Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Degalinių tinklą „Saurida“ skandina ne nusekusi alkoholio upė, o senos bėdos

Degalinių tinklas „Saurida“ skelbia, kad iki balandžio mėnesio atleis iš darbo šimtą žmonių. Esą būtent tiek darbuotojų prireikdavo į kasą „įmušti“ alaus skardines ar degtinės butelius. Kitos degalinės tokių žingsnių nedaro. Kovotojai prieš alkoholį ir tabaką tvirtina, kad „Saurida“ naudojasi situacija, o į bankrotą grimzta dėl gerokai anksčiau prasidėjusių problemų.
„Sauridos“ degalinių tinklo vadovas ir savininkas Saulius Rancas
„Sauridos“ degalinių tinklo vadovas ir savininkas Saulius Rancas / Juozo Dapšausko nuotr.

Mažeikiškis verslininkas Saulius Rancas oficialiai paskelbė, kad jo valdomas degalinių tinklas „Saurida“ iki balandžio mėnesio atleis iš darbo apie 100 žmonių iš 450.

Kodėl? S.Rancas stebisi šiuo klausimu – žinoma, dėl to, kad nuo sausio 1 dienos degalinėse nebeprekiaujama alkoholiu.

„Degalinė yra tokia pat parduotuvė kaip ir kitos – tik mažesnė“, – tvirtina vadovas, pabrėždamas, kad politikai tokiais veiksmais dirba didiesiems prekybos centrams.

O jei nebūtų uždrausta prekiauti alkoholiu? Tuomet, anot S.Ranco, parduotuvės klestėtų, plėstų savo asortimentą, o žmonės nebūtų atleidžiami. Gal net būtų priimta į darbą dar daugiau.

S.Rancas priminė, kad pranešimas apie būsimą žmonių atleidimą yra išplatintas jau gruodžio mėnesį. Tik žurnalistai esą miega – nepaskelbė laiku.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Degalinė Saurida
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Degalinė „Saurida“

Jis tikino, kad dabar vykstančioje įmonės restruktūrizacijoje žmonių atleidimas nėra numatytas. Numatoma tik plėtra: „Apie mums žalingą, o didiesiems prekybos centrams naudingą įstatymo pataisą mes žinojome jau keletą metų, bet tikėjomės, kad ji bus atšaukta žmonių labui.“

Kreditorius reikalauja bankroto, o ne restruktūrizacijos

Tačiau Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija tvirtina, kad „Sauridos“ bėdų šaknys visai kitur.

Organizacijos nuomonė vienareikšmiška – „Saurida“ verslo sunkumai nesusiję su alkoholio kontrolės įstatymu.

Išplatintas pranešimas, kuriame primenama, kokį milžinišką spaudimą visuomenės nuomonei ir Seimo nariams mėgino daryti „Saurida“. O dabar ji teigia, kad alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimas griauna jos verslą.

Informuojama, kad sausio 6 dieną „Sauridoje“ dirbo 286 darbuotojai, apdrausti socialiniu draudimu, ir net geriausiais įmonei 2011 metais joje dirbo apie 300 darbuotojų.

Šiaulių apygardos teisme buvo nagrinėjama pareiškėjo UAB „Conlex“ pareiškimas dėl UAB „Saurida“ restruktūrizavimo bylos nutraukimo ir bankroto bylos iškėlimo.

„Ši bendrovė, valstybei ir piliečiams grasinanti teismais, turi bylinėjimosi patirties. Nuo 2005 metų dalyvavo 176 bylose. Teismo sprendimai priimti dėl šios įmonės rodo, kad įmonės padėtis itin prasta: neatsiskaito su tiekėjais, darbuotojais, darbuotojai atleidžiami be realaus pagrindo“, – rašoma pranešime.

Akcentuojama, kad šios problemos nesusijusios su alkoholio draudimu. Dar 2013 metų lapkritį pagal paties direktorius S.Ranco ieškinį bendrovei UAB „Saurida“ iškelta restruktūrizavimo byla.

Sausio 7 dieną Šiaulių apygardos teisme buvo nagrinėjama pareiškėjo UAB „Conlex“ pareiškimas dėl UAB „Saurida“ restruktūrizavimo bylos nutraukimo ir bankroto bylos iškėlimo. Tą dieną teismas savo sprendimo dar nepateikė.

Pats S.Rancas neigė, kad minėtoje byloje kalbama apie įmonės bankrotą. Tai, anot jo, paprastas ginčas su prekių tiekėju. Neva, kaip nuspręs teismas, taip ir bus. Bendrovė pakeis nekokybiškas prekes arba „Saurida“ sumokės pinigus už jas.

Skandalai vijo vienas kitą

Pernai gruodžio mėnesį, kuomet  Seimas ėmėsi pakartotinai spręsti alkoholio degalinėse likimą, „Sauridos“ savininkas elgėsi ypač išradingai ir aktyviai. 

Degalinių tinklo savininkas S.Rancas visuomenės dėmesį atkreipė suorganizavęs akciją, kuria agituojama prieš draudimą degalinėse pardavinėti alkoholinius gėrimus.

Taip pat visoje šalyje esančiose degalinėse iškabinėjo premjero Algirdo Butkevičiaus ir dalies Seimo narių nuotraukas su kontaktais. Idant visi žinotų, kas kaltas dėl jų atleidimo iš darbo?

Vėliau paaiškėjo, kad S.Rancas turi problemų su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI). Inspekcija teigia išsiaiškinusi milijoninę verslininko aferą ir pareikalavusi jo susimokėti 1,5 mln. eurų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), delspinigių ir baudų.

Anksčiau visuomenė sužinojo ir apie dar vieną skandalą. Suskystintas dujas iš bendrovės „Saurida“ perkantys Mažeikių gyventojai jau trejus metus yra tapę šios bendrovės įkaitais. Bendrovė už jos tiekiamų dujų atjungimą prašė pinigų, nors tai – neteisėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas