Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

BMW padegimo istoriją Vilniuje tenka tirti ne policininkams, o psichiatrams

Praėjusios savaitės kriminalinė sostinės kronika paženklinta vienu keistoku įvykiu: BMW automobilio gaisru pievoje. Liudininkai akivaizdžiai matė, kad mašina (kuri liepsnojo veikiančiais valytuvais) buvo padegta tyčia, bet vargu, ar sąmoningai – įtariamasis pateko ne į areštinę, bet yra globojamas medikų.
Temos iliustracija
Temos iliustracija / 15min koliažas

Padegimo metu buvo padaryta didelė turtinė žala, be to, išpuolis surengtas „visuotinai pavojingu būdu“, tačiau policija šios bylos tyrimo operatyviai imtis negalėjo. Priežastys – objektyvios.

Įtariamasis iškart pateko į medikų rankas, tad pareigūnai net neturėjo šanso jo apklausti.

Miglota ir bylos perspektyva: kai kyla klausimas, ar asmuo apskritai galėjo suvokti savo veiksmus, dažnai ekspertai iš anksto nurodo, kad ir teisinė tokio asmens atsakomybė nėra galima. Kitaip tariant, teigiamo efekto siekiama ne bausmėmis, o gydymu.

Nėra duomenų, kad po BMW padegimo įtariamasis dar būtų papildomai sukėlęs pavojų sau ar aplinkiniams.

Pirminis pranešimas specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlė praėjusio trečiadienio popietę.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradinę bylos medžiagą fiksavo glaustai ir santūriai: „Balandžio 19 d. apie 15 val. 7 min. Vilniuje, Mykolo Lietuvio g., pievoje, sudegė padegtas 5 serijos BMW automobilis (pagamintas 2011 m.). Įtariamasis, automobilio savininkas (gimęs 1978 m.), ieškomas. Surinkta medžiaga pagal LR BK 187 str. 2 d.“

VIDEO: Vilniuje sudegęs BMW automobilis

Sostinės komisariate 15min sužinojo, kad formuluotė „surinkta medžiaga“ realiai atitinka susiklosčiusią padėtį. Jokio aktyvesnio procesinio sprendimo – galbūt pradėti ikiteisminį tyrimą, galbūt jį netgi kažkaip perkvalifikuoti, tyrėjai priimti negalėjo.

Pirmiausiai jie turi norą bei pareigą išklausyti paties įtariamojo versijos, tačiau šiuo atveju tai nebuvo įmanoma: tenka laukti papildomų žinių iš medikų.

Anot liudininkų, Vilniaus pakraštyje iš teritorijos šalia techninių pastatų baltasis BMW įvažiavo į pievą. Mašiną padegė jos vairuotojas. Kaip vėliau nustatė policija – jis ir yra transporto priemonės šeimininkas.

Liudininkai matė pribloškiantį vaizdą: padegėjas iš įvykio vietos pasišalino pusnuogis, tik su trumpikėmis. Rūbus, kuriuos nusirengė, vairuotojas iškart sumetė į ugnį.

Neįprastas vaizdas sulaukė aplinkinių dėmesio ir komentarų. Įspūdingai atrodė vien valytuvai, veikiantys ant liepsnojančio BMW stiklo. Kai temperatūra pakilo dar labiau – pradėjo sproginėti ir transporto priemonės padangos.

Vyrą pavyko sulaikyti tą pačią dieną, vakare. Policija neturi duomenų, kad po įvykio su BMW vilnietis būtų padaręs dar ką nors, kas keltų pavojų jam pačiam ar visuomenei.

Sulaikytąjį iš karto išsivežė medikai. Pirminį pranešimą apie paciento būklę emocinės sveikatos specialistai pareigūnams yra pateikę. Jo esmė, kad pirmiau reikia gydymo, o vėliau galbūt bus galima grįžti prie tyrimo. Kol kas policijos pareigūnai yra spėję apklausti liudininkus, užfiksuoti įkalčius padegimo vietoje.

BMW padegimas yra fiksuotas ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) suvestinėje.

Gelbėtojams atvykus į Mykolo Lietuvio gatvę, pievoje atvira liepsna degė lengvasis automobilis BMW ir apie 10 arų žolės. Į iškvietimą buvo atvykę 2 automobilių cisternų ekipažai. „Automobilis gaisro metu sudegė“, – reziumuoja PAGD. Taip pat patikslinta, kad išdegė apie 7 arus žolės.

Nuo pranešimo ugniagesiams iki konstatavimo, kad BMW gaisras visiškai užgesintas, praėjo tik keliolika minučių.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?