Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiausia prekybos žmonėmis aukų į Švediją atvežama iš Baltijos šalių, Afrikos ir Azijos

Daugiausiai prekybos žmonėmis aukų į Švediją atgabenama iš Baltijos šalių, taip pat Afrikos ir Azijos, sako Švedijos ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthstrom-Ruin (Sesilija Rutstriom-Ruin).
Britai tkisi imtis ryžtingesnių priemonių prostitucijai kontroliuoti
Sekso pirkimas Švedijoje yra kiminalizuotas / photos.com

Švedijos ambasadorė trečiadienį skaitė pranešimą Seime surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Kova su prekyba žmonėmis ir prostitucija. Patirtis Švedijoje ir Lietuvoje“.

„Švedija yra šalis, į kurią atvežamos moterys, prekybos žmonėmis aukos, iš viso pasaulio šalių. Daugiausiai aukos atgabenamos iš Baltijos šalių, iš Afrikos šalių, pavyzdžiui, iš Nigerijos, taip pat iš Azijos šalių, būtent Tailando. Moterys iš viso pasaulio tampa aukomis ir jos yra gabenamos į Švediją, todėl mums labai svarbu bendradarbiauti su visomis šalimis, kurios mums padėtų kovoti su šia problema, kurią būtų galima pavadinti šiuolaikine vergove“, – sakė ambasadorė.

Kalbėdama apie Švedijos patirtį kovoje su prekyba žmonėmis, kaip vieną priemonių ji pažymėjo paklausos užkardymą, kriminalizuojant sekso pirkimą. „Todėl pagal Švedijos modelį kriminalizuojamas sekso pirkimas, šis nusikaltimas kriminalizuotas dar 1999 metais“, – kalbėjo C.Ruthstrom-Ruin.

Pasak jos, moterys, įtrauktos į prostituciją, taip pat Švedijoje gauna pagalbą, paramą. „Mes čia remiamės vertybėmis – niekas neturi teisės seksualiai išnaudoti kitą asmenį visuomenėje, kurioje yra vienodai gerbiamos visų lyčių teisės“, – sakė Švedijos ambasadorė.

Diplomatės teigimu, Švedijoje laikomasi požiūro, jog prostitucija yra žiauri prievartos prieš moteris forma, ir tai nėra priimtina niekur, juolab visuomenėje, kurioje pripažįstama lyčių lygybė.

Trečiadienį vykstančią konferenciją aptarti kovai su prekyba žmonėmis ir prostitucija organizavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas kartu su Vidaus reikalų ministerija, Švedijos ambasada Vilniuje ir Švedijos institutu, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Per konferenciją bus apžvelgtos Lietuvos ir Švedijos nacionalinės strategijos kovai su prekyba žmonėmis ir prostitucija, pristatyta šalių patirtis, iniciatyvos ir metodai, naudojami užkirsti kelią šiems nusikaltimams bei padėti jų aukoms.

Konferencijoje pasisakė vidaus reikalų ministras Artūras Melianas, Švedijos ambasadorė Lietuvoje C.Ruthstrom-Ruin, Lyčių studijų centro prie Vilniaus universiteto direktorė Dalia Leinartė, taip pat bus klausomi Švedijos ir Lietuvos teisėsaugos atstovų pranešimai.

Vidaus reikalų ministras A.Melianas balandžio pabaigoje sudarė darbo grupę, kuriai pavesta išsiaiškinti ir pateikti pasiūlymus, kaip tobulinti Lietuvoje veikiančią prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės koordinavimo sistemą.

Darbo grupė turės išanalizuoti nacionalinius ir tarptautinius teisės aktus, kitus dokumentus, peržiūrėti nacionalinę ir tarptautinę praktiką, susijusią su prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės organizavimu bei koordinavimu, ir pateikti siūlymus, kaip reikėtų tobulinti Lietuvoje pagal pakopinį principą veikiančią prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės koordinavimo sistemą.

Pareigūnų duomenimis, pernai dėl prekybos žmonėmis Lietuvoje pradėti 42 tyrimai. Teismo priimtais sprendimais dėl to laisvės atėmimo bausmėmis nubausta 17 asmenų, didžiausia subendrinta bausmė siekė 12 metų nelaisvės, mažiausia – dveji metai.

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovai yra skelbę, jog iš Lietuvos kasmet išvežama per 1200 moterų, kurios tampa prekybos žmonėmis aukomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai