Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03 /14:17

Nuosprendis I.Strazdauskaitės nužudymo byloje: iki gyvos galvos kalės tik vienas iš trijų žudikų

Karantinas koreguoja ir teismų darbą. Balandžio 3 d. rytą paskelbtas verdiktas visuomenę sukrėtusioje plungiškės Ievos Strazdauskaitės žiauraus nužudymo byloje. Nuosprendį bylos šalys išklausė nuotoliniu būdu, žiniasklaidai teko laukti už uždarų teismo durų. Pusbroliai Bieliauskai pripažinti kaltais – jų laukia ilgi metai kalėjimo. Tik vieninteliam Leonui Bieliauskui paskirta kalėti iki gyvos galvos.

Karantino metu bylų šalys į teismo posėdžių salę nekviečiami – pageidaujant prokurorams ir suimtiems laikomiems kaltinamiesiems, verdiktai prokuratūrai ir tardymo izoliatoriui tiesiogiai transliuojami nuotoliniu būdu. Išimtis netaikyta ir beveik trejus metus už uždarų teismo durų neviešuose teismo posėdžiuose nagrinėtoje I.Strazdauskaitės nužudymo byloje. Detalių iš proceso buvo skelbiama labai mažai, dažnai prokuratūra atsisakydavo komentuoti, kas nuveikta konkrečiame teismo posėdyje.

Penktadienio rytą, kuomet buvo viešinamas nuosprendis pusbroliams Karoliui, Mantui ir Leonui Bieliauskams bei dviem jų bendrams kitame nusikaltime – Algimantui Stankevičiui ir Tomui Zagurskui, Kauno apygardos teismo rūmai buvo užrakinti. Žiniasklaidai pranešti verdikto ant pastato įėjimo laiptų išėjo teismo atstovė spaudai Milda Bučnytė.

15min.lt koliažas/Nagrinėjama Ievos Strazdauskaitės nužudymo byla
15min.lt koliažas/Nagrinėjama Ievos Strazdauskaitės nužudymo byla

Balandžio 3-ąją skelbdama verdiktą Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija pripažino pusbrolius Bieliauskus kaltais dėl žiauraus merginos nužudymo, dviejų plėšimų, turto sunaikinimo, neteisėto laisvės atėmimo. Nustatyta, kad jie veikė kankindami, organizuotai, iš savanaudiškų paskatų ir itin žiauriai, siekdami paslėpti kitą nusikaltimą. Tik vienam kaltinamajam paskirta bausmė iki gyvos galvos, kitiems – terminuotas įkalinimas.

Karoliui Bieliauskui skirta subendrinta 17 metų laisvės atėmimo bausmė. Mantui Bieliauskui – 16 metų, o Leonui Bieliauskui teks kalėti iki gyvos galvos. Leonas dienas leis kalėjime, kitu du pusbroliai – pataisos namuose.

VIDEO: Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje padėtas taškas

Skirdamas bausmes kaltinamiesiems, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, atsakomybę sunkinančias ir lengvinančias aplinkybes, kaltininkų asmenybes, teistumus, padarytų nusikalstamų veikų motyvus ir tikslus, nusikalstama veika padarytą žalą.

Teismas nustatė, kad pusbroliai Bieliauskai kryptingai naikino įkalčius, teisme pakeitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, neatgailavo. Nors jie visi trys veikė aktyviai, tačiau teismas nustatė, kad darydamas labai sunkų nusikaltimą asmens gyvybei, kuris sukėlė nepataisomas pasekmes, būtent L.Bieliauskas elgėsi itin žiauriai. Jis teismo nuosprendžiu pripažintas pavojingu recidyvistu.

Taip pat teismas kaltinamąjį Tomą Zagurską pripažino kaltu dėl bendrininkavimo 2016 m. balandį plėšimo būdu užvaldant Latvijos piliečių automobilį „VW Passat“ ir skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, o kaltinamąjį Algimantą Stankevičių pripažino kaltu dėl bendrininkavimo 2017 m. kovą plėšimo būdu užvaldant automobilį „Audi A7“ ir neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei skyrė 2 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

VIDEO: Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje padėtas taškas

Bandė atsiprašyti nukentėjusiųjų

15min primena, kad vasarį tardamas savo baigiamąją kalbą Karolis Bieliauskas prašė teisti jį už tai, ką padarė ir neteisti už tai, ko nepadarė. Kartu su Mantu Bieliausku jie netgi bandė atsiprašyti nužudytosios artimųjų. O štai nuolat prieš posėdžius besišypsojęs Leonas Bieliauskas kalbėti atsisakė. Jo gynėja 15min teigė, kad žmogžudystei iš anksto tikrai nebuvo ruošiamasi – juk neturėta nei įrankių, nei priemonių.

Prokurorai kaltinamuosius I.Strazdauskaitės nužudymu prašė įkalinti už grotų iki jų gyvenimo galo. Kaltinamąjį L.Bieliauską, atsižvelgus į jo ankstesnius teistumus, dar ir siūlyta pripažinti pavojingu recidyvistu.

Algimantui Stankevičiui prokurorai prašė skirti 4 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, Tomui Zagurskui – 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Iš trijų kaltinamųjų nužudymu merginos artimieji prašė solidariai priteisti 400 tūkst. eurų neturtinės žalos. Tačiau priteistos kur kas mažesnės sumos. Nužudytosios tėvams teismas priteisė po 30 tūkst. neturtinės žalos atlyginimo, nužudytosios seseriai ir sužadėtiniui – po 15 tūkst. eurų. I.Strazdauskaitės tėvams priteista ir turtinė žala – 4 510 eurų.

Iš viso nužudytos merginos artimiesiems ir nukentėjusiems Latvijos piliečiams teismas iš kaltinamųjų priteisė atlyginti daugiau kaip 100 tūkst. eurų neturtinės ir turtinės žalos.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.

Prokuratūra laikysis savo ankstesnės pozicijos

VIDEO: Prokuroro Ginto Ivanausko komentaras dėl teismo nuosprendžio

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas teigė, kad išklausant nuosprendį nuotoliniu būdu nebuvo galimybės susipažinti su visais teismo motyvais, parenkant tiek bausmes, tiek sprendžiant žalos atlyginimo klausimus.

„Teismo posėdžiai buvo uždari, siekiant užtikrinti, kad į viešumą nepatektų nuotrupos iš įvykio vietos ir kiti faktai, susiję tik su privačiu nužudytosios Ievos Strazdauskaitės ir jos artimųjų gyvenimu. Neabejoju, kad teisėjų kolegija, išsamiai susipažinusi su visais įrodymais, kiekvienu klausimu išdėstė motyvus, su kuriais susipažinsime gavę nuosprendį.

Svarbus momentas yra tai, kad teismas konstatavo, jog visos kaltinime nurodytos aplinkybės yra įrodytos ir nusikaltimo kvalifikacija yra teisinga. Manau, kad ši byla yra svarbi formuojant teismų praktiką, skiriant laisvės atėmimo bausmes, ypatingai už tuos nusikaltimus, už kuriuos gali būti skiriamos laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos. Kadangi nuo pernai metų sušvelninus šios bausmės atlikimo sąlygas ir sudarius galimybę nuteistiesiems išeiti į laisvę, teismai turėjo atsižvelgti, parinkdami tinkamą bausmę“, – komentavo G.Ivanauskas.

Anot jo, kadangi prokuratūra prašė griežtesnių bausmių (įkalinimo iki gyvos galvos visiems trims pusbroliams Bieliauskams), šios pozicijos laikysis ir spręsdama klausimą dėl apeliacinio skundo teikimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintas Ivanauskas

L.Bieliausko gynėja nuosprendį, tikėtina, skųs

Po nuosprendžio paskelbimo 15min žurnalistės pakalbinta L.Bieliausko gynėja Neringa Grubliauskienė dar nebuvo spėjusi susipažinti su nuosprendžiu, tačiau dar prieš jį paskelbiant su ginamuoju buvo nutarę: jei teismas skirs neterminuotą įkalinimo bausmę – tokį sprendimą skųs.

„Tai, kad Leonas atliko svaresnį vaidmenį nusikaltimo padaryme, bylos nagrinėjimo metu net nebuvo užduotas toks klausimas. Akcentuota, kad jis buvo vykdytojas. Ikiteisminio tyrimo metu du iš trijų įtariamųjų davė parodymus, kad duobę kasė visi trys, teisme jau pakeista versija – kasė dviese, Karolis tame nedalyvavo. Taip, kad vienas Leonas sprendimą priėmė, taip tikrai nebuvo. Visi trys, važiuojant link Marijampolės, sprendė, ką daryti. Pasakojo, kad kai Mantas grįžo iš degalinės, kiti du sėdėję automobilyje jau buvo nusprendę, ką darys“, – teigė advokatė.

Paklausta, ar jos ginamasis ginčijo neturtinės žalos dydį, N.Grubliauskienė patikino, kad ne, – L.Bieliauskas supratęs, ką padaręs.

„Jokie pinigai neatlygins. Priteistos sumos suprantamos“, – patikino iki gyvos galvos nuteisto kaltinamojo gynėja.

Pasak jos, trijulė tikrai neplanavo iš anksto kažko žudyti.

„Kaip ir kitas epizodas prieš latvius – ten net nesmurtavo prieš juos, galima sakyti. Tik suguldė ant žemės. Čia taip pat nebuvo planuota žudyti“, – teigė N.Grubliauskienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ievos Strazdauskaitės nužudu įtariami kaltinamieji teisme
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ievos Strazdauskaitės nužudu įtariami kaltinamieji teisme

Nukentėjusiųjų advokatas: bet kas galėjome tapti auka

Vienas iš nukentėjusiųjų byloje advokatų – Marius Liatukas, 15min žurnalistei tikino, kad susipažinus su nuosprendžio rezoliucine dalimi, užplūsta dviprasmės mintys.

„Mūsų lūkestis buvo suformuotas ir mūsų vizija atitiko prokuroro baigiamojo kalboje išsakytus argumentus ir suformuluotus prašymus dėl griežčiausių bausmių. Manome, kad šis įvykis ne tik žiaurus padarinių prasme, bet ir nusikaltimo ciniškumo prasme. Šiuo atveju bet kas iš mūsų Lietuvoje galėjo tapti auka. Tai netoleruotina. Tokie įvykiai turi būti užkardyti ypatingai griežtomis priemonėmis. To nebuvo padaryta“, – teigė M.Liautukas.

Patys nužudytosios tėvai, pasak advokato, nuosprendį vertina kaip ne iki galo išpildytą teisingumą.

„Teismas, matyt, turi savo motyvų. Teisine prasme negaliu kritikuoti, kol nemačiau, kuo rėmėsi teismas, skirdamas tokias bausmes. Šiaip teisėjai puikiai darbą atliko, puikiai procesą vedė. Taip, lūkestis buvo kitoks, natūralu, žmogiškas“, – tai, kad dar nežino, skųs ar ne sprendimą, pripažino advokatas.

Kalbėdamas apie priteistas neturtinės žalos atlyginimo sumas, jis taip pat įžvelgė dviprasmybę: kodėl pripažinta, kad nužudytosios sesuo išgyveno perpus mažiau nei nužudytosios tėvai? Seseriai priteista 15 tūkst. eurų, tėvams – po 30 tūkst. eurų. M.Liatuko nuomone, šeimos nariai yra šeimos nariai, nėra taip, kad vienas labiau myli, o kitas – mažiau.

„Suprantama, mes čia ne ekonominės naudos ieškome, bet priteistos neturtinės žalos dydis taip pat atlieka tam tikrą prevencinę funkciją. Rodo, kiek valstybė, finansine išraiška, vertina gyvybės klausimą. Sumos, tiesa, iki šiol buvusią teismų praktiką daugiau ar mažiau atitinka, bet mes manome, kad su šia byla turėtų būti formuojama kiek kitokia teismų praktika – sumos turi būti didesnės“, – įsitikinęs M.Liatukas, kartu su partneriu Mariumi Endzinu šią bylą vedęs pro bono pagrindais (nemokamai).

Jis pripažino neturintis pakankamai argumentų, kodėl bausmės, skirtos kaltinamiesiems, turėjo išsiskirti. Duomenys byloje, advokato teigimu, nebuvo tiek diferencijuoti, kiek diferencijuotos bausmės.

Įrankis – kastuvas

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinti tuo, kad, siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą, bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė
Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė

I.Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone.

Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio ją pagrobė.

Tyrimo metu buvo atskleistas ir 2016 m. įvykdytas dviejų Latvijos piliečių užpuolimas, kurio metu buvo pagrobtas jų automobilis ir daiktai.

2018 m. gegužės mėnesį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente buvo surašytas kaltinamasis aktas ir baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Keli epizodai ir 5 kaltinamieji

Šioje byloje kaltinimai buvo pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis A.Stankevičius kaltintas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis T.Zagurskas taip pat kaltinti plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą.

Be to, pusbroliams Bieliauskams bei T.Zagurskui pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Prokuroras Artūras Urbelis anksčiau yra sakęs, kad kaltinamieji bylos nagrinėjimo metu neneigė dalyvavę nusikaltime, tačiau jų parodymai apie atliktą vaidmenį kito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito