Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvasininkas apie žurnalisto Vito Lingio žudiką Igorį Achremovą: „Tokio parapijiečio palinkėčiau kiekvienam klebonui!“

Buvęs „Vilniaus brigados“ narys I.Achremovas jau septintą sykį prašo lygtinio paleidimo, į jo pusę šįkart stojo net nuteistųjų gynimo organizacijos narys ir vienuolis.
Nuteistųjų gynėjas V.Jakubonis ir vienuolis V.Mockus teisme
Nuteistųjų gynėjas V.Jakubonis (kairėje) ir vienuolis V.Mockus teisme. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienio rytą Vilniaus miesto 3-iame apylinkės teisme buvo nagrinėjamas pataisos namų teikimas dėl I.Achremovo paleidimo į laisvę pirma nustatyto bausmės laiko.

Tokį teikimą teismas gauna jau septintą kartą. Kaip žinoma, 6-asis kartas 3-iajame apylinkės teisme 45 metų vyrui buvo sėkmingas. Neprieštavus net prokuratūros atstovei, teismas I.Achremovą buvo nutaręs paleisti.

Tačiau patyrusi vadovybės spaudimą prokurorė per keletą valandų pakeitė nuomonę ir pateikė skundą aukštesnės instancijos teismui, pastarasis atsižvelgė į prokuratūros pretenzijas ir nutartį dėl I.Achremovo paleidimo panaikino.

Į šio ryto posėdį atvyko ne tik nuteistojo advokatė, bet ir Lietuvos stačiatikių bažnyčios Šventosios Dvasios vienuolyno dvasininkas Vitalijus Mockus bei Lietuvos kalinių globos draugijos atstovas Vaidotas Jakubonis. Jie abu mūru stojo už I.Achremovą. „Tokio parapijiečio palinkėčiau kiekvienam klebonui!“ – teisme pareiškė vienuolis V.Mockus.

Dvasininkas kalbėjo apie tai, kad žmonės nėra robotai, kurie vieną sykį užprogramuojami ir lieka tokie visą gyvenimą: „Atlikdamas bausmę Igoris Achremovas nepasiliko toks, koks buvo kadaise.“

V.Mockus dar pridūrė: „Tai vienas iš retų atvejų, kai žmogus šitaip pasikeičia!“

Vienuolio žodžiais tariant, neatkreipti į tai dėmesio, nepaskatinti žmogaus už tokį tobulėjimą būtų tiesiog nežmoniška.

V.Mockus priminė, kad bausmės vienas svarbiausių tikslų toks ir yra – grąžinti žmogų į doros kelią. I.Achremovo atveju jis seniai pasiektas.

„Nė už nieką šitaip neičiau! Nematau jokio kito taip pasiruošusio išeiti į laisvę nuteistojo“, – savo kalbą teisme apibendrino vienuolis V.Mockus.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Prokurorė Danutė Kisinienė teisme
Prokurorė Danutė Kisinienė

Gerų žodžių nuteistajam negailėjo ir kalinių globėjas V.Jakubonis. „Jaunas būdamas žmogus nelabai suprato, kokioje grupuotėje buvo. Bet daugiau jis nedalyvaus jokiose grupuotėse. Žmogus visiškai kitas“, – kalbėjo V.Jakubonis ir pridūrė, kad jei V.Lingio nužudymo istorija nebūtų tokia rezonansinė, I.Achremovas už pavyzdingą elgesį jau seniai būtų lygtinai išleistas į laisvę.

Šios dienos posėdyje dalyvavęs Vilniaus 2-ųjų pataisos namų atstovas vėl kartojo I.Achremovo charakteristiką, kurią visi jau moka atmintinai: nuteistasis suvokė savo kaltę ir išgyvena dėl to, ką padarė, nelaisvėje gražiai elgiasi, mokosi, dirba, dalyvauja socialiniuose ir labdaros projektuose. Nors jo santuoka abipusiu sutarimu nutrūko, I.Achremovas skiria lėšas sūnui išlaikyti, motina reguliariai atveža sūnelį į pasimatymus su tėvu.

Pastaruoju metu I.Achremovas dirba pataisos namų ūkio aptarnavimo brigadoje, per visą įkalinimo laiką už gerą elgesį buvo skatintas net 16 kartų.

I.Achremovą ginanti atvokatė šios dienos posėdyje kalbėjo, kad teismai kaskart dėl formalių motyvų atmeta teikimus dėl I.Achremovo lygtinio paleidimo, neatsižvelgdami į nuteistojo asmenybę, o tik į prokurorų nuomonę, kuri „visada neigiama“.

Gynėja pabrėžė, kad I.Achremovas už grotų praleido jau daugiau nei du trečdalius bausmės laiko – ilgiau nei 17 metų iš 25-erių.

Prašyti lygtinio paleidimo nuteistieji turi teisę atlikę pusę bausmės, jei teikimas netenkinamas, vėl bandyti laimę galima po pusmečio.

„Šiandien jis yra ilgiausiai Lietuvoje įkalintas asmuo, savotiškas rekordininkas“, – sakė advokatė.

Gynėja priminė, kad I.Achremovas labai padėjo atskleisti žurnalisto žmogžudystės aplinkybes ir užsakovus.

„Jis gali toliau atlikti bausmę neizoliuotas nuo visuomenės. Jis vertinamas vienareikšmiškai teigiamai“, – kalbėjo teisininkė, kuri įsitikinusi, kad I.Achremovo paleidimas nesukeltų neigiamos visuomenės reakcijos, nes žmonių nuomonė apie jį taip pat jau yra pasikeitusi.

Savo ruožtu bylą kuruojanti prokurorė Danutė Kisinienė šįkart neleido sau pasakyti savo nuomonės, o kalbėjo taip, kaip jai liepė vadovybė.

„Iš tikrųjų formalios sąlygos taikyti lygtinį paleidimą yra, tačiau reikėtų vertinti aplinkybių visumą“, – sakė D.Kisinienė.

Prokurorė aiškino, kad I.Achremovas nuteistas už labai sunkius nusikaltimus, bausmė I.Achremovui jau ir taip kelis sykius švelninta, gerintos jo įkalinimo sąlygos.

„Pritaikius lygtinį paleidimą bausmės tikslai nebus pasiekti“, – šįkart pareiškė D.Kisinienė, prieš pusmetį kalbėjusi priešingai.

Verdiktą dėl I.Achremovo paleidimo teisėja Danutė Mickevičienė žadėjo paskelbti ketvirtadienį popiet.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Achremovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Igoris Achremovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas