Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Strazdauskaitės nužudymo byla aptverta tylos siena: liko apklausti 12 liudytojų

Kauno apygardos teismas pirmadienį tęsė jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylos nagrinėjimą, – teismo posėdžių salėje toliau vyko liudytojų apklausa. Išklausyti trijų žmonių parodymai. Tiek prieš posėdį, tiek po jo prokurorai, advokatai bei liudiję asmenys atsivėrė tylos siena.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tiesiog liudininkas ir tiek. Latvių išpuolio epizode“, – teigė nerimastingai prie posėdžių salės mindžikavęs vienas iš pakviestų liudyti vyrų.

Prokurorai nuo žiniasklaidos atsivėrė tylos siena. Neva tik teismas, paskelbęs, kad byla nagrinėjama neviešuose teismo posėdžiuose, gali suteikti komentarą apie proceso eigą.

Pasak Kauno apygardos teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Joanos Daubaraitės, liudytojai kviečiami pagal kviestinų asmenų sąrašą.

„Šios dienos posėdyje (lapkričio 12-ąją – aut. past.) buvo numatyta apklausti 8 liudytojus, bet apklausti atvykę 3 liudytojai, kurių parodymai susiję su visa baudžiamosios bylos medžiaga. Dar liko neapklausta 12 liudytojų. Teismas su liudytojais kalba procesine kalba, teismo posėdžių salėje. Asmeninių pokalbių nėra. Liudytojai apklausiami Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka“, – paklausta, ar liudytojams teismas nurodo neviešinti bylos medžiagos ir neteikti informacijos žurnalistams, atsakė J.Daubaraitė.

Kitas teismo posėdis įvyks lapkričio 26 d. Iš viso iki kitų metų vasario pabaigos numatyti 6 teismo posėdžiai.

Pasiteiravus, ar nukentėjusieji šioje byloje – nužudytos I.Strazdauskaitės šeimos nariai bei sužadėtinis, dalyvauja procese, turi galimybę pateikti klausimus apklausiamiems asmenims, teismo atstovė atsakė: „Nukentėjusieji yra proceso dalyviai, jie apie posėdžių vietą ir laiką informuoti įstatymo nustatyta tvarka. Įstatymas jiems suteikia teisę dalyvauti teismo posėdyje, bet ne pareigą.“

15min primena, kad spalio 29-osios posėdyje buvo apklaustas ir Navasodų vienkiemyje gyvenantis brandaus amžiaus vyras, kuris lemtingąją naktį su BMW šalia jo kiemo įklimpusiems merginos budeliams paskolino tikriausiai nužudymo ar bent įkalčių slėpimo įrankiu tapusį kastuvą.

Prieš tai vykusiuose dviejuose posėdžiuose buvo apklausti nukentėjusieji šioje byloje. I.Strazdauskaitės artimieji – tėvai, jaunesnioji sesuo ir sužadėtinis spalio 15 dieną į teismo posėdžių salę atvesti slapta, iš jos slapta išvesti ir pasibaigus teismo posėdžiui. Tokia nukentėjusiųjų apsauga nuo pašalinių – gana netradicinis sprendimas bylos nagrinėjimo teisme metu. Nužudytos merginos artimųjų advokatas paaiškino, kad visas šis slaptumas – ramybės vardan.

Šioje byloje yra du epizodai: vienas susijęs su I.Strazdauskaitės nužudymu, kitas – su Latvijos piliečių automobilio pagrobimu.

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

I.Strazdauskaitė pernai kovo 5 dieną išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone, Daukšių kariniame aerodrome. Teisėsaugos duomenimis, mergina buvo mirtinai uždaužyta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas dar kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą. Jiems skirtos švelnesnės už suėmimą kardomosios priemonės.

Pusbroliams Bieliauskams bei T.Zagurskui taip pat pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito