Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs teisėjas Ryšardas Skirtunas pripažįsta gavęs pinigų iš teisiamojo, bet ne daręs poveikį

Kauno apygardos teismas antradienį tęsė prekyba poveikiu ir kyšininkavimu kaltinamo buvusio Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo Ryšardo Skirtuno bylą.
Ryšardas Skirtunas
Ryšardas Skirtunas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip sakė prokuroras Linas Kuprusevičius, pirmadienį parodymus davęs buvęs teisėjas ir kartu su juo už kyšio davimą teisiamas Laimonas Jurgelevičius savo kaltę pripažįsta iš dalies.

„Ten vertinimo dalykas, ar jie pripažįsta. L.Jurgelevičius pripažįsta iš dalies, tačiau pagal jo parodymus, aš sakyčiau, kad viską ir pripažįsta – jis gal nesupranta teisinių kvalifikavimo dalykų. Klausiant konkrečiai jis nepripažįsta, sakė, kad nepripažįsta, kad papirko teisėją Viktorą Dovidaitį. Bandžiau jam aiškinti, kad jis tuo ir nekaltinamas. O R.Skirtunas sakė, kad pripažįsta pagal faktines bylos aplinkybes. Iš esmės jis nepripažįsta poveikio: kad gavo dalį pinigų už tai, kad paveiktų skyriaus pirmininką V.Dovidaitį, kad ta byla būtų paskirta būtent jam. Jis pripažįsta, kad gavo tuos du tūkstančius litų, nepripažįsta, kad tai buvo už poveikį R.Dovydaičiui tie pinigai skirti“, – antradienį žurnalistams sakė prokuroras.

Generalinės prokuratūros duomenimis, teisėjui už padarytas nusikalstamas veikas pagal Baudžiamąjį kodeksą numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tuo metu palankių teismo sprendimų siekusiam L.Jurgelevičiui gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas R.Skirtunas byloje kaltinamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, o palankių teismo sprendimų siekęs L.Jurgelevičius – prekyba poveikiu ir teisėjo papirkimu.

Generalinės prokuratūros duomenimis, teisėjui už padarytas nusikalstamas veikas pagal Baudžiamąjį kodeksą numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tuo metu palankių teismo sprendimų siekusiam L.Jurgelevičiui gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

L.Jurgelevičius jau yra nuteistas ir atlieka laisvės atėmimo bausmę – jam šių metų vasarį skirta dviejų metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Byloje nustatyta, kad teisėjas R.Skirtunas per kelis kartus priėmė iš L.Jurgelevičiui atstovavusio advokato Vitoldo Petravičiaus 32 tūkst. litų kyšį.

Pirmą kartą jis įtariamas paėmęs 2 tūkst. litų už tai, kad naudodamasis pažintimi su tuometiniu teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku V.Dovidaičiu, pažadėjo jį paveikti, jog šis paskirtų jį į trijų teisėjų kolegiją, nagrinėjančią bylą, kuria suinteresuotas advokatas.

Pirmadienį byloje apklaustas V.Dovidaitis, kaip teigia prokuroras, pakartojo manantis „kad jis tą bylą paskyrė nepažeisdamas taisyklių, nors yra Teisėjų tarybos sprendimas, kad buvo pažeistos bylų skirstymo taisyklės, tačiau jis su tuo nesutinka.“

Tiek R.Skirtunas, tiek V.Dovidaitis yra atleisti iš pareigų.

Antradienį teisme apklausta šiai kolegijai turėjusi priklausyti teisėja – ji teigė prašiusi bylą paskirti kitam teisėjui, nes pati jau kurį laiką planavo išvykti atostogauti. Teisme taip pat liudijusi su R.Skirtunu dirbusi posėdžių sekretorė sakė, jog planuojamos teisėjos atostogos buvo visiems gerai žinomos iš anksto.

Apklausta ir prokurorė, rašiusi L.Jurgelevičiaus bylos kaltinamąjį aktą bei dalyvavusi teismo posėdžiuose. Jos teigimu, pirmos dvi teismų instancijos palaikė valstybės kaltinimą, o dabar bylą ruošiasi nagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Taip pat apklausta su R.Skirtunu dirbusi teisėjo padėjėja. Ji teigė apie bylą nieko nežinojusi, nes tuo metu, kai L.Jurgelevičiaus byla nagrinėta, sirgo. Ji patvirtino su teisėju apie šią bylą šnekėjusi, tačiau šis pokalbis nebuvęs niekuo ypatingas – R.Skirtunas tik įpareigojęs ją laukti joje svarbiu galinčio būti LAT sprendimo panašioje byloje.

Kitas teismo posėdis byloje numatytas lapkričio 4 dieną: jame planuojama apklausti paskutinį liudytoją – buvusį L.Jurgelevičiaus advokatą V.Petravičių. Jį šių metų gegužę Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino kaltu už teisėjo papirkimą ir prekybą poveikiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas