Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bylos lietuviams už koronavirusą: pareigūnai pasirengę dirbti, bet ne apie tai pasakoti

Pasaulyje plintant koronavirusui prisiminta, kad kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimai Lietuvoje gali kainuoti iki 3 metų nelaisvės. Baudžiamasis kodeksas (BK) numato atsakomybę ne tik ligą platinantiems žmonėms, bet ir įstaigoms, įmonėms. Tačiau kaip šios tvarkos laikymasis ir bausmių už nusikaltimus skyrimas gali būti užtikrinamas realiomis pandemijos sąlygomis? Menką patirtį turintiems teisėsaugos institucijų atstovams tai pakomentuoti, regis, yra labai sunku. Kita vertus, jau turime pavyzdžių, kai grėsmingojo BK straipsnio pažeidimai neliko be pareigūnų dėmesio.
Sraigtasparnio nusileidimo akimirka
Policija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Lietuvai konstruojant antikoroninių priemonių planą, žinomas sostinės teisėjas Audrius Cininas praėjusią savaitę socialiniame tinkle priminė apie Baudžiamajame kodekse numatomą atsakomybę už piktybišką virusų platinimą sergant.

Beje, iki šiol BK 277-asis straipsnis mūsų šalyje praktiškai buvo „nereikalingas“, A.Cininas prisiminė vos vieną precedentą, kuomet įmonės vadovas buvo nuteistas už trichinelioze apkrėstos ir nepatikrintos mėsos pardavimą.

Koronaviruso plitimo įkarštyje naujų tyrimų pagal minėtą BK straipsnį ilgai laukti, deja, neprireikė.

Šeštadienį, kovo 14 d., Klaipėdoje iš ligoninės pasišalino galimai koronavirusu užsikrėtęs vyras. Darbo iškart ėmėsi policija ir prokuratūra.

Uostamiesčio pareigūnams pranešta, kad iš ligoninės Liepojos g., Klaipėdoje, savavališkai pasišalino 1988 m. gimęs vyras, kuriam pagal pirminius požymius medikai įtarė galimą koronavirusą COVID-19.

Iš pradžių vyras pats išsikvietė medikus ir GMP buvo nugabentas į gydymo įstaigą, tačiau vėliau savavališkai iš jos pasišalino taip sukeldamas grėsmę kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga liga. Netrukus vyras rastas savo namuose, jis operatyviai grąžintas medikų globon.

Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai dėl šio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 277 str. 2 dalį – asmuo, kuris būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga infekcine liga, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu ar areštu.

Pasišalino ir zarasiškė su dukra

Be to, šeštadienį iš Santaros klinikų pasišalino 1988-aisiais gimusi moteris su mažamete, 2016-aisiais gimusia, dukra. Jos buvo surastos Zarasų rajone ir, nors kategoriškai atsisakė vykti, su palyda pristatytos atgal į gydymo įstaigą.

15min teisėsaugos institucijose pasidomėjo, kokios yra realios pareigūnų galimybės pandemijos metu realiai užtikrinti BK 277-ojo straipsnio nuostatų įgyvendinimą.

Generalinė prokuratūra (GP): „Turėtų būti tyrimas“

Baudžiamosios byloms vadovaujančių ir teismuose valstybinius kaltinimus palaikančių prokurorų pozicija tokia: „Esant pagrindo manyti, kad yra padaryta nusikalstama veika, nedelsiant turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

GP atstovų suformuluotas trumpas atsakymas užbaigiamas taip: „Kadangi pagrindinė ikiteisminio tyrimo įstaiga, atliekanti tokio pobūdžio ikiteisminius tyrimus, yra policija, dėl išsamesnio komentaro šiuo klausimu turėtumėte kreiptis į policiją.“

Policijos departamentas: „Esant poreikiui – reaguos“

„Policija yra visuomet pasiruošusi užtikrinti visuomenės rimtį ir saugumą, o esant poreikiui atitinkamai reaguos į BK 277 str. numatytus pažeidimus“, – tokį lakonišką komentarą pateikė Policijos departamento Komunikacijos poskyris.

Suprasti akimirksniu

  • 1. Tas, kas pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, baudžiamas bauda arba areštu arba laisvės atėmimu iki 3 metų, numato BK 277-asis straipsnis.
  • 2. Tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga infekcine liga, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.
  • 3. Asmuo atsako pagal šį straipsnį tik tais atvejais, kai jame numatytos veikos yra padarytos dėl neatsargumo.
  • 4. Už šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką atsako ir juridinis asmuo.

Masiniai karantino pažeidimai

Pirmadienį 15min skelbė, kad policijai jau pasipylė pranešimai dėl iš užsienio grįžusių, bet karantino nesilaikančių piliečių.

Dar prieš oficialiai Lietuvoje paskelbiant karantiną, į policiją jau pradėjo skambinti žmonės, pranešantys apie iš užsienio grįžusius, bet izoliuotis nenorinčius piliečius. Tokių skambučių nuo sekmadienio ryto sulaukta maždaug 50.

Antradienį Lietuvos policija praneša paskutinę parą sulaukusi 135 pranešimų, susijusių su koronavirusu, daugiausia pareigūnai informuojami apie saviizoliacijos nesilaikančius asmenis.

Kaip paaiškino Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, pareigūnai į tokius pranešimus reaguoja, tiesa, nuotoliniu būdu.

Daktarė Dovilė Murauskienė antradienį paviešintame komentare pabrėžė, kad Vyriausybei 2020 m. kovo 14 d. nutarimu šalyje paskelbus visiškos parengties civilinės saugos sistemos lygį ir nustačius karantino režimą, leidžiama taikyti neįprastus, radikalius ir nekasdienius veiklos ribojimus. „Tokie ribojimai neišvengiamai susiję su priemonėmis, padedančiomis užtikrinti ribojimų vykdymą“, – teigia advokatų kontoros GLIMSTEDT vyresnioji teisininkė.

Pareigūnai dirba kitaip

Kovo 13-ąją Lietuvos policija paviešino pranešimą, kuriuo paragino gyventojus naudotis elektroninėmis paslaugomis. Atsižvelgiant į situaciją dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo bei rekomendacijas maksimaliai teikti gyventojams aptarnavimo paslaugas nuotoliniu būdu, Lietuvos policija informavo, kad:

– gyventojams bus sudarytos sąlygos pateikti policijos įstaigai prašymus, skundus ir pranešimus išvengiant kontakto su policijos įstaigų darbuotojais. Pagal galimybes policijos komisariatuose bus įrengtos specialios vietos, kur asmuo, atvykęs į policijos įstaigą, galėtų palikti dokumentą, gauti policijos įstaigos, į kurią atvyko, darbuotojo konsultaciją telefonu, pateikiant aiškias instrukcijas bei konsultuojančių telefonu darbuotojų vidinius telefono numerius, jeigu tokių galimybių nėra – bus užtikrinamas saugaus atstumo laikymasis bendraujant. Šiuo laikotarpiu nebus organizuojami gyventojų priėmimai pas policijos įstaigos vadovus;

– licencijavimo paslaugos elektroninėje erdvėje bus teikiamos įprasta tvarka. Asmenys, nesinaudojantys elektroninėmis paslaugomis, nebus aptarnaujami. Ginklų bandymai (šaudymai) nebus vykdomi. Asmenys informuojami, kad atsakomybė už laiku nepratęstus leidimus ginklams laikyti nebus taikoma;

Policijos vadovybė priėmė sprendimą skirti priemokas faktiškai reagavimą į pranešimus vykdantiems pareigūnams bei policijos pajėgas valdantiems pareigūnams.

– gyventojai raginami pateikti pranešimus policijai per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija, kreiptis dėl konsultacijos el. paštu info@policija.lt arba socialinio tinklo „Facebook“ Lietuvos policijos paskyroje;

– policija ir toliau skirs ypatingą dėmesį bei užtikrins, kad į A ir B (pavojingiausius ir grėsmę visuomenės saugumui bei asmens gyvybei ir sveikatai keliančius) kategorijos įvykius būtų reaguojama įprasta tvarka.

Teigiama, kad policija yra pasiruošusi užtikrinti visuomenės rimtį ir saugumą. Policijos įstaigos yra aprūpintos būtinomis priemonėmis, pareigūnai priemones vykdys laikantis rekomenduojamų apsaugos ir asmeninės higienos reikalavimų. Policijoje sukurta sistema dėl nuolatinio situacijos stebėjimo, galimų grėsmių vertinimo ir reagavimo, galimų darbo organizavimo pakeitimų bei būtinų priemonių policijos pareigūnams poreikio vertinimo.

Policijos vadovybė taip pat priėmė sprendimą nuo 2020 m. kovo 13 d. (iki atskiro pavedimo atšaukimo) skirti priemokas faktiškai reagavimą į pranešimus vykdantiems pareigūnams bei policijos pajėgas valdantiems pareigūnams.

Policija ragina visus žmones būti budriais ir sąmoningais bei laikytis visų saugumo reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas