Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elitinio kriminalistų padalinio vadas apie A.Kilkaus paiešką: „Atliktas milžiniškas darbas. Bus rezultatas – neslėpsim“

Prieš mėnesį, spalio 15-ąją, dingo motociklininkas Aivaras Kilkus, o netrukus teismas leido suimti kitą garsų baikerių bendruomenės narį, baikerių klubo „Vorai“ prezidentą Lauryną Baltrūną. Dingusiojo paieškų nuo pirmos dienos ėmėsi ne tik A.Kilkaus šeimos nariai ir bendraminčiai, bet ir elitinio Vilniaus kriminalistų padalinio detektyvai. Jų viršininkas Paulius Kliukas 15min teigė, kad per mėnesį atliktas milžiniškas darbas. „Šiuo metu rezultato nėra, bet rankų nesudėjome ir tikime, kad nusikaltimas bus ištirtas“, – teigė jis.
Aivaro Kilkaus dingimas
Aivaro Kilkaus (nuotr. dešinėje) dingimas ir paieška, taip pat įtariamojo Lauryno Baltrūno suėmimas iki šiol kelia daug klausimų. / Vilniaus apskrities VPK ir 15min nuotr.

Prie to, kad didelį atgarsį visuomenėje sukeliantys nusikaltimai ištiriami sparčiai, pripratę gyventojai vis labiau stebisi, kodėl taip ilgai nėra naujienų apie Vilniaus baikerio A.Kilkaus, pravarde Kumpis, dingimą.

Papildomos įtampos šiai istorijai suteikia tai, kad dėl vilniečio dingimo sulaikytas baikerių klubo „Vorai“ prezidentas L.Baltrūnas yra laikomas suimtas jau visą mėnesį, tačiau, neoficialiais duomenimis, neduoda jokių parodymų.

Pateikti savo įžvalgas apie tai, kodėl per keturias savaites šiame tyrime nėra jokio apčiuopiamo rezultato, 15min paprašė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininko Pauliaus Kliuko.

Jo vadovaujamų kriminalistų komanda yra specializuotas padalinys, turintis ypatingų žinių, resursų ir patirties tiriant tokio pobūdžio bylas – asmens paieškos bylos šiai valdybai yra perduodamos išskirtiniais atvejais, kai laukia didelis krūvis ir būtinas ypatingas operatyvumas.

„Jei visuomenė nemato skraidančių sraigtasparnių ir su šunimis bėgiojančių pareigūnų, tai nereiškia, kad yra sudėtos rankos. Yra komplektas veiksmų, kuriuos nuolat atlikinėjame. Darbas tikrai nesustojo, dirbame aktyviai“, – tvirtino P.Kliukas.

Ir vis dėlto, kas lėmė, kad dar nėra žinoma A.Kilkaus buvimo vieta? Galbūt jo ieškantys pareigūnai susidūrė su užduotimi, kuriai atlikti net 30 parų yra pernelyg trumpas laiko tarpas?

„Ne, jokių kliūčių ar stabdžių šiame tyrime nėra. Tai rezonansinis, o svarbiausia – labai sunkus nusikaltimas, tad jo tyrimas mums yra prioritetinis. Jokių eilių čia nėra – viską, ko reikia, atliekame greitai ir laiku. O rezultatas, deja, ne visada būna iš karto. Taip vyksta ir šiuo atveju – konkretaus rezultato dar nėra“, – kalbėjo sostinės Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos vadovas.

Savaime suprantama, kad bėgantis laikas po truputį mažina pareigūnų entuziazmą ir apsukas – sunku būtų tikėtis, kad viena byla, kurią bandoma ištirti plušant dieną naktį keletą savaičių, taip pat intensyviai būtų narpliojama ištisus mėnesius ar net metus.

Kada itin aktyvus tyrimas virs pasyvesniu? „Mes visuomet tikimės, kad rezultatas bus, ir nenustojame dirbti jo siekdami. Būna, kad nusikaltimai ir po 10 metų ištiriami, kartais net po 15-kos. O kaip bus šiuo atveju, laikas parodys“, – svarstė Vilniaus kriminalistų padalinio vadas. Jis pridūrė suprantantis žiniasklaidos ir visos visuomenės susidomėjimą šia byla, bet siūlė suprasti, kad tyrimo sumetimais teisėsauga negali smulkiai informuoti apie ikiteisminio tyrimo eigą, pažangą ir kliūtis.

„Jau atliktas milžiniškas darbas, jį tęsiame. O kai bus ir rezultatas – tikrai nebus slepiama informacija“, – apibendrino 15min pašnekovas.

Suprasti akimirksniu

  • Spalio 15 dieną apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 dieną įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „Vorai“ jis vadovauja nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais atlikėją Ruslaną Kirilkiną.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio „Vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, reikšmingas aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.

„Patikėkite, mes lygiai taip pat suinteresuoti, kad jis atsirastų, kad greičiau viskas baigtųsi“, – BNS yra sakęs suimto įtariamojo advokatas Saulius Juzukonis.

„Tiriamos įvairiausios versijos, sulaukiame pranešimų iš visuomenės. Jis teigiamai apibūdinamas, todėl jo dingimas sujaudino žmones. Tikime sėkme, daug apžiūrėta, daug padaryta, nenuleidžiam rankų“, – sakė Vilniaus apygardos prokuratūros pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Julius Rėksnys.

Kaip praėjusią savaitę skelbė BNS, Trakų rajone, Aukštadvario miestelyje buvo patikrinti du šuliniai – vienas 22 metrų gylio, kitas – 3 metrų gylio.

Pažįsta ir Aivarą, ir Lauryną

15min kalbino vieną baikeriams prijaučiantį vyrą, kuris kiekvieną dieną nerimastingai laukia žinių šiame klaustukų dar kupiname detektyve.

Portalo pašnekovas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) pažįsta tiek dingusįjį A.Kilkų, tiek suimtąjį L.Baltrūną. „Tiek su Kumpiu, tiek su Oblium yra tekę bokalą išlenkti“, – tvirtino 15min pašnekovas.

Už grotų šiuo metu atsidūrusį L.Baltrūną jis apibūdino priešingai nei kriminalinį nusikaltėlį: „Labai padorus, draugiškas žmogus.“

Vyras nesijaučia galįs spręsti, dėl ko baikeriai galėjo būti susipykę, juolab jis nespėlioja, kur dabar A.Kilkus ir ar L.Baltrūnas gali būti už tai atsakingas. „Nei tas, nei tas nėra pėsčias, ir nė vienas iš jų nėra kvailas“, – mįslingai kalbėjo 15min pašnekovas, viena vertus, apgailestaudamas dėl mėnesį užtrukusios nežinomybės, tačiau ir patvirtindamas, kad šios istorijos narpliojimas detektyvams gali būti rimtu iššūkiu.

Padeda Viešojo saugumo tarnyba

Po A.Kilkaus dingimo buvo surengtos kelios didelės paieškos operacijos, kuriose dalyvavo Viešojo saugumo tarnyba (VST), gyventojai.

VIDEO: Dingusio baikerio Aivaro Kilkaus paieška Aukštadvario miškuose

VST Štabo Tarptautinio bendradarbiavimo ir informacinės paramos skyriaus vedėjas Evaldas Vaitkus 15min papasakojo, kaip ši tarnyba rezonansinių tyrimų metu įsitraukia į svarbias teisėsaugos operacijas, kur rankų skaičius ir, svarbiausia, operatyvumas gali lemti sėkmę.

Viešojo saugumo tarnyba prie VRM (toliau – Tarnyba) yra nuolatinės parengties tarnyba, kuri vykdo nuolatines kasdienes užduotis ir tuo pačiu metu yra pasitelkiama į pagalbą kitų institucijų (policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Vadovybės apsaugos departamentas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas), kai joms iškyla būtinybė turėti didesnius pajėgumus tam tikros užduoties, operacijos ar tyrimo veiksmo atlikimui. Tarnyba kitų institucijų yra pasitelkiama Vidaus reikalų ministro nustatyta tvarka.

Didelio masto paieškose dalyvaujanti Viešojo saugumo tarnyba turi specialią paieškos taktiką ir priemones, kurios padeda nepraleisti neapžiūrėto ploto.

„Esant skubiems neatidėliotiniems pasitelkimams, kaip ir numatyta įstatyme, Tarnyba reaguoja iš karto. Atvykimas į bet kurią Lietuvos vietą užtrunka iki dviejų valandų. Esant ne skubiems pasitelkimams yra galimybė planuoti tarnybą ir numatyti operacijoje dalyvausiančių pareigūnų skaičių“, – teigė VST atstovas.

Per metus Tarnyba dalyvauja dešimtyse paieškos operacijų. Paieškos trunka nuo kelių valandų iki visos dienos, nakties ir parų, priklausomai nuo apieškomo ploto, skubos, galimos grėsmės, reljefo ir kitų faktorių.

„Nuo šių aplinkybių priklauso ir dalyvaujančių pareigūnų skaičius, kurį dažniausiai nurodo į pagalbą kviečianti institucija. Tarnyba naudoja tam tikrą paieškos taktiką ir priemones, kurios padeda nepraleisti neapžiūrėto ploto. Įvertinant užduoties specifiką ir Tarnybos galimybes pareigūnų skaičius gali būti koreguojamas abipusiu sutarimu“, – pasakojo E.Vaitkus.

Mažesnės apimties operacijoms suderinti pakankamas institucijų vadovų sutarimas. Jeigu yra reikalingos gausesnės pajėgos – būtinas Vidaus reikalų ministro nurodymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas