Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 14 /15:30

Byla dėl seksualinių nusikaltimų KTU gimnazijoje subliūško – buvusios mokinės nukentėjusiomis nesijaučia

Kauno apygardos prokuratūroje priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl įtartų vieno mokytojo (šio skandalo įkarštyje buvo atleistas iš pareigų) seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš mokines Kauno technologijos universiteto gimnazijoje (KTUG).
KTU gimnazija
KTU gimnazija / KTU nuotr.

2022 m. spalio 28 dieną Kauno apygardos prokuratūroje buvo gautas KTUG administracijos skundas dėl Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pareiškime buvo nurodyta, kad gimnazija, remdamasi turimais duomenimis, įtaria mokytoją L.N. seksualiai priekabiavus prie mokinių.

Atsižvelgus į gautą skundą, buvo konstatuota, kad tik išsamiai ištyrus visus skunde pateikiamus argumentus ir apklausus visus tyrimui reikšmingos informacijos galinčius turėti asmenis bus galima priimti procesinį sprendimą.

Dėl šios priežasties 2022 m. gruodžio mėnesį Kauno apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl seksualinio priekabiavimo (Baudžiamojo kodekso 152 str. 1 d.).

Apklausta 10 liudytojų

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apygardos prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikti visi būtini procesiniai veiksmai, apklausta daugiau nei 10 liudytojų, iš kurių 8 – buvusios mokytojo L.N. mokinės.

Visos liudytojos patvirtino, kad pamokų metu L.N. komentuodavo mokinių išvaizdą bei aprangą. Dvi liudytojos teigė, kad buvo su mokytoju susitikę ir neformalioje aplinkoje, kur L.N. mokinėms pasakojo apie brendimą, seksualines patirtis.

Mokinės apie tai prabilo baigusios mokyklą – visą informaciją anonimiškai perdavė KTUG vadovybei.

Nukentėjusiomis nesijaučia

Ikiteisminio tyrimo metu apklaustos buvusios šios gimnazijos mokinės, kurios turėjo liudytojo statusą, teigė, kad nukentėjusiomis nuo šio mokytojo nesijaučia, nenori būti pripažintos nukentėjusiomis ir pareiškimų nerašys.

Keletas liudytojų taip pat teigė, jog mokytojo elgesio niekada nevertino kaip neteisėto, nes nebuvo peržengtos ribos, o fizinio kontakto taip pat nebuvo.

Ištyrus visas KTUG skunde nurodytas aplinkybes ir apklausus visus asmenis, kurie galėjo turėti tyrimui reikšmingos medžiagos bei atsižvelgiant į tai, kad tyrimo metu nė viena liudytoja nepanoro rašyti pareiškimo bei dalis veikų padarytos seniai, prokuroras priėmė nutarimą šį ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Po šio prokuratūros pranešimo 15min pakalbintas L.N. teigė, per pastarąjį pusmetį išmokęs neskubėti, tad ką darys toliau – reikalaus grąžinimo į darbą, kompensacijos už reputacijos sužlugdymą ar ne, dar gerai apgalvos.

Lieka atleistas

Kaip skelbta, pernai rugsėjį buvo paviešintas buvusių mokinių skundas dėl galimai netinkamo pedagogo elgesio.

Žiniasklaidai išplatintame skunde buvo kalbama apie galimą seksualinį priekabiavimą, esą pedagogas kvietėsi mokines į kavinę, kalbėjo apie seksą, dalijosi savo patirtimi, ragino mokines išsipasakoti.

Tuomet KTU gimnazija dėl mokytojo galimo šiurkštaus darbo tvarkos pažeidimo subūrusi komisiją pradėjo vidinį tyrimą. Vykstant tyrimui mokytojas buvo nušalintas nuo darbo, o vėliau atleistas.

Kauno apskrities VPK, patikslinus aplinkybes, nuspręsta nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl KTU gimnazijos mokytojo.

Pedagogas jam mestų kaltinimų niekuomet nepripažino.

„Policijos tyrimas šiek tiek su kita veikla susijęs. O dėl to, kas vyko darbe, jis yra atleistas, ir lieka atleistas, nemanau, kad jis galėtų sugrįžti į darbą“, – anksčiau tikino KTU gimnazijos direktorius Tomas Kivaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas