Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apeliacinis teismas sušvelnino bausmę už prekybą žmonėmis nuteistam albanui

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį sutrumpino laisvės atėmimo bausmę Albanijos piliečiui Jetmirui Olltari nuteistam prekybos žmonėmis byloje.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vietoj Panevėžio apygardos teismo skirtų aštuonerių metų pataisos namuose užsieniečiui teks kalėti penkerius.

Jungtinėje Karalystėje gyvenęs L.Oltari į Lietuvą buvo atgabentas pagal Europos arešto orderį.

Albanijos pilietis nuteistas už tai, kad 2003-2004 metais Jungtinėje Karalystėje norėdamas gauti turtinės naudos už nenustatytą atlygį iš nenustatytų asmenų įgijo užverbuotas ir atgabentas keturias merginas iš Lietuvos.

Teismas konstatavo, kad L.Oltari kaltė padarius nusikaltimus įrodyta ir paremta byloje esančiais įrodymais.

Bylos duomenimis, nukentėjusiosioms merginoms buvo suvaržyta laisvė pasirenkant gyvenamąją vietą, darbą, gyvenimo būdą. Visos nukentėjusiosios teigė, kad atvykusias į Angliją jas sutikdavo J.Oltari, kuris parsiveždavo į savo namus, liepdavo dirbti prostitutėmis, pats veždavo pas klientus, paimdavo uždirbtus pinigus, kontroliuodavo jų elgesį ir kasdienį gyvenimą.

Albanas iš visų nukentėjusiųjų buvo paėmęs asmens dokumentus. Vienai nukentėjusiajai pareikalavus grąžinti pasą, J.Oltari negrąžino sakydamas, jog nebeturi jo. Dėl tos priežasties mergina buvo priversta kreiptis į ambasadą dėl naujo dokumento išdavimo.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos nuomone, šioje byloje svarbu atsižvelgti ir į aplinkybes, kad J.Oltari, įgijęs nukentėjusiąsias su jomis elgėsi draugiškai, nenaudojo jokio smurto, be to, jis įgydavo jau atvykusias, kurios būdavo kitų asmenų įkalbėtos ir užverbuotos vykti uždarbiauti į užsienį, jis nebuvo šių nusikalstamų veikų organizatorius.

Teismas atkreipė dėmesį ir tai, kad nors visos nukentėjusiosios tvirtino, jog uždirbtų pinigų, kuriuos jos atiduodavo albanui ir pastarasis žadėjo, bet joms negrąžino, tačiau nė viena šių pinigų priteisti iš skriaudiko nereikalavo.

„Beje, nukentėjusiosios nesidomėjo bylos, kurioje jos pripažintos nukentėjusiomis ir turinčiomis savarankiškus interesus dėl nubaudimo asmens, kuris jų atžvilgius padarė nusikalstamas veikas, baigtimi ir tai rodo menką jų suinteresuotumą kaltininką nubausti griežta bausme. Paminėtos aplinkybės, kolegijos nuomone, leidžia švelninti J.Oltari apygardos teismo nuosprendžiu paskirtą subendrintą bausmę, todėl nuosprendis keistinas“, – paskelbė Apeliacinis teismas.

Po Apeliacinio teismo sprendimo nuosprendis įsiteisėjo, tačiau jis dar gali būti apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai