Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dūžtantys Kauno teismo langai – suplanuoti išpuoliai? Spalį sulaukė grasinimų

Kauno apylinkės teisme per pastarąją savaitę išdaužti trys langų stiklai. Vaizdo stebėjimo kameros atskleidžia, kad sistemiškai darbuojasi tas pats asmuo. Teismo pirmininkas su 15min pasidalijo turimais įtarimais. Paaiškėjo, kad dar spalį gautas laiškas su grasinimu.
Kauno apylinkės teismas
Kauno apylinkės teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pas mus įvykių netrūksta. Kažkas pulti pradėjo. Kažkoks vandalizmo aktas“, – tokiais žodžiais pokalbį su 15min žurnaliste antradienio rytą pradėjo Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis

Per penkias dienas Kauno apylinkės teismas sulaukė dviejų išpuolių – tiek pirmą, tiek antrą kartą buvo išdaužti pastato langai.

Anot teismo pirmininko, pastarąjį kartą vienas langas buvo išmuštas gal 2017 ar 2018 metais, kad suplanuoti išpuoliai sistemingai kartotųsi – taip nėra buvę.

Įtaria vieną asmenį

Paklaustas, ar turi įtarimų, kas taip galėjo pasielgti, A.Purvainis atsakė teigiamai.

„Iš turimos medžiagos (vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuotų kadrų – aut. past.) matyti, kad veikia tas pats asmuo. Veikia suplanuotai, ne atsitiktinis koks praeivis. Tuo pačiu būdu langai išdaužti. Kažką maišelyje atsineša ir šveičia. Pirmą kartą įskėlė du langus iš Laisvės alėjos pusės. Dabar išdaužė langą kiaurai nuo J.Gruodžio gatvės pusės. Raštinės specialistų ten kabineto langas“, – įvardijo pirmininkas.

Po antrojo įvykio, įsitikinęs, kad veikia tas pats asmuo, teismo pirmininkas kartu su kolektyvu ėmė aiškintis, kas toks tai galėtų būti. Prisiminta, kad dar spalį teismas sulaukė grasinimo, jog gruodį bus išdaužti langai.

„Šiandien pats informavau apie šį asmenį tyrėjus, kad patikrintų informaciją. Buvome gavę nepatenkinto vienos bylos dalyvio laiškelį. Gavęs elektroniniu laišku teismo sprendimą, sugebėjo parašyti „palinkėjimą“, kad jeigu nebus pabandyta atsižvelgti į jo norus, nebus priimtas jį tenkinantis sprendimas, išdauš langus. Netgi pasakė, kad kiek palaukęs to sprendimo, tai padarys gruodžio mėnesį.

Suprantama, tokių nepasitenkinimo laiškų teisme gauname daug. Iš pradžių nebuvo pagrindo galvoti, kad tai rimtas ketinimas. Galbūt tik nepatenkinto žmogaus reakcija. Bet pasirodo, kad šįkart tai galėjo būti ne juokai. Aišku, šią informaciją dar reikia patikrint ir patvirtinti“, – tai, ką išsiaiškino, atskleidė A.Purvainis.

Įdomu tai, kad teismo įsiteisėjusiu sprendimu buvo nepatenkintas ne koks kaltinamasis, o nukentėjusysis byloje. Konkrečiai dėl ko jis nepatenkintas, anot teismo pirmininko, laiške nebuvo tiksliai įvardyta.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno apylinkės teismas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno apylinkės teismas

Apsauga – silpniausia vieta

Dėl šių išpuolių teismas patyrė nuo 2,5 iki 3 tūkst. eurų nuostolį – tiek atsieis trijų išdaužtų langų pakeitimas.

Paklaustas, ar buvo sustiprinta teismo apsauga, galbūt asmuo nuspręs pasirodyti ir trečią kartą, A.Purvainis atsakė, kad tam nėra lėšų.

„Fizinė teismų apsauga jau ilgą laiką yra pati silpniausia vieta. Neskiria jai finansavimo. Atsiremiame ir į etatų skaičių. Anksčiau turėjome policijos postus – budintį policininką teisme. Bet vidaus reikalų ministro įsakymu prieš kažkiek metų buvo nuspręsta, kad apylinkių teismuose jų neturi likti.

Pats teismas finansinių galimybių sustiprinti apsaugos neturi. Yra tik sargas, signalizacija ir vaizdo stebėjimo kameros. Sargas – ne apsaugininkas, jis – budintis, kurio funkcija – priduoti signalizaciją, pranešti, jei kas atsitiko, atjungti signalizaciją, vartus atidaryti ir uždaryti, aptarnauti vaizdo stebėjimo sistemą. Jis pats negaudo pažeidėjų, nes pastatas – didelis. Jo pareiga – prižiūrėti sistemas ir pranešti“, – problemą iškėlė teismo pirmininkas.

Langai dužo dukart

15min primena, kad gruodžio 7 dieną apie 23 valandą suveikė Laisvės alėjoje veikiančio Kauno apylinkės teismo signalizacija.

Paaiškėjo, kad kažkas išdaužė teismo pastato dviejų langų stiklus.

Buvo surinkta medžiaga pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto sugadinimo. Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Gruodžio 12 dieną įvykis pasikartojo. Kaip skelbia Policijos departamentas, 7 valandą 24 minutės Kauno apskrities VPK gautas pranešimas, kad Kauno J.Gruodžio gatvėje pastebėtas išdaužtas Kauno apylinkės teismo lango stiklas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito