išdavė epizodas, kai „Svanic“ netoli Švedijos krantų užplaukė ant seklumos. Nors laive migrantų dar nebuvo, Švedijos pareigūnams laivas sukėlė įtarimą ir šie jį pažymėjo kaip įtartiną. Vėliau laivas plaukė į Ostendės miestą Belgijoje, kur į laivą ir įsėdo migrantai.

Pats A.Jusas sulaikymo metu laive nebuvo. Tačiau vykdydami tyrimą pareigūnai išsiaiškino, kad jis yra organizuoto nusikalstamumo grupės, vykdžiusios prekybą žmonėmis, narys, ir šių metų birželį lietuvį sulaikė jo namuose Londone.

Nacionalinės nusikaltimų agentūros nuotr./Artūras Jusas
Nacionalinės nusikaltimų agentūros nuotr./Artūras Jusas

„Great Yarmouth Mercury“ paskelbė ir vaizdo įrašą, kaip atrodė A.Juso sulaikymas. Įraše matyti, kaip sutrikęs A.Jusas vienais apatiniais atidaro duris, išvysta pareigūnus ir yra sulaikomas. Originalų straipsnį su įrašu galite rasti paspaudę šią nuorodą.

Teisme A.Jusas prisipažino esąs kaltas dėl pagalbos organizuojant nelegalią imigraciją.

Kiti jo gaujos nariai – Kfiras Igivas ir Sergejus Kulisas – irgi pripažinti kaltais. Jie taip pat buvo sulaikyti birželį.

Kaltais pripažinti ir du „Svanic“ įgulos nariai – ukrainietis Igoris Kosijus ir latvis Aleksandras Gulpė. Trečias įgulos narys teisme buvo išteisintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas