Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

Gyvenimiška situacija, galinti nutikti bet kam: netikėtas vyrų susidūrimas ant ledo nusirito į teismą

„Visiška nesąmonė... Grynai gyvenimiška situacija ir iš to išpūsti tokį burbulą...“, – sako 50-metis Darius Urbonas, Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėjamoje byloje tapęs kaltinamuoju. Tokioje situacijoje, sako, gali atsidurti kiekvienas. Prieš porą metų čiuožinėjant ant ledo vyras susidūrė su kitu vyriškiu, 67-erių Nikolajumi Gulbickij. Sužalojimų patyręs vyras reikalauja atlyginti gydymosi išlaidas ir priteisti 1 000 eurų neturtinės žalos.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Netikėtas vyrų susidūrimas ant ledo įvyko 2018 metų gegužę. Kol dukrai vyro treniruotė ant ledo, D. Urbonas taip pat nusprendė papramogauti. Buvo ankstyvas rytas, ant ledo buvo ir keletas vyresnių žmonių, mat šie naudodamiesi sveikatinimo programa senjorams galėjo čiuožti nemokamai.

Vyras tyrėjams pasakojo, jog čiuožė kaip priklauso ir numatyta taisyklėse – prieš laikrodžio rodyklę, priekiu. Pamatęs, kad nėra žmonių ėmė čiuožti atbulas. Judėjo lėtai ir ne daugiau kaip dešimt metrų, vis žiūrėdamas, ar nėra ko nors už nugaros, kad neįvyktų nelaimė. Staiga D. Urbonas pajuto, kad susidūrė su kito asmens nugara. Po susidūrimo pamatė ant ledo gulintį vyrą – N. Gulbickij. Šis skundėsi skausmu, koliojosi, kad įvyko tokia situacija ir jis nugriuvo. D. Urbonas svarstė, kad netikėtai jo kelyje žmogus galėjo pasitaikyti čiuožiant pro suolelius, kur galbūt N. Gulbickij ilsėjosi ir sugrįžo ant ledo.

Po nelaimės vyriškis skundėsi riešo skausmu. Netrukus su kitų žmonių pagalba jis buvo palydėtas į persirengimo kambarį, iškviesta greitoji. Iki medikų vyras nuėjo pats.

D. Urbonas nukentėjusiajam davė savo kontaktą, kad šis praneštų, kokie sužalojimai ir informuotų, kuo gali padėti. Taip sako pasielgęs tiesiog iš žmogiškumo.

Kitą dieną susisiekęs N. Gulbickij papasakojo patyręs rankos operaciją ir gulintis ligoninėje. D. Urbonas pasiteiravo, ar gali kuo padėti, nupirkti vaistų, tačiau sužalotas vyras esą atsakė, kad nieko nereikia ir jis jau kitądien būsiąs išleistas namo.

Dar po kurio laiko D. Urbonas sulaukė nukentėjusiojo skambučio, šis guodėsi, jog turi autobusais važinėti į ligoninę, o tai labai nepatogu. Nieko konkretaus D. Urbono neprašė. Po kurio laiko vėl paskambino pranešdamas, jog į ligoninę važinėjo taksi ir išleido pinigų, tačiau sumos neįvardijo.

Po tokio pabendravimo D. Urbonas nustebo, kuomet darbe sulaukė teismo dokumentų, kuriuose buvo infomacija apie priimtą sprendimą už akių. Kaip jis tikino, prieš tai teismo dokumentai jo nebuvo pasiekę. Teismas nukentėjusiajam priteisė 1 330 eurų – gydymo išlaidas ir neturtinę žalą už patirtą skriaudą. Nesutikęs su tokiu sprendimu D. Urbonas paprašė peržiūrėti sprendimą, tad Klaipėdos apylinkės teisme šiuo metu dvi bylos – civilinė byla, kuri dabar sustabdyta, ir baudžiamoji, kur vyras kaltinamas nesunkiu sveikatos sutrikdymu.

Pirmadienį teisėjas S. Bliudsukis pasiūlė abiem pusėms pasitarti ir civilinį ieškinį pareikšti baudžiamojoje byloje, taip apjungiant bylas, antraip situacijai nagrinėti švaistomos valstybės lėšos, dirba du teisėjai, dvi sekretorės, advokatai, o ir patiems vyrams reikia važinėti į dviejų bylų posėdžius. N. Gulbickij advokatas pirmadienį patikino sutvarkysiantis visus formalumus, tad teismo posėdis atidėtas spalio mėnesiui.

Gyvenimiška situacija

Kaltinamuoju byloje tapęs D.Urbonas sako, jog visa šita situacija – visiška nesąmonė, o nelaimė įvyko gyvenimiškos situacijos metu.

„Byla atsidūrė baudžiamojoje salėje. Yra tam tikrų priežasčių, kurios bus išsakytos, dėl kurių nepripažįstu savo kaltės. Kada iš nukentėjusiojo žodiniu būdu buvo pasakyta, kad tokios išlaidos buvo, toks nuostolis patirtas, jokių problemų, buvau pasakęs, kad išlaidas padengsiu, bet prašiau pateikti receptus, vaistų pirkimo čekius. Tas pats pareiškimas, kad valstybiniu transportu sunku važinėti, važinėjo taksi, paprašiau čekiukų, kažkokios ataskaitos, už ką moku pinigus. Sutikau apmokėti. Niekas nebuvo pateikta. Kaip galiu vertinti situaciją? Gal jis gėrė "šnapsą", su mergaitėmis leido laiką, aš turiu apmokėti“, – kalbėjo D. Urbonas.

Nikolajus Gulbickij teisme teigė du metus vaikščiojantis kaip neįgalusis, atėjo remdamasis lazdele, rodydamas riešą, kuris buvo sužeistas.

Jis teigė dažnai nueidavęs pačiuožinėti ant prekybos centre esančios ledo arenos.

„Aš nuolat vaikščiojau, ten paprasti žmonės, tokie kaip aš. Papuoliau aš, bet ten toliau tokie vaikai, dukra buvo jo. Vaikui tai būtų šakės“, – kalbėjo nukentėjęs vyras.

Bylos duomenimis, jam buvo padarytos trys operacijos. Vyrui nelaimės dieną diagnozuotas kairio stipinkaulio lūžis, dešinio peties sąnario raumens plyšimas, kairio klubo sąnario raumens sausgyslės plyšimas ir kiti nesunkūs sužalojimai.

N. Gulbickij tyrėjams teigė, jog po įvykio į policiją nesikreipė, nes kaltinamasis pažadėjo po operacios atvykti, suprato, kad jis ketina atlyginti žalą, tačiau nesusisiekė, vengė bendrauti, o civilinės bylos posėdžiuose nepasirodė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas