Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl smulkių pažeidimų pasieniečiams kyšį brukusių kirgizų laukia rimti nemalonumai

Medininkų pasienio kontrolės punkte pinigus pasieniečiui siūlę du Kirgizijos piliečiai atsidūrė areštinėje. Užsieniečiai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūną papirkti mėgino bandydami išvengti baudų už padarytus smulkius pažeidimus.
Gruzinai buvo uždaryti į areštinę
Gruzinai buvo uždaryti į areštinę / VSAT nuotr.

Antradienį popiet prie sienos su Baltarusija esančiame Medininkų kontrolės punkte VSAT pareigūnai patikrino į Lietuvą vykusius du vilkikus su puspriekabėmis.

Kirgizijos valstybiniais registracijos numeriais pažymėtą „DAF“ vairavo 40 metų šios šalies pilietis, o jo bendraamžis tautietis sėdėjo prie toje pačioje šalyje registruoto „Volvo“ vilkiko vairo.

Abiejų užsieniečių asmens ir vairuotų transporto priemonių registracijos dokumentai buvo tvarkingi. Tačiau paaiškėjo, kad kirgizai ilgiau nei leidžiama užtruko specialioje aikštelėje, kurioje automobilius parkuoti leidžiama vienai valandai. Apie ribotą stovėjimo laiką įspėja ir čia stovintis kelio ženklas. Abu kirgizai aikštelėje užtruko maždaug po penkias valandas.

Už tokį Pasienio kontrolės punktų veiklos taisyklių pažeidimą užsieniečiams grėsė 21 euras baudos.

Iš VSAT pareigūnų sužinoję, kad bus baudžiami, kirgizai ėmė siūlyti pinigų. „Volvo“ vairuotojas pasieniečiui ištiesė savo pasą, kuriame buvo 20 eurų, o „DAF“ vairuotojas į perlenktą popieriaus lapą įdėjo dvigubai didesnę sumą – dvi 20 eurų kupiūras.

Dokumentus tikrinęs Padvarionių užkardos pasienietis vyrus įspėjo apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už papirkimą, tačiau tai vairuotojų nepaveikė. Abu kirgizai ir toliau primygtinai ragino VSAT pareigūną paimti pinigus, todėl buvo sulaikyti.

Dėl papirkimo Vilniaus rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Kirgizams už tai gresia laisvės apribojimas, bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Po apklausų abu vilkiko vairuotojai uždaryti į areštinę.

Reikėtų pabrėžti, kad pasienyje, atsižvelgiant į čia dirbančių VSAT pareigūnų darbo pobūdį, skiriasi ir kyšių siūlymo specifika.

Praėjusiais metais užfiksuoti 225 atvejai, kai per valstybės sieną vykę asmenys kartu su savo kelionės dokumentais įvairių VSAT padalinių pareigūnams tiesdavo juose paliktas įvairaus nominalo kupiūras.

Pasieniečiams yra pateiktos rekomendacijos ir instrukcijos, kaip elgtis tokiais atvejais. Po pirmojo VSAT pareigūnų klausimo, kam skirti pinigai, absoliuti dauguma keliaujančiųjų tiesiog pasiteisindavo juos „užmiršę netyčia“ ir daugiau pinigų nesiūlydavo. Pagal tokius faktus ikiteisminiai tyrimai nėra pradedami.

Situacija keisdavosi, jei keliautojai, kaip, pavyzdžiui, abu antradienį sulaikyti kirgizai, nepaisydavo VSAT pareigūnų įspėjimų ir toliau bandydavo brukti pinigus. Tai jau traktuojama kaip aiškus bandymas papirkti savo pareigas atliekančius pasieniečius. 2015 metais fiksuoti 6 tokie atvejai, pagal kuriuos pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas