Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Degučių tragedija: upėje nuskendusio šešiamečio žūties dieną negirtas buvo tik vyresnysis brolis

Lapkričio 21 dieną prieš pat vidurnaktį Pakruojo rajono Degučių kaime, Kruojos upėje, rastas šešiamečio berniuko kūnas. Pagal kartu buvusio dvylikamečio parodymus, vaikas nepataikė dviračiu užvažiuoti ant tiltelio per patvinusią Kruoją. Tą dieną, kai neprižiūrimi vaikai lakstė dviračiais, jų abiejų šeimos kartu girtuokliavo.
Žūties vietoje – gėlės ir žvakės
Žūties vietoje – gėlės ir žvakės / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pirmadienį Degučiuose kelios dešimtys gyventojų ieškojo dingusio šešiamečio. Dar apie 15 val. vaikas kieme važinėjosi dviračiu. Buvo kartu su savo dvylikamečiu draugu.

Vėliau abu vaikai dingo. Jų pradėjo ieškoti artimieji, kaimynai, policija.

Po kelių valandų dvylikametis rastas gyvas ir sveikas, kartu su savo mama besislepiantis šiukšlių krūvoje savo namuose, Jackonių kaime, esančiame už trijų kilometrų.

Jis ir pasakė, kas nutiko – kad važiavo dviračiais, lenktyniavo, lėkė tilteliu. Jis pralėkė, o jo jaunesnis draugas nuslydo ir paniro į vandenį. Išsigandęs 12-metis pabėgo.

VIDEO: Degučių tragedija: paskendo neprižiūrimas šešiametis

Degučių gyventojos vaiko žūties vietoje jau padėjo gėlių, žvakių ir meškiuką. Visos tariasi, kaip padėti berniuko šeimai tinkamai palaidoti žuvusįjį. Vakar daugybę kaimo gyventojų suvienijo dviejų vaikų dingimas.

Apie vaiko šeimą vietos gyventojai prasitaria, kad ten visko nutikdavo – kaip ir visiems, tačiau vaiku buvo rūpinamasi. Močiutė visada buvo kartu su juo. „Labai gera moteris“, – tikino viena gyventoja.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Degučiuose nuskendo šešiametis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Degučiuose nuskendo šešiametis

Netrukus atvyko žuvusiojo vaiko giminaitis – močiutės brolis. Jis jau vakar atpažino savo sesers anūką spaudoje. Atvyko iš Kuršėnų, norėdamas išsiaiškinti situaciją.

Vyras apie šešiamečio aplinką nieko gero negalėjo pasakyti. Jis neabejoja -vakar diena žuvusiojo namuose nebuvo iš blaiviausių. Jo žiniomis, alkoholio šiuose namuose nevengiama labai dažnai.

Alkoholis liejosi ir tragedijos dieną

Šešiamečio kūnas buvo rastas Kruojos upėje – už vingio. Kūną pastebėjo vienas paieškoje dalyvavęs gyventojas ir pranešė policijai. Srovė kūną nunešė apie pusšimtį metrų. Tuomet vaiko ranka užsikabino už paplauto medžio šaknies.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Degučiuose nuskendo šešiametis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ties šiuo vingiu vaiko kūnas užkliuvo už medžių.

Vaiką iš ledinio vandens ištraukė Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius.

Vaiką iš ledinio vandens ištraukė Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius.

Jis teigia, kad medikams perdavė jau neabejotinai mirusį vaiką.

Pagal vyresnio vaiko parodymus, abu berniukai važiavo per tiltą – virš upės sumestus kelis gelžbetonio blokus.

Dvylikametis pravažiavo. Mažasis, nepataikė užvažiuoti ant tilto, todėl nugarmėjo į smarkiai patvinusią Kruoją – vieną kartą iškilo, sušuko, o vėl panėręs jau nebeiškilo.

Pareigūnų teigimu, pirmas susidarantis vaizdas – tragedija, kurios išvengti nebuvo įmanoma – klaidingas. V.Urbonavičius sako dar griežčiau: tokios tragedijos kartosis, jei alkoholio vartojimas nebus griežtai pažabotas.

Pareigūnai naktinės apklausos metu išsiaiškino, kad iki pietų namuose gėrė žuvusiojo tėvai, močiutė ir dvylikamečio motina. Su jais pareigūnams nepavyko susikalbėti. Pašalinių asmenų, kiek žinoma, išgertuvėse nebuvo.

Vienintelis iš tiesų vaiko pasigedo ir jo visomis išgalėmis ieškojo žuvusiojo pilnametis brolis, gyvenantis tame pačiame kaime. Jis buvo blaivus ir teikė policijai visą reikiamą informaciją, talkino paieškose.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Degučiuose nuskendo šešiametis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Degučiuose nuskendo šešiametis

Į šešiamečio namus per pastaruosius dvejus metus pareigūnai vyko šešis kartus. Vieną kartą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje. Pas močiutę į Degučius šeima atsikraustė prie keletą metų iš Šiaulių.

Dviratis rastas už 30 metrų

Pareigūnų surinkta informacija verčia juos tirti ne vieną įvykio versiją. Didžiausias klaustukas – kodėl kitą dieną, jau prašvitus, vaiko dviratis buvo rastas už 30 metrų nuo tos vietos, kur jis, tikėtina, įkrito.

Aiškinamasi, kodėl nuo pareigūnų slapstėsi ne tik vaikas, bet ir jo mama.

Neabejotina, kad, vaikui įkritus į upę, vyresnysis jo draugas patyrė didžiulį šoką. Gal dėl jo ir nesiėmė kitų veiksmų – tik nulėkė namo, pas mamą?

Aiškinamasi, kodėl nuo pareigūnų slapstėsi ne tik vaikas, bet ir jo mama.

V.Urbonavičius svarsto, kad Jackonyse gyvenanti moteris iš tiesų nieko nežinojo apie nelaimę. Aplinkui vykstantis triukšmas jai pasirodė kaip plėšikų puolimas. Dėl to, neva, jie ir slėpėsi.

Vaikas ir jo mama kuriam laikui yra patalpinti Pakruojo laikino apgyvendinimo namuose. Pareigūnams dar teks kruopščiai apklausti vienintelį įvykio liudininką – dvylikametį draugą.

Žuvusiojo vaiko tėvai ir močiutė gyvena už 200 metrų nuo nelaimės vietos. Apie pietus visi buvo namuose. Kuomet prie namo pradėjo rinktis žurnalistai, abu išskubėjo į atvykusį automobilį – artimieji juos išvežė. Vaiko mama sakė, kad jokių komentarų neteiks. Tėvas tylėjo.

Kieme pasirodžiusi močiutė Albina tikino, kad nelaimės dieną visi buvo blaivūs. Viskas esą vyko įprastu ritmu. Vaikas važinėjo dviračiu kieme. Kartais jis užsukdavo pas kaimynus, kurie pavaišindavo skanėstais.

Taip pat užsiminė, kad sapnavo košmarą – sapne ieškojo anūko, tačiau jo nerado. Pragertos dienos pavakarę košmaras išsipildė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas