Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08 /16:00

Dėl į šulinį du vaikus įmetusio A.Bero paleidimo į laisvę kilo sąmyšis – prokuratūra padavė skundą

Panevėžio apylinkės prokuratūra apskundė Panevėžio apylinkės teismo nutartį iš ligoninės išleisti ir sesers globai perduoti du savo vaikus į šulinį Kėdainių rajone prieš 7 metus įmetusį Aurelijų Berą. 15min žiniomis, sesers šeima nesutinka priimti šio vaikžudžio – namuose registruotas mažametis. Negana to, du kiti A.Bero vaikai gyvena tame pačiame rajone.
Įvykio vieta, Aurelijus Beras
Įvykio vieta, Aurelijus Beras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sprendimą pakeisti A.Berui iki šiol taikytą priverstinį gydymą Rokiškio psichiatrijos ligoninėje, numatant taikyti ambulatorinį asmens stebėjimą ir jį perduoti Jonavos rajone gyvenančios sesers globai Panevėžio apylinkės teismas priėmė lapkričio 30 dieną.

Teismo nutartyje pažymima, jog siūlymą A.Berą išleisti iš gydymo įstaigos, pakeičiant jam taikomo priverstinio gydymo pobūdį, pateikė Rokiškio psichiatrijos ligoninė.

Sprendimas vykdymą dėl priverčiamosios medicinos priemonės ambulatorinio stebėjimo pirminės psichikos sveikatos priežiūros sąlygomis taikymo nuspręsta pavesti psichikos sveikatos centrui – Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centrui.

Prokuratūra apskundė teismo sprendimą

Teismo sprendimas turėjo įsigalioti gruodžio 7 dieną, tačiau Panevėžio apylinkės prokuratūra jį apskundė.

Prokuratūros nuomone, teismo nutartis stacionarinį stebėjimą Rokiškio psichiatrijos ligoninėje šiam asmeniui pakeisti į ambulatorinį stebėjimą pirminės psichikos sveikatos priežiūros sąlygomis nepagrįsta.

„Prokurorė Irena Pšalgauskienė, dirbanti Rokiškyje, šiandien Panevėžio apygardos teismui pateikė apeliacinį skundą. Išnagrinėjusi Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmų teisėjo nutartyje išdėstytus argumentus, prokurorė apeliaciniame skunde prašo A.B. toliau taikyti stacionarinį stebėjimą Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Skundo pagrindas – pirmos instancijos teismas neįvertino minėto asmens socialinio pavojingumo kriterijaus jam tęsiant gydymą ambulatorinėmis sąlygomis. Į tą kriterijų įeina daug faktorių. Iš tos informacijos, kurią prokuratūra turėjo ir kurią prokurorė papildomai surinko, kyla abejonių, ar tęsiant gydymą ambulatorinėmis sąlygomis, nekils socialinis pavojingumas, nėra garantijos, kad asmuo nepadarys nusikalstamų veikų“, – 15min ketvirtadienį teigė Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė.

Anot prokuratūros, A.Beru rūpintis įsipareigojusi jo giminaitė teismo posėdyje nedalyvavo. Prokuratūros nuomone, pirmos instancijos teismas neįvertino A.Bero giminaitės galimybių juo rūpintis.

Tokio precedento nėra

Pasklidus informacijai apie minėtą teismo nutartį, kilo tikras nepasitenkinimas. Dėl to Jonavos rajono savivaldybėje gruodžio 8 dieną netgi buvo šaukiamas pasitarimas.

Kaip 15min teigė savivaldybės atstovas spaudai Evaldas Utyra, pasitarime dėl susiklosčiusios situacijos dalyvavo mero pavaduotoja Birutė Gailienė, Jonavos rajono policijos viršininkas Šarūnas Martinkėnas, vienas iš seniūnų ir kt. Nuspręsti jie nieko negali, lauks, kokia bus tolimesnė teisinė proceso eiga.

„Dar vakar mūsų socialinių paslaugų centro specialistai ir savivaldybės atstovai pateikė Rokiškio prokurorei, kuri dalyvauja procese, papildomos informacijos dėl adreso, į kurį asmuo (A.Beras – aut. past.) planuoja sugrįžti išleistas iš ligoninės. Žinome, kad pagal mūsų pateiktą informaciją prokurorė jau apskundė teismo sprendimą. Lauksime, ar teismo sprendimas bus pakeistas, ar ne. Jei nebus pakeistas, jei žmogus grįš ir apsigyvens Jonavos rajone...

Situacija yra labai įdomi. Precedento turbūt neturi, kaip elgtis. Policija šioje situacijoje taip pat neturi teisinio pagrindo kažką tikrinti, kaip tas žmogus gyvena, kaip jam sekasi. Žinoma, policija bus pasiruošusi reaguoti į iškvietimus“, – patikino E.Utyra, patvirtinęs, kad vietos gyventojai net pasiruošę protestuoti, jei teismas nepakeis savo sprendimo.

Jonavos rajono savivaldybė, anot jo, nebuvo ir nėra proceso dalyvė, negalėjo kreiptis ir teikti teismui savo argumentus – paleisti A.Berą į laisvę ar ne, tad ir teismo sprendimas savivaldybės atstovams buvo naujiena.

„Situacija iš tiesų yra keista, kai seniūnas, savivaldybė, vietos gyventojai sužino apie teismo sprendimą iš artimųjų, pas kuriuos asmuo turėtų grįžti. Jie taip pat jautriai reaguoja į teismo sprendimą“, – teigė E.Utyra.

Jo žiniomis, A.Bero sesers vyras yra kategoriškai prieš, kad paleistas iš ligoninės jis apsigyventų su jų šeima. Socialinių darbuotojų neva buvo suklaidinta ir pati parašą padėjusi bei sutikusi A.Bero sesuo.

Deklaruotas mažametis

A.Bero sesers šeima gyvena Vaivadiškiuose Jonavos rajone, kurie nuo Saviečių Kėdainių rajone, kur 2016 metais ir įvyko tragedija, nutolę apie 30 km atstumu.

„Tuo adresu (kur pas seserį turėtų apsigyventi A.Beras – aut. past.) yra deklaruota mažamečio vaiko gyvenamoji vieta. Tai yra viena iš aplinkybių, kurią mes perdavėme prokurorei“, – kad A.Beras galimai gyventų su mažamečiu, atskleidė Jonavos rajono savivaldybės atstovas.

Negana to, kiti du A.Bero vaikai (gimę 2011 ir 2009 metais) gyvena tame pačiame Jonavos rajone.

Sukrėtė tragedija

15min primena, kad 2016 metų sausio 2-ąją, naktį iš penktadienio į šeštadienį, Kėdainių rajone esančiame Saviečių kaime 1979 metais gimęs A.Beras smurtaudamas privertė iš namų pabėgti sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – įtariama, įmetė į kieme esantį šulinį.

Vaikai per kelias minutes žuvo paskendę, sušalę.

Nusikaltimo padarymo metu vyras buvo blaivus. Jau tuomet įtarta, kad anksčiau 1 kartą teistas ir 5 kartus administracine tvarka baustas vyras gali turėti psichikos sveikatos problemų.

Vaikžudys dėl sveikatos būklės nebuvo teisiamas – patalpintas priverstiniam gydymui į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Teigta, jog psichikos liga vyrui išsivystė nuo ilgalaikio alkoholio vartojimo.

Po septynerių metų, teismui konstatavus, kad gydymas buvo sėkmingas, nuspręsta jį išleisti iš ligoninės ir perduoti sesers globon.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas