Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 01 /13:55

LAT atmetė I.Strazdauskaitės žudikų skundus: lieka galioti griežtos bausmės

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį pranešė atmetęs Ievos Strazdauskaitės žudikų skundus – griežtos laisvės atėmimo bausmės jiems lieka galioti. LAT vertinimu, „ciniško ir žiauraus“ nusikaltimo vykdytojams skirtos bausmės atitinka teisingumo principus ir apsaugo visuomenę nuo pavojingų jos narių.

Anot Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Aurelijaus Gutausko, vienas iš skunduose pateiktų argumentų buvo susijęs su tuo, kad nuteistieji teigė, jog automobilį pagrobė ne veikdami organizuotoje, o bendrininkų grupėje, reiškiančioje lengvesnę baudžiamąją atsakomybę.

Tačiau, A.Gutausko teigimu, byloje buvo nustatyti visi objektyvūs ir subjektyvūs organizuotos grupės požymiai, tad šis sprendimas išlieka.

„Tai, kad jie veikė organizuotojo grupėje, abejonių teismui nekilo“, – pažymėjo jis.

Anot teisėjo, pats plėšimas buvo „itin ciniškas“.

Nors nuteistieji taip pat tvirtino, kad automobiliai buvo grobiami ne plėšimo, o vagystės būdu, tačiau šią jų versiją LAT irgi atmetė.

Skunduose nuteistieji teigė, kad Lietuvos apeliacinis teismas, sugriežtinęs jiems bausmes, jų neindividualizavo ir apskritai jas skyrė per griežtas.

Vis dėlto, Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija, dar kartą įvertinusi bausmių skyrimo taisykles ir bylos aplinkybes, nusprendė, kad griežtos bausmės yra teisingos.

„Padaryta didžiulė žala nukentėjusiesiems, visuomenei (...) paskirtos bausmės atitinka teisingumo principą. Tiek Karoliui Bieliauskui, kuriam paskirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, tiek Mantui Bieliauskui, kuriam paskirtas 19 metų laisvės atėmimas, bausmės yra teisingos“, – pabrėžė A.Gutauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Gutauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Gutauskas

Teisėjas pažymėjo, kad I.Strazdauskaitę nužudę pusbroliai padarė penkias nusikalstamas veikas, dvi iš kurių yra labai sunkios.

„Tai yra žiaurus, ciniškas, nežmoniškas elgesys, ignoruojant absoliučiai visas žmogiškąsias vertybes. Tai apskritai ciniškas požiūris į kito žmogaus gyvybes. Teismas konstatavo, kad šie asmenys yra labai pavojingi, ypač Karolis Bieliauskas, kuris organizavo šį nusikaltimą“, – kalbėjo jis.

„Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad apeliacinės instancijos teismo paskirtos bausmės yra tinkamai individualizuotos, proporcingos jų padarytų nusikaltimų pavojingumui, atitinka bausmės paskirtį, užtikrina teisingumo principo įgyvendinimą ir nėra per griežtos“, – papildomai konstatuojama teismo pranešime.

LAT šioje byloje nagrinėjo dviejų iš trijų dėl nužudymo ir kitų nusikaltimų nuteistų pusbrolių Bieliauskų – Karolio ir Manto, kasacinius skundus. Jiems Lietuvos apeliacinis teismas pernai gruodį sugriežtino bausmes ir skyrė atitinkamai laisvės atėmimą iki gyvos galvos bei 19-ai metų.

Dėl 2017-aisiais įvykdyto plungiškės I.Strazdauskaitės nužudymo, dviejų plėšimų, turto sunaikinimo bei neteisėto laisvės atėmimo nuteistas buvo ir Leonas Bieliauskas, kuriam buvo skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė. Jis Aukščiausiajam Teismui skundo neteikė.

„Apeliacinės instancijos teismas, parinkdamas ir skirdamas nuteistiesiems – K.Bieliauskui, M.Bieliauskui, A.Stankevičiui – naujas griežtesnes bausmes, tinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, atsižvelgė į visas bausmei skirti reikšmingas aplinkybes, pagrįstai akcentavo nuteistųjų padarytų nusikaltimų pobūdį, pavojingumo laipsnį ir sukeltus negrįžtamus padarinius, įvertino kiekvieno nuteistojo asmenybę ir vaidmenį“, – rašoma teismo pranešime.

Taip pat nagrinėtas ir dėl dalyvavimo plėšime, neteisėto šaunamojo ginklo turėjimo ir jo panaudojimo nuteisto marijampoliečio A. Stankevičiaus skundas. Kauno apygardos teismas jam buvo skyręs dvejų metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurią Apeliacinis teismas sugriežtino ir pridėjo dar dvejus metus.

Dėl pastarųjų nusikaltimų Apeliacinio teismo galutine ketverių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas buvo ir kėdainiškis Tomas Zagurskas, tačiau jo skundą Aukščiausiasis Teismas atsisakė priimti.

Nužudytos merginos tėvams Apeliacinis teismas priteisė po 40 tūkst. eurų neturtinės žalos, jos seseriai – 20 tūkst. eurų, o buvusiam sužadėtiniui – 15 tūkst. eurų.

I.Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone.

Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu.

Nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos vairuotas automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę nuteistieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito