Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grafičių byla bliūkšta: teisėsaugai greičiausiai nepavyks įrodyti „Solomono“ kaltės

Šių metų pradžioje Vilniaus policijos vadas Saulius Gagas džiaugsmingai pranešė apie 13-os grafičių paišytojų sulaikymą. Tarp jų – ilgus metus sostinės sienas užrašu „Solomon“ niokojęs vaikinas. Tačiau praėjus beveik metams entuziazmas slūgsta. Nors teisėsauga ir neabejoja sučiupusi įžymųjį „Solomoną“, atrodo, jo kaltės gali nepavykti įrodyti ir dėl sienų niokojimo jis net nestos prieš teismą.
Grafičiai Vilniuje
Grafičiai Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovė Rita Stundienė 15min informavo, kad kol kas šioje byloje ikiteisminis tyrimas tebevyksta.

„Atliekami suplanuoti procesiniai veiksmai. Procesinis sprendimas bus priimtas įvertinus surinktą informaciją ir atlikus įmanomus veiksmus. Procesinį sprendimą priimti planuojama 2019 m. pirmą ketvirtį“, – informavo R.Stundienė.

Vis dėlto su byla susiję 15min šaltiniai tvirtina, kad teisėsaugai nesiseka. Iš 13-os sulaikytų asmenų, daliai įtarimai dėl turto sugadinimo ir viešosios tvarkos pažeidimo jau panaikinti.

Tiesa, prokuratūra neatsakė, kiek įtariamųjų šiuo metu liko byloje. „Pranešame, kad įtariamųjų nepadaugėjo“, – rašoma prokuratūros atsakyme.

Vis dėlto 15min šaltinių informaciją iš dalies pripažįsta ir prokuratūra. Per kratas pas dalį grafičių paišytojų rasta narkotikų ir jie bus teisiami tik dėl to.

„Daliai įtariamųjų tyrimai atskirti ir tęsiami pagal Baudžiamojo kodekso 259 str. 1 d., 259 str. 2 d. (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti)“, – tokį atsakymą klausiant apie įtariamųjų skaičių pateikė R.Stundienė.

15min žiniomis, tarp įtariamųjų, kurie nebeįtariami sienų terliojimu, nes to nepavyko įrodyti, gali būti ir pats „Solomonas“.

Pas kai kuriuos sulaikytuosius kratų metu rasta grafičių eskizų, taip pat jų kompiuteriuose buvo ir vaizdo įrašų, kaip jie patys vykdo nusikaltimus, paišo ant sienų. Tačiau pas „Solomoną“ namuose pavyko rasti tik 10 gramų kanapių ir nieko, kas sietų jį su grafičiais.

Pati prokuratūra šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė. „Kadangi jūsų prašoma informacija yra ikiteisminio tyrimo duomenys ir siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, šiuo metu tokia informacija viešai neskelbiama“, – klausiama apie „Solomono“ situaciją, atsakė R.Stundienė.

Gaudė ne tik policija

Užrašu „Solomon“ Vilniaus sienos niokojamos jau gerokai daugiau nei dešimtmetį. Už jo „galvą“ Algis Ramanauskas 2010 metais net siūlė 500 litų premiją.

„Jį sugavus, medžiaga keliautų į policiją ir – svarbiausia – visi, kieno turtas yra jo suniokotas, žinotų pagaliau, iš ko išieškoti. Tai nėra neveiksnaus ir nepakaltinamo vaiko darbas, – 15min 2010-aisiais metais citavo A.Ramanauską. – Siūlau tą galviją pagauti. Tai nebūtų sunku, spėju.“

Ir policija šių metų pradžioje džiaugsmingai paskelbė pagaliau sulaikiusi šią anoniminę įžymybę.

VIDEO: Pareigūnai sulaikė grafičių piešėjus, tarp jų – ir garsusis Solomonas

„Atliekami intensyvūs tyrimo veiksmai, apklausos. Vakar nuo ryto atliekamos kratos, buvo sulaikyta 13 įtariamųjų, paimti reikšmingi tyrimų daiktai: eskizai, piešiniai, nuotraukos, užrašai, kompiuteriai, mobiliojo ryšio telefonai, USB atmintinės. Šiuo metu turime 7 asmenis areštinėje, jie susiję su šiuo tyrimu ir grafičiais, tagais, paišymais ant įvairių Vilniaus miesto objektų“, – šių metų sausio pabaigoje vykusioje spaudos konferencijoje sakė S.Gagas.

Policija pradėjo tyrimus pagal BK 187 str. 2 d. (Turto sunaikinimas ar sugadinimas didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčių vertybių) ir 284 str. (viešosios tvarkos pažeidimas).

Buvo skelbiama, kad tarp vandalų yra tokie asmenys kaip „Solomon“, „Runch“, „Gigs“, „Quaz“, „Kree kree“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas