Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apsaugos nuo smurto orderis – Klaipėdos apskrityje jau skirta daugiau nei 100 asmenų

Nuo liepos 1-osios įsigaliojo LR apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pakeitimas, pagal kurį, pranešimą dėl smurto artimoje aplinkoje gavę pareigūnai, pagal parengtą tvarką įvykio vietoje atlieka pavojaus rizikos vertinimą ir nustato smurto artimoje aplinkoje pavojaus riziką.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Policijos pareigūnui skyrus apsaugos nuo smurto orderį, smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo 15 dienų laikotarpiui įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena su smurto artimoje aplinkoje pavojų patyrusiu asmeniu.

Toks asmuo gali būti įpareigotas nesiartinti orderyje nustatytu atstumu prie smurto pavojų patiriančio asmens ir kartu su juo gyvenančių pilnamečių ar nepilnamečių asmenų. Įstatymas leidžia įpareigoti pavojų keliantį asmenį asmenį nebendrauti, neieškoti ryšių su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu ir kartu su juo gyvenančiais asmenimis.

Orderis galioja 15 dienų arba iki pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje ir skiriama bent viena kardomoji priemonė. Sprendimą dėl orderio įteikimo arba neįteikimo asmenys turi galimybę skųsti, o jį išnagrinėti atsakingos institucijos privalo per 48 val.

Nuo liepos 1 d., įsigaliojus apsaugos nuo smurto orderiui, iki liepos 16 d. visoje Klaipėdos apskrityje jau yra skirta 110 orderių, Klaipėdos mieste – 52.

Nuo 2023 m. pradžios iki liepos 16 d. visoje Klaipėdos apskrityje pradėta 432 ikiteisminių tyrimų dėl su smurtu artimoje aplinkoje susijusių nusikalstamų veikų, Klaipėdoje – 175 tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai.

„Apsaugos nuo smurto orderis yra nauja priemonė, kurią policijos pareigūnai taiko įstatymuose numatyta tvarka. Jos privalumas, kaip tikimasi, turėtų būti, kad smurtą patiriantis asmuo 15 dienų galės jaustis saugiai savo aplinkoje, o pavojų keliantis asmuo per tą laiką turės galimybę apgalvoti savo elgesį ir gauti specializuotą pagalbą.“ – sako Klaipėdos m. PK viršininkė Rasa Bekėžienė.

Įstatymo pataisos turėtų užtikrinti nukentėjusių asmenų apsaugą, kokybiškas ir efektyvias paslaugas jiems, pagerinti kriminogeninę situaciją šalyje. Taip pat užkardyti nusikaltimus žmogaus gyvybei ir sveikatai, padidinti visuomenės nepakantumą smurtui artimoje aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas