Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl 70 kilogramų hašišo įkliuvusiam šiauliečiui vasaros atostogas suplanavo teismas – leido Darių Fridmaną laikyti suimtą iki pat rugsėjo (patikslinta)

Vilniaus apygardos teismas pratęsė griežčiausią kardomąją priemonę iš kelių rezonansinių bylų neišsinarpliojančiam Dariui Fridmanui ir įtariamajam jo bendrininkui iš Rusijos.
Darius Mačys
Darius Fridmanas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dariumi Mačiu 1972 m. gimęs, bet vėliau pavardę į Fridmano pasikeitęs šiaulietis kol kas liks suimtas.

Taip paskelbė Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė, tenkinusi prokuratūros prašymą dėl griežčiausios kardomosios priemonės Dariui Fridmanui pratęsimo. Teismo leidimu, vyriškį leista laikyti suimtą beveik iki rugsėjo vidurio.

Kaip žinoma, Apeliaciniame teisme D.Fridmanas yra teisiamas dėl istorinių kriminalinių įvykių – jis kaltinamas dėl šiaulietės „Nuostabiausių kojų“ konkurso laimėtojos nužudymo dar 1996 m.

Žmogžudystės byloje teisiamasis formaliai galėtų būti laisvas, tačiau jį įklampino kvaišalai.

Didžiulis pareigūnų laimikis

2012 m. kovo 11-ąją kruopščiai suplanuotos Valstybės sienos apsaugos tarnybos padalinių operacijos metu į pasieniečių rankas pateko per Lietuvą tranzitu gabentas milijonais litų vertinamas kvaišalų krovinys. Dar maždaug milijonas litų rastas grynaisiais įvairia užsienio valiuta.

Pareigūnai atliko kratas, per kurias rasta daugiau kaip 200 tūkst. Jungtinės Karalystės svarų (apie 830 tūkst. litų) ir daugiau kaip 18 tūkst. eurų (apie 62 tūkst. litų)

Šventinį sekmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės operatyvininkai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu patikrinti sustabdė į Lietuvą iš Lenkijos įvažiuojantį vilkiką su lietuviškais numeriais.

Jo patikros metu pasieniečiai aptiko specialiai įrengtą slėptuvę, kurioje rasta daugiau kaip 70 kilogramų narkotinės medžiagos hašišo.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių medžiagų kontrabandos ir disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinės medžiagos, sulaikyti įtariamieji – dvigubą Rusijos ir Izraelio pilietybę turintis vyras bei Vilniaus ir Marijampolės gyventojai. Tarp sulaikytųjų buvo ir D.Fridmanas.

Tęsdami tyrimą VSAT pareigūnai atliko kratas, kurių metu buvo rasta daugiau kaip 200 tūkst. Jungtinės Karalystės svarų (apie 830 tūkst. litų) ir daugiau kaip 18 tūkst. eurų (apie 62 tūkst. litų).

Turimais duomenimis, kvaišalai iš Nyderlandų tranzitu per Lietuvą turėjo pasiekti Rusijos sostinę Maskvą.

Tuometis Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas leido suimti galimus šių nusikalstamų veikų bendrininkus, suėmimas D.Fridmanui taikomas iki šiol.

Gali bėgti, slėptis

Naująjį prokuroro prašymą dėl D.Fridmano suėmimo pratęsimo tenkinęs teismas pabrėžė, kad įtariamasis laisvėje gali bėgti, slėptis nuo pareigūnų, be to, jis gali daryti naujas nusikalstamas veikas.

„Pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu galėjo būti iš nusikalstamų veikų gautos lėšos“, – tiesiai šviesiai minima teismo nutartyse.

D.Fridmanas iki sulaikymo formaliai dirbo, turėjo Lietuvoje gyvenamąją vietą, bet butas buvo nuomojamas, o jo šeima su vaiku atskirai gyveno Ispanijoje. Be to, D.Fridmanas praeityje irgi buvo teistas. Todėl teismas neįžvelgė įtariamojo ryšių ir įsipareigojimų Lietuvoje.

Nutartyje dėl leidimo laikyti D.Fridmaną suimtą pabrėžiama, kad naujojoje byloje jis yra įtariamas dėl sunkių nusikalstamų veikų. Įtariamasis galėjo veikti organizuotoje grupėje, gabenusioje labai didelį kiekį narkotinių medžiagų.

„Pagrindiniu jo pragyvenimo šaltiniu gali būti nusikalstamu būdu gautos lėšos“, – teigiama nutartyje, kurią D.Fridmanui su jo advokatu leidžiama per 20 dienų apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Atskira nutartimi ta pati Vilniaus apygardos teismo teisėja iki rudens leido laikyti suimtą ir kitą įtariamąjį šioje hašišo byloje – dvigubą pilietybę (Rusijos ir Izraelio) turintį Yaną (Yaniką) Asailovą.

Y.Asailovo kardomoji priemonė pratęsta remiantis tais pačiais Baudžiamojo proceso kodekso punktais: jis gali slėptis bei nusikalsti.

Teismui nepakako to, kad šis asmuo irgi turi šeimą, dirba, be to, teigiamai charakterizuojamas žydų bendruomenės.

Y.Asailovas yra įtariamas dviem nusikalstamomis veikomis, jos sunkios, susijusios su narkotiku verslu organizuotoje grupėje.

„Pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu galėjo būti iš nusikalstamų veikų gautos lėšos“, – panašiai, kaip ir D.Fridmano byloje, motyvuojama ir šio Rusijos gyventojo atžvilgiu paskelbtoje nutartyje, kurią jis irgi dar gali apskųsti apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas