Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėmesingumo kaina: mopedo vairuotojas užsižiūrėjo į „trikojį“, trenkėsi į vilkiką ir žuvo

Nauji mokslo metai Šiauliuose buvo pažymėti nelaime, kurios metu žuvo 17-metis motociklo vairuotojas. Rugsėjo 2-ąją Dubijos gatve važiavęs vaikinas, pirminiais duomenimis, nutarė įspėti paskui motociklu važiuojantį draugą apie gatvėje stovintį trikojį greičio matuoklį ir to užteko, kad motociklininkas prarastų motociklo bei kelio kontrolę ir trenktųsi į kelkraštyje stovėjusią sunkiasvorę transporto priemonę.
Mopedas „Aprilia RS50“ po avarijos Alytuje
Mopedas (asociatyvi nuotr.) / Alytaus policijos nuotr.

Nors vaikinas ir buvo su apsauginiu šalmu, tačiau smūgio būta stipraus ir lemtingo. Atvykę medikai, bandė jaunuolį reanimuoti įvykio vietoje, tačiau pastangos rezultatų nedavė ir buvo konstatuota jo mirtis. Jei dėmesys būtų buvęs koncentruotas tik į vairavimą, nelaimės, tikėtina, nebūtų įvykę. Vaikinas vairuotojo pažymėjimą buvo įgijęs prieš metus, deja, patirčiai įgyti - tai mažas laiko tarpas. Be to, ir jaunas amžius dar nesuformavo įgūdžio, važiuojant keliu nebarstyti dėmesio pašaliniams dalykams.

Nuotrauka iš „Facebook“ grupės „Pagalba vairuotojams Šiauliuose“/Įvykio vietoje
Nuotrauka iš „Facebook“ grupės „Pagalba vairuotojams Šiauliuose“/Įvykio vietoje

Moksleiviams sugrįžus į mokymo įstaigas, gatvėse vis dažniau pastebimi mažieji miesto automobiliai, kuriuos galima vairuoti nuo 15 metų su AM kategorija bei nuo 16 metų su B1. Nors tokie automobiliai laikomi puikia alternatyva mopedams, tačiau dažnai yra kritikuojami dėl saugumo ir galimo pavojaus, kadangi prie vairo sėdi taip pat labai jauni eismo dalyviai, neturintys įgūdžio, sėdint prie transporto priemonės vairo, neblaškyti dėmesio pašaliniams dalykams.

Jaunimą minėtų vairavimo kategorijų subtilybių mokantis vairavimo mokytojas tvirtina, kad tokio amžiaus vairuotojams mažasis automobilis yra geresnė alternatyva nei mopedas ar motociklas, kadangi visuomet daugiau stabilumo, žemę liečiant keturiais ratais, o ne dviem, o įvykio atveju vairuotoją saugo vis šiokia tokia konstrukcija.

Tačiau, jei nepilnametis važiuos rizikingai ir, prisisodinęs draugų, bandys jiems pademonstruoti savo sugebėjimus, tokiu atveju gali būti visko. O tokio neatsakingo jaunuolių savęs demonstravimo ir chuliganiško vairavimo kelyje eismo dalyviai pastebi nemažai. Jauno amžiau mažųjų automobilių vairuotojai dar neturi išsiugdę vairavimo atsakomybės jausmo ir krečia dalykus, kurie aplinkinius šiurpina.

Štai ir dabar Šiaulių apskrities policiją yra pasiekusi filmuota medžiaga, kaip pavojingai mažasis automobilis, degant draudžiamam šviesoforo signalui, iš šalutinės gatvės įsuka į pagrindinę, sukeldamas avarinę situaciją pagrindiniu keliu važiuojančiam automobiliui. Be to, artėdamas link sankryžos jis pažeidė kelio ženklo „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“ reikalavimus, nes ten eismas draudžiamas, kadangi vyksta kelio darbai.

VIDEO: Neapdairus vairotojo elgesys vos nesibaigė nelaime

Šįsyk nelaimės išvengta, tačiau nereiškia, kad jos pavyks išvengti ir kitą kartą. Tad dovanodami motociklus ir mažuosius automobilius savo atžaloms, įvertinkite, ar jie jau sulaukė brandos, galinčios užtikrinti jų saugų elgesį kelyje, nes dovana vaikui gali virsti jo kelialapiu į mirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas